NIEUWSAVM

AVM Ovation PA 8.2: voorversterker met zelf te kiezen modules

Sinan Kökbugur | 11 januari 2018 | Fotografie Fabrikant | AVM

Het Duitse audiobedrijf AVM heeft een nieuwe voorversterker uitgebracht genaamd Ovation PA 8.2. De nieuweling is het nieuwe vlaggenschip van AVM. Bijzonder is het feit dat de versterker modulair is opgebouwd. De koper kan kiezen welke insteekkaarten worden geplaatst en kan zijn versterker dus zelf samenstellen. Draaitafelingang? Digitale ingangen? Eindtrapje met buizen voorzien van XLR- of cinch-uitgang? Het kan allemaal geplaatst of weggelaten worden.

AVM Ovation PA 8.2: op maat te maken modulaire voorversterker

Het nieuwe apparaat is een onderdeel van de vlaggenschip-productlijn van AVM. AVM bouwt zijn producten in de Duitse plaats Malsch en toeleveranciers zitten allemaal in de buurt zodat de kwaliteit volgens AVM gemakkelijk bewaakt kan worden.

De nieuwe Ovation PA 8.2 biedt de koper een zeer ruime keuzevrijheid bij de samenstelling van zijn versterker. De basis van de versterker is een hoogwaardige lineaire voeding met drie aparte voedingslijnen zodat analoge en digitale signalen elkaar niet via de voeding negatief kunnen beïnvloeden. Het moederbord ziet zelf welke insteekmodules zijn geplaatst en past daarop de menu- en bedieningsstructuur aan. Kaarten die niet worden gebruikt worden automatisch uitgeschakeld. Het gevoelige signaal van een draaitafelkaart wordt dus niet beïnvloed door een naastgelegen DA-converterkaart, en andersom.

De koper heeft een ruime keuze uit te plaatsen insteekkaarten. De draaitafelkaart is geschikt voor mm-elementen en mc-elementen en kan na plaatsing naar wens worden geconfigureerd. De DA-converterkaart heeft een usb-ingang en optische en coaxiale aansluitingen en accepteert PCM-signaal tot 32-bit/384 kHz en DSD tot 5,6 MHz (DSD128). De koper kan zelfs een FM-tunerkaart (laten) plaatsen.

De koper heeft ook keuze als het gaat om de uitgangen van de Ovation PA 8.2. Buizen in de eindtrap of liever transistors? Wie niet kan of wil kiezen kan beide type kaarten laten plaatsen en eventueel tegelijkertijd gebruiken. De buizen zijn van het type Ovation 803 T en hebben een verwachte levensduur van circa 10.000 uren.

In totaal kunnen acht ingangskaarten en een drietal uitgangskaarten worden geplaatst. De insteekmodules zijn overigens ook te plaatsen in de PA 8, het vorige model voorversterker.

Er is ook nog een aspect waarbij niets te kiezen valt. De Ovation PA 8.2 heeft een hoofdtelefoonversterker aan boord die werkt in klasse A. Deze zit er gewoon in en kan niet worden weggelaten.

Het frequentiebereik van de Ovation PA 8.2 loopt van 0 tot 200 kHz voor de lijningangen. De draaitafelingang loopt van 30 Hz tot 50 kHz. De ruisvloer ligt op –104 dB (lijn), -85 dB (mm-element) en –75 dB (mc-element).

AVM Ovation PA 8.2: prijs en leveringsinformatie

Zoals bij alle modellen uit de Ovation-productlijn wordt de PA 8.2  geleverd in naar keuze zwarte of zilverkleurige uitvoering met chromen knoppen. Tegen een meerprijs kan ook een chromen frontpaneel gemonteerd worden. De totaalprijs is uiteraard helemaal afhankelijk van het type en aantal geplaatste insteekmodules en ligt tussen 6.000 euro en 9.500 euro.

Ten slotte, de koper krijgt zijn Ovation PA 8.2 niet in een doos geleverd maar in een flight case. Dat is nog eens “Deutsche Grundlichkeit”.

MERK

EDITORS' CHOICE