NIEUWS

Vandersteen Audio toont nieuwe M5-HPA-monoblokken op CES 2018

Het Amerikaanse Vandersteen Audio heeft nieuwe monoblokken uitgebracht met de naam M5-HPA. Het vloeistofgekoelde topmodel M7-HPA krijgt dus een kleiner en tevens goedkoper broertje. Op de CES van 2018 zal de M5-HPA, die 150 Watt kan leveren aan acht Ohm, voor het eerst aan het publiek worden getoond. De productie zal naar verwachting in de loop van dit jaar starten.

Vandersteen M5-HPA: monoblokken met de genen van het duurdere vlaggenschip

Het in de VS gevestigde Vandersteen Audio heeft de audiowereld opgeschud met zijn vloeistofgekoelde M7-HPA-monoblokken. Vandersteen tracht dit opnieuw te doen op de CES van 2018 in Las Vegas, waar een eerste blik kan worden geworpen en kan worden geluisterd naar een pre-productiepaar van de aankomende M5-HPA monoblokken (HPA = High-Pass Amplifier).

De M5-HPA is een solid-state ontwerp dat rechtstreeks afstamt van de M7-HPA, de vlaggenschip-monoblokken. De M5-HPA zal aanzienlijk minder duur zijn, maar zal een verbazingwekkende hoeveelheid van de eigenschappen van het vlaggenschip bieden. Vandersteen maakt al jarenlang gebruik van hoogdoorlaatfiltering met krachtige subwoofers voor de ultieme prestaties met krachtige bassen. Hoewel de M7-HPA specifiek is ontworpen voor Vandersteen's Model Seven Mk II-luidsprekers, zal de M5-HPA werken met een veel breder scala aan luidsprekers en subwoofers. Om dit doel te bereiken, is de interne hoogdoorlaatfiltering van de M5-HPA instelbaar op een van de volgende vijf frequenties: 20Hz, 40Hz, 80Hz, 100Hz, 200Hz. De hoogdoorlaatfiltering  van de M7-HPA is op 100 Hz is vastgelegd, maar bij de M5-HPA is dit dus zelf te kiezen.

Hoofdontwerper Richard Vandersteen is verantwoordelijk voor het algemene ontwerp en de architectuur van de M5-HPA. De versterker is ontwikkeld en gebouwd in samenwerking tussen Vandersteen Audio en Dean Klinefelter. Vandersteen’s actieve basluidsprekersystemen zijn de uitdrukking van de filosofieën van Richard Vandersteen over ontwerp en prestaties, gevormd door tientallen jaren van toonaangevend design, onderzoek en innovatie.

Op de CES van 2018 kan dan weliswaar geluisterd worden naar een pre-productiepaar, maar het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe monoblokken leverbaar zullen zijn. Ook de prijs is nog niet bekend, maar de prijs zal lager liggen dan de prijs van 57.200 dollar per paar die wordt gevraagd voor vlaggenschip M7-HPA.

Vandersteen Audio M5-HPA: belangrijkste technische gegevens

- Zero-feedback ontwerp, twee single-ended circuits per monoblok

- Maximaal vermogen 150 Watt aan acht Ohm en 300 Watt aan vier Ohm

- Tien separate voedingslijnen

- Geen emitter-weerstanden

- Minimaal aantal onderdelen, slechts vijf onderdelen in de signaalweg per fase

- Hoogdoorlaattfilter instelbaar op 20 Hz, 40 Hz, 80 Hz, 100 Hz en 200 Hz

- Volledig gebouwd in de VS


EDITORS' CHOICE