Chord toont Qutest op CES 2018 en stuurt 2Qute met pensioen

Het Britse Chord Electronics heeft een nieuwe DA-converter gelanceerd met de naam Qutest. De nieuwe Qutest vervangt de 2Qute die uit productie is genomen. Het apparaat is vrij klein, maar hij is bedoeld voor in de huiskamer om bijvoorbeeld een bestaande cd-speler van beter geluid te voorzien. De Qutest beleeft zijn debuut op de CES in Las Vegas, maar het is niet duidelijk wanneer hij in de winkel zal liggen.

Chord Qutest: kleine DA-converter voor in de huiskamer

De nieuwe Qutest van het in Groot-Brittannië gevestigde Chord Electronics heeft min of meer dezelfde hardware, software en bediening als de Hugo 2. De Qutest heeft echter geen accu aan boord en ook de hoofdtelefoonversterker van de Hugo 2 is vervallen. De Qutest is dan ook wat goedkoper dan de Hugo 2 en is niet bedoeld voor gebruik onderweg. Wel is de Qutest voorzien van dezelfde FPGA-technologie als de Hugo 2. Het apparaat lijkt vooral bedoeld om bijvoorbeeld een wat oudere cd-speler van beter geluid te voorzien. Volgens Chord zijn ruisvloer, fasereinheid en dynamisch bereik van de Qutest beter dan van zijn voorganger 2Qute.

De Qutest heeft twee coaxiale ingangen (BNC), één optische ingang en een usb-ingang. Via de coaxiale ingangen kan 24-bit / 384 kHz PCM en DSD128 worden aangeboden, via usb loopt dit op tot 32-bit / 768 kHz PCM en DSD512. De optische ingang is beperkt tot 24-bit 192 kHz.

De kast van de Qutest is zwaarder dan van de 2Qute. Typisch Chord: de knoppen voor ingangskeuze en type filter lichten in verschillende kleuren op, afhankelijk van welke ingang of welk filter is gekozen. De gebruiker kan kiezen uit een uitgangsvoltage van 1, 2 of 3 Volt, afhankelijk van de aangesloten versterker.De analoge uitgangstrap werkt in klasse A. De kanaalscheiding ligt op 138 dB en de ruisvloer ligt op circa -117 dB.

Chord Qutest: prijs en leveringsinformatie

Het publiek van CES 208 kan deze week kennis maken met de nieuwe Qutest maar Chord heeft nog niet verteld wanneer de nieuweling in de winkel zal liggen. In Groot-Brittannië zal de Qutest 1.195 Britse ponden gaan kosten. De prijs voor Nederland is nog niet bekend, maar een belangstellende moet onder andere rekening houden met wisselkoersschommelingen en het lokale BTW-tarief.

EDITORS' CHOICE