NIEUWSSolidsteel

Solidsteel: Italiaanse specialist in high-end audiomeubelen en luidsprekerstands

Het Italiaanse Solidsteel bouwt fraaie audioracks en stijlvolle luidsprekerstands. De frames en/of poten van de high-end oplossingen van het merk bevatten ‘solid steel’, die in een aantal series kunnen worden gevuld met bijvoorbeeld zand voor extra stevigheid en demping. Hoewel de moderne lijnen zoals de S3, 4 en 5 series tegenwoordig geleverd worden met een speciale 'sound absorbing foam' al in de modellen verwerkt. De naam van het merk is echter niet het énige interessante, dus nemen we je graag eens mee in de geschiedenis van de fabrikant. Niet in de minste plaats omdat we later deze maand een tweede review van Argon Audio Fenris-speakers hebben, die we specifiek getest hebben met de Solidsteel SS 5 luidsprekerstands.

Solidsteel: geschiedenis in vogelvlucht

De familiegeschiedenis van de mensen achter Solidsteel – surprise, surprise: een Italiaans merk blijkt een familiebedrijf te zijn – is onlosmakelijk verbonden met de oprichting van het merk in 1990, zo luidt de duiding desgevraagd. Hoe dat zit, zullen we zo kort mogelijk uiteenzetten, want we begrijpen dat je uiteindelijk vooral in de producten geïnteresseerd bent. Tegelijkertijd is een mooi stukje geschiedenis rond Italiaans vakmanschap natuurlijk nooit een straf. Dus laten we beginnen bij oprichter Moreno Conti, creatief vakman en, hoe kan het ook anders, groot liefhebber van muziek.

De oorsprong van de naam Solidsteel heeft diepe wortels. Om die volledig te begrijpen, moeten we terug in de tijd. Niet naar oprichtingsjaar 1990, maar naar de jaren 80 en zelfs 70. Daar begon het al, vanuit de passie van een jonge gast uit Pescara, liefhebber van muziek op vinyl, maar ook van motoren. Moreno Conti was al op vroege leeftijd werkzaam bij familiebedrijf Conti, dat in die tijd de officiële leverancier was van geluiddempers voor motorfietsen van Ducati, in Bologna. Het werken in de fabriek die zijn achternaam droeg bood hem alle gelegenheid om de meest nauwkeurige technieken van metaalbewerking te leren. Met name het testen van de verschillende mogelijkheden van de beste machines van die tijd voor de sector, en de ervaring met de meest verfijnde en nauwkeurige technieken van het lassen met open vlam, vormden de eerste zo belangrijke stappen op weg naar de creatie van de meubels voor de hifi-wereld.

“The Solidsteel…stands were both sonically splendid and very pleasant to look at – an unusual combination in an equipment stand. They worked flawlessly, performed admirably and looked lovely. Heartily recommended.”
Jack English – Stereophile

 Zoals wel vaker in de oorsprongsverhalen van audio- (of audiogerelateerde) merken was het uiteindelijk de passie voor muziek die de doorslag gaf. Meer bepaald in dit geval was het die grote liefde voor de audiocultuur in combinatie met een persoonlijke beperking die Conti had om zelf ooit een muziekinstrument te kunnen bespelen wat hem op het pad zette om zelf ‘instrumenten’ aan de audiowereld toe te voegen. Aan het eind van de jaren 80 brachten verschillende factoren een natuurlijk einde van het familiebedrijf Conti, waardoor de bereidwillige Moreno moed vatte voor de ontwikkeling van wat tegen die tijd de ware vrucht van zijn muzikale passie was geworden. Een andere sterke stimulans was het feit dat er in die tijd in Italië geen enkel bedrijf of merk bestond dat gespecialiseerd was op het gebied van de geluidsinrichting. Wat er aan het einde van het decennium toe leidde dat de eerste prototypes van het meubel ‘Solidsteel’ werden getest en getoond aan de vertrouwde vrienden, aan kennissen en zelfs aan de plaatselijke enthousiaste audiofiele technici.

Die eerste resultaten waren meer dan bemoedigend en de jonge Moreno, mede dankzij de steun van zijn vrouw Dora, was helemaal zeker van het begin van deze opwindende uitdaging op het wereldtoneel. In korte tijd kreeg hij het bevestigde besef een solide basis te hebben om zich te ontwikkelen. Zo solide als het metaal waaruit de producten werden – en nog altijd worden – samengesteld. De resulterende merknaam mag geen verrassing zijn.

Het merk Solidsteel, de eerste in zijn soort in Italië en inmiddels wereldwijd ook een van de oudste namen, werd gelanceerd in 1990. De modellen waarmee Conti de internationale spotlight zocht (en vond) werden met de hand waren gelast volgens de meest precieze en verfijnde technieken voor het metaalvakmanschap. Geen lasnaden in zicht, houten planken van hoge kwaliteit, zuivere lak en gedraaide spikes om de demping van trillingen naar de audiocomponenten te vergemakkelijken. Elementen die essentiële onderdelen van het werkproces zijn geworden, die het unieke van de stands op de markt kenmerken.

De volgende stap

Het is precies in deze fase van de geschiedenis van Solidsteel dat Conti en Dora, vol ideeën en enthousiasme, in contact kwamen met het bedrijf Audiogamma, een van de belangrijkste Italiaanse distributeurs in de audiosector. Audiogamma ondersteunde in de belangrijke volgende stap, namelijk de technische en commerciële ontwikkeling gedurende de jaren die volgden. Een belangrijk partnerschap waardoor Solidsteel in eigen land een bekend merk werd en inmiddels ook op het wereldtoneel een rol van betekenis begon te spelen.

“For loudspeakers of small and medium dimensions, the model SS-7 is without a doubt the best stand available in the world. Additionally, it’s beautiful.”
Bebo Moroni – Suono

In 2013 werd de familie opgeschrikt door het plotse overlijden van Moreno Conti, wat ook voor het bedrijf het einde had kunnen zijn. Dora en haar zonen, Gaetano en Manfredi Conti, ontdekten echter dat Moreno al twee jaar aan een belangrijke nieuwe ontwikkeling voor het merk Solidsteel had gewerkt, en besloten die omslag voort te zetten. Het plan van de oprichter was namelijk om definitief af te zien van het lasproces van metalen onderdelen en plaats te maken voor een nieuw, efficiënter en geavanceerder werkproces, gebaseerd op de positieve ervaringen die met de Hyperspike-producten aan het begin van deze eeuw waren opgedaan. Het leidde tot een historische evolutie op het hoofdgamma met de naam "S-serie" en lag ook aan de basis van het bedrijfsproject ‘MC Group’, opgericht door oudste zoon Gaetano en zakenpartner Davide Campanaro, die voor de familie een belangrijke rol speelde. Inmiddels is het bedrijf in handen van Gaetano en zijn jongere broer Manfredi. Gaetano, staat aan het roer van een jong en gepassioneerd team van zo'n 10 medewerkers. 

Gaetano Conti op High End München, dat in mei 2022 na 3 jaar eindelijk weer terug is

Recentere historie

Vandaag de dag is Solidsteel sterk vertegenwoordigd in vele landen over de hele wereld en opereert het merk op een volledig onafhankelijke manier op de Europese markt. Eersteklas bouwkwaliteit en materialen, design en technische kenmerken karakteriseren elk Solidsteel product voor de hifi- en pro audio-industrie, 100% Made in Italy.

In 2020 vierde Solidsteel haar 30e verjaardag, een grote mijlpaal voor een van de oudste bedrijven in het veld. 30 jaar betekent een geschiedenis en een traditie van hard en gepassioneerd werken, waarin ideeën, ambachtelijke vaardigheden en creativiteit een lange reis van succes hebben gemaakt, in een doorlopend proces van innovatie in productietechnieken en management. De taak van de MC Group is nu om door te gaan met het schrijven van mooie pagina's van deze Italiaanse geschiedenis.

MERK

EDITORS' CHOICE