TIP

Mythen en Misverstanden 28: Zwaar op de hand

Redactie HiFi.nl | 23 april 2010
Massa is voor audiofielen altijd een belangrijke factor geweest bij een koopbeslissing; een zwaarder apparaat is dan vaak in het voordeel.

In toenemende mate zal men worden geconfronteerd met SMPS (switch-mode powersupply) gevoedde apparatuur, met name CD-spelers, streamers en voorversterkers maar ook vermogenversterkers. Platenspelers met acryl draaiplateau`s kunnen `lichter op de hand` zijn dan traditioneel opgebouwde exemplaren met metalen plateau`s en subchassis.


(De uiterst lichte Funk Firm Vector platenspeler)
 
Electronica haalde altijd het gros van de totale massa uit de voedingstransformator (bij buizenversterkers met uitgangstrafo`s tikt dat nog verder aan). Tegenwoordig moet voornamelijk het chassis oftewel de behuizing van een hoogwaardig component een trots gevoel bij het baasje opwekken. In de lagere prijsklassen kan een beduidend massaverschil tussen twee apparaten nog een aardige indicatie zijn van een contrast in bouwkwaliteit (waarbij stabiliteit en torsiestijfheid toch weer van groter belang zijn dan puur gewicht).
 
In de hogere klanksferen worden echter met grote regelmaat exoten ontwikkeld die een even hoogwaardige als luchtige constructie hebben. Goede voorbeelden van dergelijke vedergewichten zijn de Funk Firm platenspelers, NuForce en Linn versterkers (met SMPS voedingen) en de SoloSound 100 weergevers (ultralichte paneelweergevers die zich nergens voor hoeven te schamen).
 
Bouw- en materiaalkwaliteit zullen met name bij moderne technologie steeds minder gaan samenhangen met pure massa.

EDITORS' CHOICE