26-02-2009 (artikel)

Tip! Luisterplek Optimaliseren

Behalve het optimaliseren van de luidsprekerplaatsing is het aan te bevelen om ook de luisterplek te controleren en indien nodig aan te passen. De twee meest verstorende factoren wat betreft kamerakoestiek zijn flutter-echo en ophoping van het laag. Flutter-echo is vrij gemakkelijk herkenbaar: als... lees verder »
16-04-2020 (artikel)

Hifi branche in coronatijden: update 4 - ...

Na de verwikkelingen rond overheidssteun voor hifi-zaken en een uitgebreide update vanuit DALI Benelux vandaag opnieuw een aflevering in onze serie vanuit de markt; de videolezingen van Hepta Design A... lees verder »
24-07-2008 (artikel)

Tip! Open Electrostaten Stofzuigen

Huh? Dat is wat veel audiofielen zullen denken bij het lezen van de titel van deze weektip. De nadruk ligt echter op dat eerste woord: open. Er zijn door de jaren (decennia) heen heel wat verschillend... lees verder »

17-10-2011 (artikel)

HiFi.nl weektip: Fatal Attraction

Binnen de audiowereld werken de meeste omzetters (transducers) volgens het elektro-magnetisch principe. Dat geldt voor conus/dome, ribbon en quasi-ribbon luidsprekers, maar ook voor het gros van de go... lees verder »
22-05-2008 (artikel)

Tip! Geluidsapparatuur Chassis dempen

Behalve de electronica (en/of een loopwerk) speelt de behuizing van een audioapparaat een niet te onderschatten rol in de uiteindelijke weergavekwaliteit. De meeste hedendaagse apparatuur is van een... lees verder »

HiFi.nl weektip: Lase...

N.B.: deze weektip is specifiek gericht op oudere CD-spelers waarvan de garantie reeds is vervallen.Wanneer een oude en tot dan toe trouwe topklasse CD uitlezer plotseling besluit om de 780 nm laser in de wilgen te hangen is een laser- of loopwerkvervanging vaak de enige oplossing. Sommige fabrikant... lees verder »

Single with a Twist

De meeste hedendaagse luidsprekers hebben zogeheten bi-wire aansluitingen die af-fabriek van `links` zijn voorzien zodat men ze met een enkelvoudige luidsprekerkabel kan aansluiten. Nu hebben wij de voordelen van betere kwaliteit links oftewel draadbrugjes in een eerdere weektip besproken maar dez... lees verder »

Netpolariteit bepalen

Eén van de belangrijkste en vaakst vergeten "tweaks" voor de verbetering van de weergave van een AV- of stereo-installatie is het controleren en correct toepassen van de netpolariteit. Dat kan iedere rechtgeaarde audiofiel vrij eenvoudig zelf doen. En met een beetje handigheid (of goede relaties)... lees verder »