NIEUWSDenon

Denon en Marantz tonen nieuwe vlaggenschepen op CES 2018

Audiomerken Denon en Marantz, beiden onderdeel van het grotere Sound United, hebben ieder een surround-vlaggenschip aan het publiek op de CES getoond. De AVR-X8500H is een 13.2-kanaals AV-receiver van Denon, die naar verwachting aan het einde van deze maand in de winkel zal liggen. Marantz legt de lat nog iets hoger met de AV8805, een 13.2-kanaals AV-processor die ook beschikt over XLR-uitgangen. De AVR-X8500H van Denon heeft luidsprekeraansluitingen. De AV8805 van Marantz heeft nog een eindversterker nodig en zal naar verwachting volgende maand op de markt komen.

Denon AVR-X8500H: 13.2-kanaals AV-receiver, ook geschikt voor hi-res audio

Vroeger waren we blij met vijf kanalen, maar tegenwoordig is zeven, negen of elf kanalen al geen uitzondering meer. Denon doet er nog een schepje bovenop. De AVR-X8500H heeft maar liefst vijftien luidsprekeraansluitingen en natuurlijk de nodige cinch-uitgangen voor wie een losse eindversterker zou willen gebruiken. Volgens Denon heeft de gebruiker 150 Watt per kanaal aan acht Ohm tot zijn beschikking.

De AVR-X8500H ondersteunt alle gangbare en nieuwe filmprotocollen, waaronder Dolby Atmos, DTS:X en Auro 3D. Aan aansluitingen geen gebrek. Wat te denken van acht hdmi-ingangen en drie hdmi-uitgangen die allemaal om kunnen gaan met HDCP 2.2? 4K 60 Hz filmbeeld wordt ook ondersteund. Denon heeft een firmware upgrade aangekondigd zodat de AVR-X8500H later dit jaar ook met het nieuwe HDMI 2.1-protocol en 8K-videomateriaal kan omgaan. Denon heeft niet gezegd wanneer dit precies zal zijn, maar 8K-materiaal is er op dit moment toch nog niet of nauwelijks.

Denon wil ook de kritische muziekliefhebber bedienen en de AVR-X8500H ondersteunt dan ook DSD en natuurlijk ook WAV, FLAC en ALAC. Apple AirPlay, allerlei streaming-diensten en het Heos multi-room systeem worden ook ondersteund. Platenspeler aansluiten? Ook dat kan. Het is teveel om op te noemen.

Denon AVR-X8500H: prijs en leveringsinformatie

De koper kan kiezen uit een zilverkleurige of zwarte uitvoering en het apparaat zou over een paar weken in de winkel moeten liggen. Voor een bedrag van 3.699 euro zal hij van eigenaar wisselen.

 

Marantz AV8805: 13.2-kanaals AV-voorversterker met XLR-uitgangen

Het grootste verschil tussen de twee nieuwe vlaggenschepen is de afwezigheid van eindversterkers in de AV8805 van Marantz, maar de Marantz beschikt wel over XLR-uitgangen. Gebruik van XLR-kabels geeft niet persé een beter geluid, maar het geeft wel de mogelijkheid om lange kabels te gebruiken naar de eindversterker(s). In een grote ruimte kunnen de eindversterkers dan bijvoorbeeld vlakbij de luidsprekers worden geplaatst. 

Ook de Marantz ondersteunt zo ongeveer alles wat je kunt verzinnen. Dolby Atmos, DTS:X en Auro 3D? Natuurlijk, althans Auro 3D wordt binnenkort toegevoegd met een firmware update. Ook de kritische muziekliefhebber wordt niet over het hoofd gezien. PCM-signaal wordt ondersteund tot 24-bit / 192 kHz, maar de AV8805 kan ook omgaan met DSD2.8 en DSD 5.6. DA-conversie komt voor rekening van chips van het type AK4490 en volgens Marantz zou de geluidskwaliteit uitstekend moeten zijn. Het Heos multi-room systeem is oorspronkelijk afkomstig van Denon, maar veel apparaten van Marantz ondersteunen ook het Heos ecosysteem. Zo ook de AV8805 van Marantz.

Marantz AV8805: prijs en leveringsinformatie

Vanaf februari 2018 zou de AV8805 leverbaar moeten zijn in zwarte uitvoering. Hij zal voor net geen 4.000 euro over de toonbank gaan.

 

 

 

 

 

MERK

EDITORS' CHOICE