NIEUWSElac

Elac Discovery Z3: een actieve RoonReady stereoluidspreker

Sinan Kökbugur | 26 september 2017 | Fotografie Fabrikant | Elac

Het Duitse Elac heeft de Discovery Z3 aangekondigd, een actieve stereoluidspreker die voorzien is van netwerkfunctionaliteit. Er zijn wel meer van dit soort luidsprekers op de markt maar de Discovery Z3 onderscheidt zich van zijn concurrenten doordat het model RoonReady is. Voorts kan verbinding gemaakt worden met AirPlay of bluetooth 5.0. In december zal de Discovery Z3 op de markt komen. Misschien wel leuk voor onder de kerstboom.

Elac Discovery Z3: multifunctionele actieve stereoluidspreker

De Elac Discovery Z3 kan op veel verschillende manieren gebruikt worden. In eerste instantie is de Discovery Z3 ontwikkeld om dienst te doen als een Roon endpoint in combinatie met de Elac Discovery Music Server DS-S101 en wordt daarmee opgenomen in het Discover Eco Systeem. Daarnaast kan de Z3 ook standalone worden ingezet buiten het Elac Discovery Ecosysteem.

Lees onze recensie over de Elac Discovery Music Server (DS-S101)

De bezitters van een Discovery Music Server die voorzien is van ingebakken Roon software kunnen de Discovery Z3 netwerkluidspreker als Roon endpoint gebruiken, waar dan ook in huis. Plaats de Z3 in één of meerde ruimtes en luister naar alle muziek die de Elac Discovery Music Server aanbiedt, zoals internetradio, streamingdienst Tidal en muziek van een harde schijf, computer of NAS. Elke gebruiker kan zijn eigen muziek kiezen en beluisteren.

De Discovery Z3 kan zowel via wifi als via een bedrade netwerkverbinding (RJ45) worden aangesloten. De Bluetooth app is behulpzaam bij het verbinding leggen met een netwerk. Deze procedure neemt niet meer dan een halve minuut in beslag, aldus Elac.

Elac Discovery Z3: bediening

Bediening van de Z3 gebeurt met dezelfde Roon applicaties die ook voor de Elac Discovery Music Servers beschikbaar zijn: webinterfaces voor Mac OS en Windows computers en apps voor iOS en Android tablets. Daarnaast zijn er bedieningsfuncties op de Z3 zelf aangebracht, zoals volume en bronkeuze: streaming, bluetooth en analoge ingang. Bediening is ook mogelijk met de Elac Z3 Bluetooth app via telefoon of tablet. Hiermee kunnen ook de netwerk- en audio-instellingen zoals volume, bass, treble, bass-enhancement en de ledverlichting worden ingesteld.

Elac Discovery Z3: muziek spelen buiten het Elac ecosysteem

Naast gebruik van de Z3 binnen het Elac Discovery ecosysteem kan de Z3 ook ingezet worden als muziekeindpunt voor andere gebruikers. Zo kan de Z3 ingezet worden als een zogenaamd RoonReady eindpunt door gebruikers van Roon software die geïnstalleerd is op een Apple- of Windowscomputer. Bij gebruik van meerdere Z3’s samen met de Discovery DS-S101 kan de naam van elke Z3 zelf worden gekozen zodat werkkamer en keuken eenvoudig van elkaar zijn te onderscheiden.

De Z3 beschikt daarnaast over Airplay, zodat Apple gebruikers naar de Z3 kunnen streamen. De Z3 heeft verder een bluetooth 5.0-ontvanger, zodat muziek van een laptop, tablet of smartphone afgespeeld kan worden.

Voorts is de Z3 voorzien van Spotify Connect en tenslotte is voorzien in een analoge audio-ingang (3,5 mm jack), zodat ook nog een externe analoge bron kan worden aangesloten.

Indien de Z3 niet op een netwerk is aangesloten, kan deze wel als een “gewone” actieve luidspreker gebruikmaken van de Bluetooth ontvanger, Spotify Connect en de 3,5 mm audio-ingang. Een netwerkverbinding is dus niet noodzakelijk.

Elac Discovery Z3: drivers en versterkers

Elac heeft een ruime ervaring met het bouwen van luidsprekers. De Z3 huisvest twee tweeweg luidsprekersystemen met de modernste luidsprekertechnologie en dat geplaatst in een akoestisch afgestemde MDF behuizing. De twee dual-concentric luidsprekers met een 10 centimeter grote Aramid-Fiber woofer en een softdome tweeter van 2,5 centimeter worden aangestuurd door een 2 x 50 Watt versterker voor de woofers en een 2 x 20 Watt versterker voor de tweeters. De laagweergave wordt versterkt door twee 10 centimeter grote passieve radiators. Aangestuurd door de Elac Discovery kunnen ook hoge resolutie muziekbestanden worden weergegeven.

Elac Discovery Z3: prijs en leveringsinformatie

De Discovery Z3 zal in december van dit jaar op de markt komen voor een prijs van net geen 600 euro. Kandidaat voor onder de kerstboom?


EDITORS' CHOICE