NIEUWS

De belangrijkste aankondigingen van CES 2018

Rob Nijman | 16 januari 2018 | Fotografie Fabrikant

CES 2018, 's werelds grootste event voor consumentenelektronica duurt ongeveer een week, maar levert nieuws op waar we zeker de helft van januari mee kunnen vullen. We verwachten de komende tijd dan ook nog voldoende nieuws te kunnen delen rond productintroducties en geplande marktbeschikbaarheid voor de Benelux, maar bij dezen alvast een overzicht van een aantal van de voornaamste nieuwtjes uit Las Vegas de afgelopen week. 

Hoofdtelefoons en in-ears

Zeg je hoofdtelefoon, dan denk je vaak direct aan Sennheiser, dat op een event als CES nooit zal ontbreken. De nieuwe in-ears van het merk hebben de naam CX 6.00BT gekregen, draadloos via bluetooth. Het nieuwe gesloten topmodel voor op je hoofd heet Sennheiser HD 820. 

AKG volgt de K3003i op met een nieuw vlaggenschip in-ears, de N5005. Verschillende kabeltjes en oordopjes worden meegeleverd, evenals een bluetooth-dongle die voor circa acht uur draadloos muziekplezier zou moeten zorgen.

Voor grote on- en over-ear modellen komen we uit bij B&O Play, het submerk van Bang & Olufsen dat de Beoplay H8i en H9i presenteerde, twee opvolgers van eerder gelanceerde headsets. 

Ook Sony heeft van zich laten horen, met een aantal nieuwe hoofdtelefoons bedoeld zvoor verschillende doeleinden. Een drietal nieuwe in-ear modellen, genaamd WF-SP700N, WI-SP600N en WI-SP500, zijn spatwaterdicht en zijn bedoeld voor tijdens het sporten. Dan is er ook nog een nieuwe over-ear model, genaamd MDR-1AM2, die is bedoeld voor muziek luisteren ná het sporten. De nieuwe modellen zullen in het voorjaar en in de zomer van 2018 op de markt komen.

Versterkers

Een bruggetje van hoofdtelefoons naar versterkers maken we met de Musical Fidelity LX2-HPA, een gloednieuwe hoofdtelefoonversterker van het Engelse merk. Ook nieuw uit Engeland, de Solo en Duo phonotrappen van Cambridge Audio. Het Duitse AVM op zijn beurt toonde deze fraaie voorsterker met zelf te kiezen modules: de AVM Ovation PA 8.2. 


Vandersteen Audio heeft nieuwe monoblokken uitgebracht met de naam M5-HPA. Het vloeistofgekoelde topmodel M7-HPA krijgt daarmee een kleiner en tevens goedkoper broertje.

Ook van NAD was er nieuws, met enkele nieuwe versterkers - waaronder de eerder aangekondigde V2-versie van de D 3020.

Audiomerken Denon en Marantz hebben ieder een surround-vlaggenschip getoond. De AVR-X8500H is een 13.2-kanaals AV-receiver van Denon, die naar verwachting aan het einde van deze maand in de winkel zal liggen. Marantz legt de lat nog iets hoger met de AV8805, een 13.2-kanaals AV-processor die ook beschikt over XLR-uitgangen.

AV-receivers waren er ook van Lexicon, onderdeel van Harman International, dat een tweetal nieuwe modellen genaamd RV-6 en RV-9 toonde en tevens de MC-10 av-processor introduceerde.

Arcam heeft een drietal apparaten aan het publiek getoond: een tweetal ge√Įntegreerde versterkers en een sacd/cd-speler die alle drie onderdeel zijn van de nieuwe Arcam HDA-productlijn.

Luxman heeft¬†een nieuwe ge√Įntegreerde stereoversterker aangekondigd met de naam L-509X. Deze nieuwe L-509X zal straks het topmodel zijn van Luxman‚Äôs productlijn van ge√Įntegreerde versterkers.¬†

Luidsprekers

De Deense luidsprekerbouwer Jamo heeft aangekondigd dat de productlijn met de naam Studio 8 is vernieuwd en verbeterd. Volgens Jamo is de productlijn op zo ongeveer alle fronten verbeterd. Het uiterlijk is vernieuwd, de akoestiek is verbeterd en extra aandacht is besteed aan het 'verkrijgen van een natuurlijke sound'.

Het Zwitserse Piega heeft een compleet nieuwe luidsprekerlijn aangekondigd: de Piega Premium-lijn. De serie bestaat uit drie modellen, die vanaf februari ook in Nederland op de markt te vinden zullen zijn. 

Luidsprekernieuws was er afgelopen week ook van JBL, dat het nieuwe L100 Classic luidsprekersysteem met aantrekkelijk retro-ontwerp liet zien. In de stijl van de jaren 70, met vintage JBL-styling inclusief een iconisch Quadrex-schuimrooster in een keuze uit drie kleuren - zwart, oranje of blauw - allemaal met een zwart en brons JBL-logo. De behuizingen zijn afgewerkt in een echt, zijdeachtig notenhoutfineer met zwarte voor- en achterpanelen. 

Streamers en D/A-converters 

Genoeg nieuws ook op het vlak van streamers en dac's. Wat te denken van de Mytek Clef, een betaalbare d/a-converter voor onderweg, de kleine Paris WTX-StreamPro van Advance Acoustics en de V2-versie van de CXN streamer van Cambridge Audio.  

Chord Electronics heeft een nieuwe omzetter gelanceerd met de naam Qutest. Deze nieuwe Qutest vervangt de 2Qute, die uit productie is genomen. Het apparaat is vrij klein, maar hij is bedoeld voor in de huiskamer om bijvoorbeeld een bestaande cd-speler van beter geluid te voorzien. 

Vinyl en accessoires

"Al meer dan vijftig jaar heeft Audio-Technica een reputatie opgebouwd voor uitmuntende vinylweergave met onze hoogwaardige elementen. De AT-LP7 platenspeler breidt dit erfgoed uit als de beste draaitafel die het bedrijf ooit heeft aangeboden," aldus Bob Peet, de Amerikaanse marketing manager bij Audio-Technica.

Technics heeft een tweetal nieuwe direct-drive draaitafels aan het publiek getoond. De eerste is de SP-10R die begin september 2017 op de IFA in Berlijn al is getoond. De tweede is de SL-1000R die wordt geleverd inclusief een S-vormige arm die is gemaakt van magnesium.

Versterkermerk Mark Levinson liet net als op CES 2017 de No. 515 draaitafel zien, deze keer met een verwachte aankomst ook op de Nederlandse markt: maart 2018. De presentatie ging hand in hand met die van de 585.5, een nieuwe uitvoering van de 585 mét phonotrap.

Van Accuphase is er een nieuw MC-element: de AC-6. Gemaakt van exclusieve materialen zoals titanium, een cantilever van borium en een magneet gemaakt van neodymium. Volgens Accuphase heeft de AC-6 superieure aftastingseigenschappen. 

Japanse audiomerk DS Audio heeft een optisch draaitafelelement getoond. Opmerkelijk: bewegingen van de stylus worden niet met magneetjes en spoeltjes omgezet in een elektrisch signaal, maar gevolgd door een laserstraal. Deze DS W2 werd gepresenteerd met een bijpassende phono-versterker.

Ontwikkelingen

CES is niet alleen het podium voor productintroducties, want ook de nieuwste trends en ontwikkelingen komen op de beursvloer voorbij. Zo zijn er bij MQA plannen onthuld om de mogelijkheden ook naar mobiele weergevers te halen en heeft onder meer Roon Labs zich als softwarepartner bij de techniek aangesloten.

Niet in Las Vegas getoond, maar wel aangekondigd voor High End M√ľnchen 2018 en z√©ker interessant om even te checken: de Metaxas & Sins GQT draagbare analoge spoelenrecorder.

Tot slot een opvallend bericht deze week, ook niet uit Las Vegas maar wel uit de Boston: Sound United, het moederbedrijf van Denon en Marantz, heeft het Canadese Classé Audio overgenomen. Lees meer!


EDITORS' CHOICE