Eerder deze week waren we welkom bij DALI Benelux in Waalwijk voor een uitgebreide presentatie van Jakob Ågren, Head of Product Management bij Dirac Research, rond de mogelijkheden van de nieuwe Dirac Live software. Als extra primeur werd de room correction techniek gedemonstreerd op een gloednieuwe NAD M10, voor de gelegenheid meegebracht door Cas Oostvogel, EU Brand Manager bij NAD-moederbedrijf Lenbrook.
Dirac Live 2.0
De nieuwe versie van de software, medio 2018 al in Beta-versie aangekondigd, is voorzien van een betere user interface en moet over de gehele lijn voor een verbetering van de prestaties staan. Dirac Live is één van de referenties als het gaat om room correction software, maar weet daar wel structureel in door te ontwikkelen.
De nieuwe Dirac Live bevat een verbeterde gebruiksvriendelijkheid met een vernieuwde, moderne gebruikersinterface met een vereenvoudigde installatieprocedure. Deze nieuwe versie verschuift de UI van een vrij technisch proces dat een substantiële kennisbasis vereist naar een proces waarbij de intuïtieve app de gebruiker helpt ervoor te zorgen dat alles correct wordt uitgevoerd. Met andere woorden, de software is een stuk toegankelijker geworden, ook voor iedereen die de uitgebreide achtergrondkennis van een Jakob Ågren ontbeert. Het beter gestuurde proces helpt de gebruiker om de juiste acties te nemen en daarmee de optimale instellingen te implementeren.
Naast de usability upgrades bevat de nieuwe Dirac Live ook een nieuw fasecorrectiealgoritme voor een verbeterde stereo-weergave. Waar de vorige versie van Dirac Live de fase van elke stereoluidspreker afzonderlijk heeft gemeten, analyseert deze nieuwe versie ook luidsprekers in paren, wat ervoor zorgt dat de faseresponsen van het paar op elkaar zijn afgestemd. Een demo op de NAD M10 laat vervolgens horen wat de duidelijk waarneembare verschillen in muziekweergave zijn, met het significant verbeterde geluidsbeeld van Paul Simon's You Can Call Me Al en de rijkere dynamiek van de instrumenten in Killing In The Name van Rage Against The Machine als duidelijkste voorbeelden.
Bass Management Module
Dirac heeft de software meer modulair gemaakt zodat gemakkelijker nieuwe modules kunnen worden toegevoegd, met het voornemen om jaarlijks nieuwe modules uit te brengen. Een voorbeeld is de Bass Management Module voor multi-subwoofers. De aangesloten subwoofer(s) wordt sneller ingemeten en resultaten worden grafisch weergegeven. Niet alleen installateurs maar ook consumenten zouden er mee moeten kunnen werken. Door het gebruik van de Bass Management Module is de plaatsing van de subwoofer(s) minder kritisch.
Wil je meer weten over de nieuwe software, lees dan ook deze Q&A met Jakob Ågren. Inmiddels is er van Jamie, die al met de NAD C 658 aan de slag ging, een uitgebreider achtergrondstuk over Dirac Live 2.0 verschenen.
NAD Master Series M10: versterker, DA-converter, streamer
De NAD M10 BluOS-compatibele versterker is tevens een high-performance streamer, die gecombineerd kan worden met andere spelers in een BluOS-ecosysteem van draadloos genetwerkte muziekspelers. De M10 is vanaf komende maand leverbaar voor een verkoopprijs van 2.995 euro. Dirac Live Full staat standaard op de M10, een volledige licentie voor het gebruik van Dirac Live is optioneel en kost 99 dollar. We hebben momenteel de C 658 in test, maar gaan spoedig ook met deze NAD-telg aan de slag. Lees hier alles over de nieuw M10.