NIEUWSAudioSense

AudioSense: verhuisd en nieuwe luisterruimte

Redactie Hifi.nl | 13 augustus 2020

AudioSense is verhuisd naar een nieuwe locatie, niet heel ver van waar het in 2006 allemaal begonnen is, en heeft daar een fraaie nieuwe luisterruimte ingericht. Je vindt de specialist nu in Achterberg, een dorp vlakbij Rhenen. "Eindelijk de perfecte ruimte om DEQX in volle glorie te kunnen laten horen", aldus Rudo Meijer. 

Specialist in DEQX

Het Australische merk DEQX maakt apparatuur die een extern brein in je geluidsketen vormen. Alles-in-één toevoegingen die onder meer dienen als DAC, voorversterker, actief fase-correct digitaal scheidingsfilter en kan zorgen voor digitale akoestiekcorrectie.

De naam DEQX is een acroniem voor Digital, EQuilisation en cross(X)over. Het merk is uniek waar het correcties in het frequentie- en het tijdsdomein betreft. Duizenden frequentiegebieden worden in real-time gecorrigeerd om ervoor te zorgen dat het gehele audiospectrum tegelijkertijd je oor bereikt. Het stereobeeld is dan 3D.

Je kunt passief gefilterde luidsprekers actief maken naar een high end-niveau (of dat laten doen, door de Nederlandse importeur AudioSense). Of er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf een speakersysteem bouwen met een eigen wisselfilter.

"Er kan met DEQX veel gecorrigeerd worden wat mis aan de luidsprekers of aan de ruimte, de nagalmtijd kan echter niet elektronisch beïnvloed worden. Er heerste namelijk teveel galm. Vandaar dat de firma Rivasono (Woerden) om advies gevraagd is. Na metingen aan de ruimte en een overtuigende demo met dempingspanelen op strategische plaatsen is de ruimte omgetoverd tot een waar auditorium. Een ruimte die niet akoestisch dood is maar nog levendigheid bezit en waar het werkelijk fenomenaal is om naar muziek te luisteren, alsof je erbij bent."

Het hart van de referentieset is de DEQX, het 3-weg digitale x-over van de AudioSense’s Open Baffle luidsprekers. Een geheel open systeem, 3-weg met dubbele woofers tot 150 Hz en een MTM opstelling met Beryllium tweeter. Streaming vindt plaats met een NAS en ROCK ("dat is Roon op een nuc, geweldig al die afkortingen…"), gekoppeld via de dCS Bridge aan het audiosysteem. Er zijn inmiddels twee typen van DEQX die direct al een Roon endpoint zijn.

Het is een omvangrijk systeem geworden met ook nog eens drie separate Mytek Brooklyn plus dac’s (voor laag, midden en hoog, gevoed via een Syntaxx Icon voeding) die gesynchroniseerd worden via de master/slave mogelijkheid om fasefouten te vermijden. "Hoe complex deze referentieset ook is, de muziek klinkt niét complex maar juist vloeiend en natuurlijk. Een compleet geluidsbeeld met de opnameruimte waarin de muzikanten spelen. Met name live-opnamen en klassieke muziek zijn erg indrukwekkend vanwege de ambiance."

Alles wordt tot slot gevoed via een PS Audio powerregenerator, die aangesloten is op een aparte 230 V audiogroep met eigen aardpen in de nabijheid van de audioset. "Maar met DEQX kan ook een simpeler systeem opgebouwd worden met een klein aantal apparaten. Zo hebben we bij AudioSense nog het Active-2 model. Dat is een twee-weg luidspreker systeem met ingebouwde eindversterkers waar enkel een DEQX bij nodig is. Als die DEQX ook Roon endpoint is, kan je er zo muziek mee beluisteren wanneer ingeprikt in het computernetwerk, als daar ook een NAS in is opgenomen of via een streamingsdienst als Tidal of Qobuz."

"Het geluidsbeeld is, mede dankzij de diffusor aan de muur tussen de speakers, zeer wijds, hoog en diep. Het strekt zich ver buiten de speakers uit. Menig bezoeker merkt op dat de OB-speakers niet te lokaliseren zijn. Soms verdenkt men zelfs dat de akoestische panelen ook luidsprekers zijn en dat het surround is…"

Maak gerust een vrijblijvende luisterafspraak. "Om met Michelin te spreken: het is een omweg waard." Kijk voor meer informatie op de website van AudioSense. | info@Audiosense.nl | facebook


EDITORS' CHOICE