NIEUWSSennheiser

Sennheiser HD 820: nieuw gesloten vlaggenschip, te zien op CES 2018

De Duite hoofdtelefoonbouwer Sennheiser heeft een nieuwe hoofdtelefoon aangekondigd genaamd HD 820. De nieuwe hoofdtelefoon is een gesloten model en lijkt een gesloten variant van de HD 800 S. De nieuwe HD 820 zal op de CES van 2018 voor het eerst aan het publiek worden getoond. In de zomer van 2018 zou de nieuwe hoofdtelefoon op de markt moeten komen.

Sennheiser HD 820: gesloten model zodat de luisteraar volledig privé kan luisteren

Het in Duitsland gevestigde familiebedrijf Sennheiser maakt al circa zeventig jaar hoofdtelefoons en microfoons. Voor enkele tientjes is al een hoofdtelefoon van Sennheiser te koop, maar het bedrijf bedient ook nadrukkelijk de bovenkant van de markt. Topmodel HD 800 S is een open model die voornamelijk lovende kritiek van de internationale pers heeft ontvangen. De HD 800 S is echter een open model en dat heeft als nadeel dat niet alleen de drager van de hoofdtelefoon de muziek goed kan volgen. De nieuwe HD 820 is een gesloten model en lijkt dit nadeel te willen ondervangen. Alleen de drager van de HD 820 hoort de muziek. Omstanders of huisgenoten horen niets of vrijwel niets, aldus Sennheiser.

Het ontwerpen van een gesloten model heeft ook weer zijn eigen uitdagingen en dat is onder andere het tegengaan van ongewenste resonanties. Sennheiser heeft de oorschelpen van de HD 820 afgesloten met Gorilla Glass, een materiaal dat veel wordt verwerkt in de schermen van smartphones. De vorm van de oorschelpen zou er voor moeten zorgen dat ongewenste resonanties worden afgevoerd naar speciaal gevormde akoestische kamers.

Het frequentiebereik van de HD 820 loopt van 12 Hz tot 43,8 kHz, op -3 dB. Op het niveau van -10 dB loopt het frequentiebereik van 6 Hz tot 48 kHz. De oorschelpen hebben een demping van 26 dB. De impedantie bedraagt 300 Ohm. Sennheiser’s hoofdontwerper Axel Grell stelt zonder enig voorbehoud dat de HD 820 exceptioneel goed geluid geeft zonder dat de omgeving van de luisteraar er last van heeft. Volgens Grell is de HD 820 de meest transparant klinkende gesloten hoofdtelefoon in de wereld. Deze claim zouden wij graag in de toekomst willen toetsen.

De oorkussens van de HD 820 zijn gemaakt van een mix van synthetisch leer en microvezel. Sennheiser heeft ook de gebalanceerde Pentaconn-connector met een diameter van 4,4 millimeter overgenomen van Sony. Deze connector is iets dikker dan een 3,5 millimeter dikke jackplug. Een gebalanceerde aansturing zou voor minder vervorming en een betere kanaalscheiding moeten zorgen.

Sennheiser HD 820: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe hoofdtelefoon zal komende week op CES 2018 voor het eerst aan het publiek worden getoond. Naar verwachting zal de verkoop aan het begin van de zomer van 2018 van start gaan. De verkoopprijs is bepaald op net geen 2.400 euro in Europa en net geen 2.400 dollar in de VS.


EDITORS' CHOICE