NIEUWS

Metaxas & Sins GQT: draagbare analoge spoelenrecorder

Volgens opnametechnici en muziekliefhebbers is de analoge spoelenrecorder de beste bron en in elk geval de beste analoge bron. Spoelenrecorders zijn al circa twintig jaar niet meer nieuw te koop, maar er is een voorzichtige opleving waarneembaar. Kostas Metaxas van audiobedrijf Metaxas & Sins heeft aangekondigd om een nieuwe draagbare spoelenrecorder op de markt te zullen brengen die is gebaseerd op de vroegere draagbare recorders van het Zwitserse merk Stellavox. Draagbaar? Waarschijnlijk is “eenvoudig verplaatsbaar” een betere kreet.

Metaxas & Sins GQT: nieuwe high-end analoge spoelenrecorder

Lange tijd was de analoge spoelenrecorder de enige bron, afgezien van de radio en de platenspeler. Dit veranderde met de komst van het cassettebandje en later de cd. Spoelenrecorders mogen dan wel een superieure geluidskwaliteit bieden, maar intussen zijn het ook relatief grote, zware en kostbare apparaten. De bediening is bovendien minder eenvoudig dan van een cassettedeck of platenspeler. Met de komst van nieuwe bronnen verdween de spoelenrecorder dan ook langzaam uit de woningen van consumenten, maar in de professionele (opname)wereld heeft de spoelenrecorder nog lang stand gehouden en wordt her en der nog steeds gebruikt. Liefhebbers en revisiebedrijven hebben de spoelenrecorder de laatste twintig jaar in leven gehouden. Zie ook ons artikel over de spoelenrecorder.

Onlangs schreven wij over de M 063 Tonbandmaschine van het Duitse bedrijf Ballfinger die dit jaar op de markt zal komen. Opnametechnicus Kostas Metaxas van audiobedrijf Metaxas & Sins heeft de afgelopen twintig jaar circa 300 concertopnames gemaakt met twee draagbare gemodificeerde spoelenrecorders van het Zwitserse merk Stellavox. Deze machines zijn gebouwd halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw. “Toen ik in 1986 de SM8 en TD9 van Stellavox kocht, was de prijs van deze machines circa 50.000 dollars,” aldus Metaxas. Vanwege de hernieuwde belangstelling voor de spoelenrecorder heeft Metaxas besloten om een volledig nieuwe machine te ontwikkelen die deels gebaseerd zal zijn op de SM8 van Stellavox. Stellavox oprichter Georges Quellet heeft inmiddels zijn zegen uitgesproken. Naast het Duitse Ballfinger lijkt Metaxas het tweede bedrijf dat een nieuwe analoge spoelenrecorder op de markt wil gaan brengen.

Metaxas & Sins GQT: volledig analoog en ambachtelijk als een Zwitsers horloge

De Metaxas & Sins GQT is een draagbare en volledig analoge machine die gebruikt zal kunnnen worden voor opname of weergave op locatie (GQT staat voor Georges Quellet Tribute). De machine zal straks afgeregeld kunnen worden op tapes met een breedte van 1/4 inch van het type 468 of 911. De gebruiker kan geen snelheid kiezen want de machine zal alleen 38 cm/s kunnen spelen (15 inch/s). De GQT zal voorzien worden van een borstelloze DC-motor en zal volledig mechanisch werken, net zoals een ambachtelijk Zwitsers horloge. Er zal dus geen micro-elektronica worden ingebouwd ter bewaking van de omloop. Ook opamps en chips zullen worden geweerd en de GQT krijgt dan ook alleen discrete transistorschakelingen aan boord.

Op dit moment zijn geen prijs en verdere gegevens bekend. Metaxas heeft aangekondigd dat de nieuwe spoelenrecorder in mei 2018 tijdens de High End Show in München aan het publiek zal worden getoond. De productie zal waarschijnlijk in augustus of september 2018 van start gaan.


EDITORS' CHOICE