TIP

Mythen en Misverstanden 23: MC Rules


Redactie HiFi.nl | 04 maart 2010

In analoogland is de moving coil aftaster absolute heerser, met name de klassieke low-output variant. De inherente elektrische eigenschappen maken zo`n `MC` tot een (theoretisch) vrijwel ideale stroombron, wat zich uit in een expressieve, plastische weergave met name in het laag en hoge midden. Het frequentieverloop van menig MC-ikoon kan echter minder voorbeeldig zijn, met een oplopend hoog, maar er zijn gelukkig legio top-MC`s verkrijgbaar met een vijwel lineaalrecht frequentieverloop, mits elektrisch goed afgesloten.

Hoe aanstekelijk en `live` het karakter van goede MC`s ook moge wezen (ook schrijver dezes is er aan verknocht), er zijn meer fijnmechanische juwelen onder de audiozon. Zo kan een London Positive Scanning aftaster (de originele term was overigens Variable Reluctance) een alom gerespecteerde super-MC niet alleen naar de kroon steken, het is in staat om het er op bepaalde vlakken resoluut af te blazen. Hetzelfde kan gelden voor een zogeheten Strain Gauge aftaster, welk principe bekend werd dankzij B&O maar voor het eerst op de markt werd gebracht door het ooit in Puerto Rico gesitueerde Euphonic Corporation (in de vorm van de MiniConic toonarm/aftastercombo met 14 Volt voeding).

Uit dezelfde periode stamt het Japanse Trio (Kenwood) Photo-electric Pickup System, wat duidelijk maakt dat er in de jaren `60 heel wat meer baanbrekende analoge technologie werd geïntroduceerd dan tegenwoordig het geval is. Ook verfijnde Moving Iron en Moving Permalloy aftasters kunnen bijzonder gedetailleerd en timbraal accuraat te werk gaan (denk aan de Grado Sonata, de door Peter Pritchard ontworpen ADC XLM of de Nagaoka MP500). Dergelijke aftasters zijn met name zeer geschikt voor hoogwaardige low-mass toonarmen zoals die van S.M.E, ADC/Pritchard, Grace en Hadcock.

De juiste mechanische `match` van een aftaster met de toonarm en de elektrische afsluiting/aanpassing aan de voorversterker zal bepalen of een aftaster zich van zijn beste kant kan laten horen. Moving Coils zijn geheel terecht geliefd maar niet uitsluitend de beste optie voor elke situatie. De wereld van hoogwaardige en muzikaal meeslepende aftasters omvat vele technologiën en de daarbij behorende randvoorwaarden. Wanneer aan dat laatste wordt voldaan is het vinylnirvana bereikbaar via meer dan die ene tweeletter-code.

EDITORS' CHOICE