NIEUWSJBL

JBL L100 Classic: wederopstanding van een klassieker, te zien op CES

Sinan Kökbugur | 15 januari 2018 | Fotografie Fabrikant | JBL

Het Amerikaanse JBL, onderdeel van Harman International dat een volledige dochteronderneming is van Samsung Electronics, introduceert de JBL L100 Classic, een moderne versie van de in het verleden zeer goed verkochte L100, een monitorluidspreker van JBL. De legendarische L100 drieweg monitorluidspreker, voor het eerste getoond op de CES van 1970, was een consumentenversie van de populaire JBL 4310 Pro Studio Monitor. De nieuwe L100 Classic volgt op de hielen van de succesvolle 4312SE, het monitormodel bedoeld voor studio’s gelanceerd in 2016 ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van JBL.

JBL L100: moderne luidspreker met een retro-uiterlijk

Het nieuwe L100 Classic luidsprekersysteem van JBL heeft een aantrekkelijk retro-ontwerp in de stijl van de jaren 70, met vintage JBL-styling inclusief een iconisch Quadrex-schuimrooster in een keuze uit drie kleuren - zwart, oranje of blauw - allemaal met een zwart en brons JBL-logo. De behuizingen zijn afgewerkt in een echt, zijdeachtig notenhoutfineer met zwarte voor- en achterpanelen. De luidsprekers zijn op de CES in Las Veags aan het publiek getoond.

"De oorspronkelijke L100-luidsprekers waren niet alleen JBL’s allerbeste en tevens best verkochte luidsprekers, maar waren volgens alle statistieken het best verkopende luidsprekersysteem van het decennium", zegt Jim Garrett, Senior Director Productstrategie en Planning Luxe Audio bij Harman. "De originele L100 werd geïntroduceerd op de CES van 1970 in Chicago, en hier zijn we bijna vijftig jaar later met retro-producten en ontwerpen die weer in de mode zijn. Er is nog steeds een enorme waardering en vraag naar deze geweldig ogende, geweldig klinkende vintage luidsprekersystemen van JBL. We denken dat consumenten van deze luidspreker zullen houden," aldus Garrett van Harman,

De oorspronkelijke L100-productierun omvatte de L100, samen met de daaropvolgende variaties genaamd L100A en L100. De luidsprekers werden tot 1978 geproduceerd. De basis van het compacte 12-inch drieweg ontwerp is gehandhaafd in de nieuwe L100 Classic. Verbeterd zijn de drivers, de behuizing en ontwerp van het crossover-filter. Volgens Chris Hagen, in 1988 verantwoordelijk voor het akoestische ontwerp van de L100T3, profiteert de L100 Classic van tientallen jaren ervaring van JBL samen met 's werelds meest geavanceerde bronnen voor akoestische engineering die beschikbaar zijn in het ontwerpcentrum van Harman in Northridge, Californië.

De L100 Classic maakt gebruik van de nieuw ontwikkelde titanium dome-tweeter van het type JT025Ti1 met een diameter van 25 millimeter. De middentonen komen voor rekening van een driver van het type JM125PC met een diameter van 125 millimeter. Dit is een gegoten middenframe driver met pure papierpulpconus. Lage frequenties worden geleverd door de woofer van het type 1200FE met een diameter van 300 millimeter. De L100 Classic is een basreflexsysteem met de baspoort aan de voorkant. De luidsprekeraansluitingen zijn verguld.

De L100 Classic is ongeveer 63 x 39 x 34 centimeter groot (in inches is dat 25,5 hoog, 15,5 breed en 13,75 diep) en kan verticaal of horizontaal worden geplaatst. Optioneel zijn zwarte metalen vloerstandaards beschikbaar. De koper krijgt het iconische Quadrex-schuimelement in de kleur zwart, oranje of blauw.

JBL L100 Classic: prijs en leveringsinformatie

De JBL L100 Classic zal leverbaar zijn vanaf de lente van 2018. Voor een prijs van 4.400 euro per paar zullen ze straks van eigenaar wisselen.

EDITORS' CHOICE