TIP

Hoe kun je langer van je audioapparatuur genieten

Gastauteur | 17 maart 2021 | Fotografie Gastauteur

Na alle investeringen heb je je muziek set-up eindelijk helemaal voor elkaar. De audiocomponenten, de instellingen, de kamer, de akoestiek, de sfeer, alles klopt. Als het leven een computer was zou je het nu saven zodat je deze settingen elke keer weer zo kon oproepen. Maar ja, zo werkt het helaas niet. Je moet constant bezig blijven, je blijven ontwikkelen. En niet iedereen zal het zo zien, maar dat eeuwigdurende finetunen en onderhouden is voor een hoop liefhebbers misschien wel een van de charmes van hun hifi-passie. Daarbij zijn er ook nog andere niet direct audiogerelateerde stappen of voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen zodat je hopelijk tot het einde der dagen van je apparatuur kunt blijven genieten.

Externe bijdrage  dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL

Verzekering

Als je echt zolang wil blijven genieten, moet je helaas ook rekening houden met zaken waar je geen invloed op hebt. Brandschade – krijg hier meer info daarover –, stormschade, inbraak, vandalisme, lekkende leidingen, dit zijn zaken waar je hifi apparatuur en jij niet blij van worden. En aangezien je meer dan een klein fortuin hebt geïnvesteerd in deze “liefhebberij” is het verstandig om je verzekeringen op orde te hebben.

Een allrisk-inboedelverzekering dekt al behoorlijk veel, maar overleg vooral met je verzekeraar of tussenpersoon om te zien welke verzekering het beste bij jouw hifisituatie past.

Beveiligingsmaatregelen 

Natuurlijk wil je het liefst dat je nooit van die verzekering gebruik hoeft te maken. Daarom eerst wat tips om negatieve externe factoren zo veel mogelijk in te perken.

  • Misschien wat kinderachtig, maar sluit ramen en deuren in je woning altijd goed af, vinden dieven niet fijn. Dit is natuurlijk ook een vereiste van de verzekeraar.

  • Zet ook je dure audio set-up niet in het volle zicht. Als je vanaf de doorgaande weg direct zicht hebt op je muziekkamer, zorg dan voor goede gordijnen, lamellen of andere raambekleding.
     
  • Als je weggaat zorg dan ook dat het lijkt of er altijd iemand thuis is door een lampje aan te laten, dit schrikt kwaadwillenden af.

  • Wees terughoudend met wat je online publiekelijk deelt. Deel bijvoorbeeld niet je reisplannen, of allesonthullende foro’s van je gloednieuwe Ayon Audio Crossfire III of setje Magico M2 speakers. Weet dus met wie je deze gevoelige informatie deelt.

  • Installeer een alarminstallatie met camera’s, zichtbare bewaking werkt afschrikkend.

  • Installeer door het hele huis rookmelders.

  • Om pieken en dalen of ‘vieze’ stroom onder controle te houden en alleen ‘schone’ stroom je gear in te sturen, gebruik je waar nodig een power conditioner of netfilter zoals een iFi PowerStation of de iets prijzigere McIntosh MPC500 Power Controller .

Onderhoud van je apparatuur

Houd buiten- en binnenkant schoon
Helaas ziet niet iedereen de noodzaak van regulier onderhoud in. En dat is jammer, want hier gaat de kwaliteit van het geluid geheid onder lijden, en uiteindelijk leidt dat weer tot kostbare reparaties. Dus maak zowel de buiten- als de binnenkant regelmatig schoon, even stoffen, zuigen en poetsen.

Voor de buitenkant van je voorversterker, eindversterker, platenspeler, DAC, of wat dan ook, kun je het beste een microvezeldoekje gebruiken met een klein beetje Glassex of andere glasreiniger. Dit is genoeg om stof, vette vingerafdrukken en andere viezigheid eraf te krijgen. Voor de voorkant met alle knoppen, schakelaars en potmeters kun je een zachte kwast gebruiken en reinig ze met een goede contactreiniger zoals Kontakt 60. 

Open bovenkant en buizenversterker
Alle apparaten met een ventilatierooster aan de bovenkant maak je open en blaas alle stof weg met een spuitbusje perslucht of verwijder het met een borstelaanzetstuk aan je stofzuiger, maar die borstel moet dan wel erg zacht zijn. Ook de buizen in een buizenversterkers maak je voorzichtig schoon met een zachte kwast en perslucht. Laat natuurlijk wel eerst je buizen goed afkoelen en haal altijd de stekker eruit.

Buizen vervangen, matchen of upgraden doe je natuurlijk als er eentje de geest geeft of als je het gevoel hebt dat ze echt aan vervanging toe zijn. Maar normaal gesproken vervang je eindbuizen na 5 tot 7 jaar en prebuizen na 8 tot 10 jaar. Hangt natuurlijk wel af van hoe vaak je ze gebruikt.

Kabels en connectoren
Een systeem is slechts zo sterk als de zwakste schakel. Dus loop ook 2 keer per jaar de kabels, stekkers en connectoren na en maak ze schoon. Hiervoor kun je perslucht en contactspray gebruiken.

Luidsprekers
Zet je luidsprekers niet te dicht bij het raam en hou ze uit direct zonlicht. Door blootstelling aan zonlicht kunnen ze oververhitten en zowel intern als extern schade veroorzaken. Hou ze ook uit de buurt van magnetische materialen en stof ze ook regelmatig af.  

Zorg ook dat er voldoende ventilatie is in je muziekkamer in het algemeen en rondom je speakers in het bijzonder. Dit helpt met de koeling waardoor ze niet alleen langer meegaan, maar als ze voldoende ruimte hebben zorgt dit ook voor minder vervorming door trillingen en oververhitting.


EDITORS' CHOICE