NIEUWSMeridian

MQA-ontwikkelingen CES 2018

Rob Nijman | 08 januari 2018 | Fotografie Fabrikant | Meridian

De eerste nieuwtjes kwamen al voorbij en vooral op zustersite homecinemamagazine.nl valt al het nodige te lezen -zoals deze 8K UHD-tv van Samsung en de oprolbare OLED-tv's van LG-, maar CES 2018 is vandaag dan écht van start gegaan. Dat betekent de komende dagen en waarschijnlijk zelfs weken weer een berg aan productnieuws, trends en nieuwe ontwikkelingen, zoals deze berichten vanuit MQA. 

Het nieuws rond MQA of Master Quality Authenticated wordt afgetrapt door Mike Jbara, de CEO van het bedrijf, die meldt dat er inmiddels meer dan honderd MQA-enabled apparaten op de markt zijn. Een aantal van de nieuwste modellen zijn Esoteric's N-01 netwerkspeler, Meridian's 251 Powered Zone Controller en de Oppo UDP-205 Blu-rayspeler.

Hij is daarnaast verheugd over de samenwerking met muzieklabels en laat weten dat hij dit jaar een explosieve groei in aanbod verwacht, zowel met betrekking tot de bestaande muziekcatalogus als nieuwe releases met een MQA-behandeling.

MQA, wat is dat ook weer?

MQA gaat mobiel

In navolging van MQA-beschikbaarheid op diensten als Tidal en Onkyo Music en bij diverse hi-res verkooppunten zoals de 2L Music Store komt MQA ook naar Groovers, de nieuwe Koreaanse hi-res muziekservice. Groovers zal de eerste zijn om MQA op mobiel aan te bieden. Ben je toevallig in Korea en beschik je over een LG V30, de eerste smartphone met MQA-mogelijkheden, dan kun je een gratis proefabonnement van drie maanden afsluiten.

Daarnaast zal ook nugs.net, waar je live muziek kunt vinden van onder meer Pearl Jam, Bruce Springsteen en Metallica zich inzetten voor mobiele mogelijkheden met de eerste iOS-applicatie van MQA als onderdeel van de nugs.net streamingdienst. Vanaf 10 januari zullen abonnees duizenden volledige concerten ook op iOS-devices af kunnen spelen in MQA-playback. 

MQA muziekspelers

Ook Roon Labs heeft zich als software partner aangesloten, door geïntegreerde MQA-ondersteuning in de eigen muziekspeler aan te bieden. De Roon desktopsoftware biedt lokale playback van MQA-files en TIDAL MQA-streaming voor HiFi-abonnees.

Eerder kwam MQA al beschikbaar via Amarra en Audirvana, die beiden doorwerken aan Windows-toepassingen van MQA. Audirvana Plus voor Windows 10 komt eind deze maand op de markt en zal naast een verbeterde interface beschikken over alle mogelijkheden bekend van Audirvana Plus voor Mac.


EDITORS' CHOICE