NIEUWSiEar Tilburg

Beeldverslag Audio Show iEar' 2017 - Bigger & Better

Rob Nijman | 13 november 2017 | Fotografie Jochem Geerdink

Ieder jaar groter en drukker, dat is het devies bij de Audio Show iEar’. De derde editie, en de tweede in het Willem II-stadion, staat zoals we gewend zijn bovendien weer vol van de ‘firsts’: de eerste kennismaking met de Dynaudio Music wireless multiroom-serie, de eerste demonstraties met de Focal Kanta vloerstaanders, de eerste keer dat we Elac Adantes zien – en ga zo maar door.
Een rondje langs de velden.

Klokslag 10.00 uur draaien we het parkeerterrein van het Koning Willem II Stadion op en we mogen direct al een stukje doorrijden voordat we een plekje gevonden hebben. Om 10.00 uur starten betekent voor veel bezoekers schijnbaar half 10 aankomen, koffie en dan stipt bij opening al naar de eerste muziekjes.

Als we organisator Freek van Ham in de entree vertellen over ons extra rondje buiten en het feit dat het nú al drukker is dan vorig jaar, zegt hij lachend: “Kijk, daar heb je je eerste quote al te pakken!”

KEF

Uiteraard is er voor de delegatie van HiFi.nl ook eerst even koffie, maar daarna duiken we snel in de eerste ruimte. Direct vanaf de trappen bij de voordeur is dat één van de showruimtes van GP Acoustics, dat met KEF en Hegel naar Tilburg is gekomen. In het warme en meer dan goed gevulde vertrek staan zeker al 50 mensen te luisteren, wat de stevige opkomst nog maar eens bevestigt. Laten we het niet meer over de drukte hebben in het vervolg.

In die zaal vinden we behalve de eerste bezoekers ook usual suspect en een van iEar’s ‘special guests’ Johan Coorg, die afwisselend KEF Blades en een setje LS50 Wireless demonstreert. De Star Wars-esque Nocturne-uitvoering van designer Marcel Wanders, om precies te zijn. Een modelletje in een zeer opvallend jasje dat ondanks de meerprijs van 350 euro ten opzichte van de reguliere Wireless gretig aftrekt vindt, zo wordt ons toevertrouwd.

De Blades noch de LS50s zijn nieuw voor ons, als je de onlangs aangekondigde firmware-update met ROON-mogelijkheden voor de LS50 niet meetelt, maar een verdieping lager is de Noorse Anders Ertzeid, de internationale verkoopmanager van Hegel, wèl aan het spelen met combinaties die we niet eerder hoorden. In de persruimte, het zaaltje waar normaal gesproken de spelers van Willem II de landelijke media te woord staan, demonstreert ook hij met weergevers van KEF, maar dan met -uiteraard- de nodige aansturing van Hegel. Afwisselend de H190 op de KEF Reference 3 en een combinatie van de HD30 en P30 op een set Blades, om precies te zijn. Versterkertrappen die voorzien van Hegel’s eigen Sound Engine, een unieke techniek voorzien van een eigen octrooi. “De kwaliteit van Hegel is een optelsom van dingen die er niet zijn, zoals vervorming.”De tweede combinatie is er overigens een die Werner Ero niet vreemd is, zoals je in zijn review kunt lezen.

Gezien het aantal merken en importeurs in het stadion en het aantal uren in een (show)dag besluiten we dat we nú al in een verkeerde versnelling zitten (toch te weinig koffie?) en daarnaast zit er vast niemand op een verslag van 5.000 woorden te wachten, dus laten we de highlights van de aanwezige ‘spelers’ in het stadion op een wat efficiëntere wijze voorbijkomen voordat we hier een week rondlopen… Alles wat op korte termijn meer aandacht verdient zal immers snel op HiFi.nl terug te vinden zijn.

Dali Callisto

Bij de buren van KEF zijn de ogen voornamelijk gericht op de gloednieuwe Callisto-modellen, specifiek de vloerstaanders. Op dit moment maken één set monitorluidsprekers en één set vloerstaanders deel uit van de Callisto-productlijn. Het zijn beiden drieweg modellen, maar de vloerstaander heeft twee woofers. We zijn net op tijd voor het laatste stukje van de demo van Ronald Wagemaker, die geen ROON maar Tidal aanwendt voor zijn muziekkeuzes.

Fysiek zijn de modellen volledig afgerond, vertelt hij, maar achter de Deense schermen wordt er nog aan de DSP gewerkt voordat ze daadwerkelijk op de markt te vinden zijn. Dat wordt -waarschijnlijk- medio december, rond die tijd gaan we er zeker mee aan de slag.

Naast de demoplekken van de Dali Callisto zien we tot onze verbazing een ‘liveband’, die zijn debuut maakte op North Sea Jazz afgelopen zomer. Deze The Incredible DALI Virtual Jazzband bestaat uit Spektor-modellen die ieder een individueel instrument afspelen, met dank aan een meerkanaalsopname van de man die ook achter de DALI CD’s zit.

Opvallende verschijning in het gezelschap is de Alteco C1, een hele compacte luidspreker die op verschillende manieren kan worden gebruikt, zowel voor stereo als home-theater. Met een schakelaar is het afstraalgedrag te regelen zodat er tal van posities mogelijk zijn, waaronder het hoogtekanaal in de betere surround-opstellingen.

Bowers & Wilkins 700 & 800

Deur nummer 4 is één van de ruimtes van Bowers & Wilkins, waar Stefan Zaunbrecher ieder uur op het uur een presentatie start. Geen 700 versus 800 shootout, maar afwisselend alle tijd en ruimte voor één van de series. De modellen mikken tenslotte op diverse doelgroepen, of zoals Stefan het verwoordt: “600, 700, 800: good, better, best.” Hoe dan ook kunnen we weer een (show)primeur afvinken, want de 700s (de opvolgers van de meest succesvolle lijn, de CM) hadden we zelf nog niet gehoord.

Dynaudio

Na een muzikaal bezoek aan Engeland zijn we een paar meter verderop weer terug in Denemarken, waar de ogen onder meer gericht zijn op de jongste Contour-modellen van Dynaudio. In een handige opstelling waarbij bezoekers vanuit een luisterpositie aan het einde van de ruimte 90 graden naar links óf naar rechts kunnen draaien om bij een nieuwe set uit te komen, demonstreert Marc Brekelmans diverse combinaties van de Contours op de kolossen van het Duitse T+A, waaronder de PA2500R en MP2500R. Geen jongens die je even optilt.

Stiekem gaat de aandacht overigens naar iets handzamere apparatuur: de bijzonder mooie uitvoering van de Dynaudio Special 40, een boekenplankjubileummodel van 3.000 euro per set. Voorzien van de nieuwe Esotar Forty tweeter en verkrijgbaar in Grey Birch of het hier opgestelde Red Birch. Een afwerking die volledig uniek is per speaker vanwege de manier waarop het hout laag voor laag is bewerkt. Het mooiste model om te zién op deze show? Quite possibly…

Focus bij Dynaudio op deze show ligt evenwel op de Music-serie, het eerste draadloze multiroomsysteem van de Denen dat door Edwin Vlieger van tekst en uitleg wordt voorzien. Het eerste wat opvalt? De vier familieleden 1, 3, 5 en 7, in diverse uitvoeringen aanwezig, zijn een stukje groter dan we ons hadden voorgesteld. Vooral met de 7 staat er een serieuze alles-in-één speaker voor je, die overigens ook als center in een surround-opstelling inzetbaar is. De gebruiksvriendelijke verschijningen zullen in het gemiddelde interieur niet misstaan, terwijl de handige voorkeuzetoetsen je muziek erg toegankelijk maken. Onder 5 genummerde knopjes bovenop kun je namelijk alles voorprogrammeren van favoriete internetstations tot playlists rond één genre of artiest. In Huize Brekelmans vind je onder nummertje 4 uitsluitend muziek van Prince, voor wie het zich afvroeg.

Canton

Van Denemarken en een beetje Duitsland door naar een beetje veel Duitsland, want in het volgende vertrek staan we oog in oog met de Reference 5K van Canton te midden van een zee aan surround geweld. Los opgesteld of rond een televisie zien we tal van 5.1 of méérkanaals-speakers en soundbases (de DM100 is énorm!), maar de aandacht gaat toch vooral naar die Reference vloerstaanders in het midden. Dat komt omdat de klassieke stereoset en de vriendelijke Oosterbuur die het demonstreert een bepaalde kalmte uitstralen die toch vragen om er even plaats te nemen.

De AS2100- en CD2100-combinatie van Yamaha tussen die vloerstaanders zullen daar ongetwijfeld bij helpen. Een setje 5K’s kost 7.000 euro in zwart of wit, of 7.800 voor wie de hier opgestelde ‘Kirch’ verkiest. Wat het klassieke toch net iets klassieker maakt.

Dimex

Een ruimte waar eigenlijk teveel staat om op te sommen, is die van importeur Dimex. We zien een rijtje Melco’s (N1ZS/2, N1ZH, N1A/2) waar special guest Alain Ainslie de nodige tekst en uitleg bij geeft, de imposante Scansonic MB5 en een hele elegante (en opvallend compacte!) versterkercombinatie van NuPrime, bijvoorbeeld.

Laten we op één opstelling focussen: de demo van de nieuwe Spendor vloerstaande D9 op maar liefst twee andere showprimeurs, namelijk een stereoversterker van Bel Canto en de CDP9 cd-speler en voorversterker van NuPrime. Wie Bel Canto vooral van de vele reviews van Kilian kent, had hier misschien een smaller kastje verwacht, maar de gloedjenieuwe Black EQ geïntegreerde versterker is niets minder dan een plaatje. Even zitten hoor. Een serieuze alles-in-één versterker in een retestrakke behuizing die schreeuwt om even aangeraakt te worden, ook. Hier moesten we binnenkort maar eens mee aan de slag.

Focal

Een ruimte waar we persoonlijk ook naar uitkeken is die van Smart Audio, importeur van onder meer Focal. De Fransen hebben met de introductie van de Focal Kanta namelijk een nieuwe lijn tussen de Aria en de Sopra geplaatst en die willen we wel even horen.

Demonstraties zijn in handen van Jan Lammers en Leo Heijmans, het duo achter Smart Audio, die iedere presentatie beginnen met een stukje historie en de nodige technische achtergrond. Zo is de exclusieve Beryllium tweeter techniek niet alleen meer voorbehouden tot de Sopra en Utopia modellen, maar inu ook beschikbaar in de Focal Kanta. Daarnaast hebben de Flax (“wat niets anders betekent dan vlas”) woofer drivers uit de Aria series een upgrade gekregen, om samen met de Beryllium tweeter op te kunnen treden. Fraai!

Smart Audio, dat in een hoek van dezelfde ruimte ook de nodige aandacht besteedt aan de Focal Evo Sib surround-oplossing, is in de Benelux ook verdeler van Electrocompaniet en Inakustik. Van de Noorse elektronica bouwer worden de ECI 6 DX en EMP 3 geïntroduceerd en gedemonstreerd, terwijl we bij de Duitse kabelfabrikant de LS-2404 en NF-2404 luidsprekerkabels en RCA interlinks zien.

Denon & Marantz

Zeg je special guest, dan zeg je uiteraard ook: Ken Ishiwata. In een soort woonkamersetting op de tweede verdieping geeft Sound United je een voorproefje van de nieuwe mogelijkheden op het front van HEOS, maar beneden in de demoruimte van Denon en Marantz leeft de sympathieke brand ambassador zich uit op de PM-10 en SA-10, onder brede belangstelling. Waar onze aandacht echter vooral naar uitgaat, is de kolossale versterkerbak naast de ingang van demoruimte. Dat betreft namelijk de wereldprimeur van de Marantz SR8012, zo nagelnieuw dat het dak er nog niet eens op zit. En goed nieuws: hij is al gereserveerd, Jamie is volgende week de eerste om er mee aan de slag te gaan!

Savor Audio

Omdat de SR8012 nog nergens op aangesloten is en de Ken Show teveel publiek trekt om zelf ook plaats te nemen, lopen we door naar de buren. Want ook bij importeur Savor Audio enkele showprimeurs, waaronder de (niet minder kolossale) MA7200 en MCD350 van McIntosh. Ook niet aangesloten overigens, maar niet getreurd: een ander ‘setje’ McIntosh-modellen rond de MC601 600 Watt monoblokken staat muziek te spelen op een paar Sonus fabers: de Amati Homage Tradition. Even zitten hoor…

Terrason

 Voordat we het benedengedeelte van de show verruilen voor de tweede verdieping en de skyboxen langs het veld, duiken we nog even in de spelershome van Willem II waar Terrason Audio zijn honk heeft gevonden. Ook daar meer dan genoeg om even rond te kijken namelijk, want behalve een serieuze high-end opstelling van Vivid (de G1 Spirit in the flesh!) vind je in het pakket van Terrason ook Arcam, Audeze met de LCD-MX4 en bijvoorbeeld Questyle, dat onder meer de ‘Gold Edition’ van het Reference System toont: een combi van de CMA800P, CAS192D en 2 CMA800R’s voor wie zijn hifi-hoofdtelefoon niet aan een mp3-speler wil hangen. Ook aanwezig: de nieuwe CMA400i DAC met hoofdtelefoonversterker. Een opvallende verschijning die doet denken aan een kruising tussen een Nintendo Wii (inclusief standaard voor rechtop-plaatsing) en het futuristisch broertje van de D 3020 van NAD, maar dan tjokvol elektronica om van bijvoorbeeld je PC of MAC een serieuze high-end bron te maken.

Mola-Mola

Toch is het Mola-Mola waar we nog even bij stil willen staan, want van dat merk vinden we een digitaal-analoogconverter die zo nieuw is dat het uiterlijk nog niets eens af is: de Tambaqui, ‘the dac that stands alone’. Het gaat hier om de beroemde discrete dac van de Mola-Mola Makua, maar dan als individuele unit. Een Nederlandse innovatie die op korte termijn zeker meer aandacht verdient!

Na een korte luistersessie met een kleiner paar Vivids op een voor- en eindcombi van Arcam (de C49 en P49), verzorgd door Bert Bazuin, lopen we weer richting trappen om te gaan zien wat de tweede verdieping van de show te brengen heeft. Behalve een broodje Unox, of twee. In de vele open ruimtes is namelijk genoeg te beleven, tussen demonstraties in de skyboxen door. Aanbiedingen van CD Vinyl 4U en van onze vrienden van Music Emotion, een tafel vol Pro-Ject draaitafels, bijvoorbeeld. Waaronder de gloednieuwe Essential III FlexiRange. En verderop diverse huiskameropstellingen van HEOS, Sonos, Bluesound en Yamaha MusicCast. Van laatstgenoemde overigens een dikke surroundcombi met Canto voor een Dolby Atmos-demo op Kraftwerk. Zonder twijfel het luidste wat we dit weekend hoorden.

Elac

In een luistersetting naast de bar vinden we zoals besteld de nieuwste luidspreker van Elac, de AF-61 uit de Adante-serie die voorlopig uit twee modellen bestaat, spoedig uit te breiden naar vier. De stevige vloerstaander wordt aan alle kanten geflankeerd door apparatuur van Cocktail Audio en Advance Acoustics, dus hier willen we ook wel even plaatsnemen. De Adantes maken momenteel een tour langs diverse dealers, maar we hadden ze zelf nog niet aan het werk gehoord.

Het ontwerp van de Duitse Adantes brengt het basreflex-systeem onder in een gesloten kast. Iets wat je niet vaak ziet omdat het om een complex gebouwde behuizing en krachtige woofers vraagt. In het geval van de vloerstaande AF-61 bevinden zich binnenin de behuizing drie krachtige woofers van 16 centimeter met een aluminium conus in een gegoten chassis. Elke woofer heeft zijn eigen compartiment met twee basreflex-openingen. Die architectuur zorgt er voor dat de impedantie gelijkmatiger blijft vergeleken met een normaal basreflex-systeem.

Daarnaast werken de passieve radiators als een akoestisch low-pass filter, zodat er minder steil gefilterd hoeft te worden en het scheidingsfilter efficiënter kan worden ontworpen. Vanwege het ontbreken van een baspoort is plaatsing bovendien gemakkelijker.

Ook nieuw te bewonderen op de stand van Servi-Q: de Cocktail Audio X35, de Elac Discovery Z3 en de onlangs geteste Element-versterker.

Hoofdtelefoon Special

Ook op het tweede verdiep: een willekeur aan headset-gerelateerde demo’s en presentaties als onderdeel van de Hoofdtelefoon Special. Focal Clear en Elear op hoofdtelefoonversterkers zoals de Beyerdynamic A20 en de Sennheiser HDVD800, bijvoorbeeld. Of de nieuwe PX van Bowers & Wilkins en de Space One Wireless van KEF. En vergelijkende tests van Jaap Veenstra. Bij Sennheiser zien we overigens ook de HE1, voor wie 50.000 euro niets teveel vindt voor een koptelefoon…

Sonoma One

In één van de kleinere luisterruimtes treffen we Theo Wubbolts van importeur Quad-raad, dat op de show vertegenwoordigd is met onder meer Isotek en Audiolab. Sonoma introduceert een nieuwe elektrostatische hoofdtelefoon. Deze Model One (M1) wordt geleverd inclusief hoofdtelefoonvoorversterker en kost 5.695 euro, maar dan heb je wel een volledig high-end systeem for one, waar je slechts nog de bron op aansluit. De M1 is voorzien van een Klasse-A versterker, een ESS Sabre Reference DAC en custom 64-bit DSP. Even zitten hoor...

AVID

Ook zeer de moeite een deurtje verder: een luistersessie met AVID draaitafels op de AVID Reference Three monitor met een geïntegreerde standaard ontworpen om zo veel mogelijk invloed van de ruimte weg, en dan met name de vloer, weg te nemen. ‘Bigger is not always better…’

AudioQuest

Tussen tv-meubels van Emondo en apparaat van REL, Ortofon en Van den Hul treffen we Jules Withagen, die in het midden van de bovenverdieping en naast een standje van Qobuz weer een paar aardig gevulde wandjes AudioQuest heeft opgesteld. Hij prijst de opkomst van Freek’s jongste editie in dit stadion en is blij verrast met de landelijke dekking van het event: het zijn bepaald niet alleen Brabanders die hij in zijn stand mag ontvangen. De Audio Show iEar’ is dan ook een tijdje geen ‘regioshow’ meer.

Goed, bijpraten is leuk, maar laten we even kijken naar het nieuws in de productlijnen van het Amerikaanse kabelmerk. Dat zijn onder meer HDMI-kabels met een actieve chip voor 4- en 8K, maar die laten nog éven op zich wachten. Wel aanwezig: de gloednieuwe ‘Storm’ powercables, met zoals bij AudioQuest gebruikelijk klinkende namen als Tornado en Hurricane, die Gareth Powell ontwikkelde naast zijn Niagara stroomproducten.

Primare en Audio Physic

Hoe een kleine ruimte vol kan staan met nieuws. We hebben het over de geïntegreerde versterker I35 Prisma, de cd-speler CD35 Prisma en de compacte versterker I15 Prisma van Primare. De jongste generatie van het Zweedse merk zijn alle drie voorzien Prisma, de nieuwe bedienings-connectiviteit-streaming oplossing van Primare. Maar dat is niet het enige: er werd uitstekend muziek mee gemaakt op een paartje Audio Physic Classic 5 zuiltjes, die we het liefst ter plekke hadden ingepakt. Een combinatie waar we meer over gaan horen (en lezen)! En dan spotten we op de Acoustic Signature draaitafel ook nog de Belafonte tribute-plaat uit de stal van Rhapsody Analog Recordings

Audio Innovation

Over slanke zuiltjes gesproken, daar doet Audio Innovation nog een schepje bovenop door wel hele minimalistische speakers op de markt te brengen. Moderne televisies worden steeds platter en moeten het van externe speakers hebben voor het audiogeweld, maar ook voor de platheid van een stevige UHD-tv doen deze jongens niet onder dankzij een combinatie van membraan- en magnetostatische technologie.

Ze komen in tweevoud en zijn dan 1 meter 20 lang of met z’n vijven en dan krijg je er nog drie stuk van 1 meter bij, waarbij je de vijfde in de breedte als center benut. Op een Denon DRA-100 klonk het alleszins niet verkeerd voor het formaat. De externe sub voor 2.1 of 5.1 moet je zelf nog even aanschaffen. Meer informatie over deze nieuwe partij op audio-innovations.nl. Wel even goed zoeken in onderstaande foto.

Monitor Audio

In de luisterruimte van Monitor Audio draait het (op Transrotor) volledig om de zesde generatie Silver-luidsprekers, bestaande uit de Silver 50 (boekenplankluidspreker), de Silver 100 (statiefluidspreker), de Silver 200 (vloerstaand), de Silver 300 (vloerstaand), de Silver 500 (vloerstaand), de Silver C150 Center (midden), de Silver C350 Center (midden), de Silver FX (surround) en de Silver W12 (digitale sublaag).

De 6G-serie gebruikt veel techniek uit de Platinum Serie (oa het DCF-filter en de HiVeII basreflexpoort) en onderscheidt zich door een strakkere laagweergave, lagere vervorming en gedetailleerdere hoogweergave. Het was helaas wat te druk om langer te blijven (of om een goede foto te kunnen maken, de bovenstaande kregen we van Nick Spier, Monitor Audio Nederland), maar gelukkig weet Jamie ons al te vertellen wat we van enkele van deze nieuwe modellen mogen verwachten: hij nam de Monitor Audio Silver 100 en 200 eerder al onder de loep.

Armour Home

In de zomer van 2016 ontdekten we in het Britse Woking iets wat we niet meteen hadden verwacht van het brede, budgetgevoelige merk Q-Acoustics: een high-end speaker. Deze ‘concept’ 500 werd reeds uitgebreid door Jamie getest en was het middelpunt van de demonstraties in de ruimte van Armour Home. Qua kennismaken met het grote publiek mocht het speakerpaar die aandacht overigens delen: met de QED Supremus luidsprekerkabel die is opgebouwd uit 16 verzilverde koperen geleiders met massieve kern die steunen op cryogene techniek om ze 99,999 procent zuurstofvrij te houden…

Naim & Neat

In de laatste twee ruimtes van de show is het vooral Naim Uniti wat de klok slaat, al ging de aandacht in beide vertrekken ook naar de opvallende prestaties van een viertal kleine speakers. In het eerste geval hebben we het dan over de Neat Momentum SX3i, die met name in het laag (dubbele woofer?) muzikale prestaties weet te leveren die je oprecht niet van een compacte 2-weg verwacht.

Gaan we nog een trapje lager, dan komen we bij de geinige Iota Alpha’s van hetzelfde merk. Op speciale spikes nog slechts een halve meter hoog, maar vanwege de schuine voorzijde en de positie van tweeter en midrange gewoon op de grond te plaatsen: het geluid straalt naar boven.

De begeleidende presentaties richten zich vooral op de mogelijkheden van de jongste line-up van Uniti-modellen, maar er was aan het einde van de middag simpelweg geen tijd meer voor een demo. Van de ins & outs van deze slimme apparaten heeft Jamie ons gelukkig al uitgebreid op de hoogte gebracht. En wil je weten hoe de kleine Iota Alpha klinkt? Daar weet René van Es meer over. Sluiten wij af, we hadden beloofd onder de 5.000 woorden te blijven.

Bedankt voor een prima hifi-weekend, Freek – en vast tot volgend jaar!

EDITORS' CHOICE