CocktailAudio X35: Zwitsers zakmes met alles erop en eraan

Het Zuid-Koreaanse CocktailAudio heeft onlangs de X35 uitgebracht, een zeer compleet alles-in-één systeem. Alles? Nee, niet alles want er zitten geen luidsprekers in de X35. De X35 is echter wel zeer compleet en slaat een brug tussen digitale en analoge muziekbronnen, van streamen tot platen draaien. Voeg luidsprekers toe en de muziek kan beginnen.

CocktailAudio X35: algemeen

Allereerst is de X35 van CocktailAudio een “normale” versterker waar je ook andere bronnen op aan kunt sluiten, zoals een platenspeler of tv. Aansluiting van een tuner voor FM/DAB/DAB+ of cd-speler is niet nodig, want die zitten er al in.

Daarnaast is de X35 een netwerkserver. Op de harde schijf opgeslagen muziek functioneert als een centrale muziekbibliotheek die via het thuisnetwerk overal in huis kan worden benaderd met andere netwerkproducten.

Haast vanzelfsprekend kan gebruik worden gemaakt van de ondersteunde streamingdiensten zoals Spotify Connect, Tidal, Qobuz en Deezer. Voor radio kan worden gekozen uit internetradio, FM en DAB+. De muziek die vanaf radio en andere aangesloten bronnen binnenkomt kan worden opgenomen en opgeslagen op de optionele interne harde schijf. Cd’s kunnen worden afgespeeld, maar rippen naar de interne harde schijf behoort ook tot de mogelijkheden. Desgewenst kan de gebruiker een cd branden van zijn opname. Airplay en Shareplay zorgen voor de draadloze connectie vanaf een tablet of smartphone.

Om alle functies zoals dataprocessing, kopiëren, het maken van een backup en het afspelen vanaf de (optionele) interne harde schijven snel te kunnen realiseren, is de X35 voorzien van een krachtige Dual Core ARM Cortex A9 processor (1.0GHz), een snel DDR-1066 2 x1 GB intern geheugen en een 8 GB NAND flash-geheugen.

CocktailAudio X35: klasse D-versterker met gescheiden voeding voor analoog en digitaal

Elk kanaal heeft een afzonderlijke klasse D-versterker van 100 Watt aan 8 Ohm en dat is voldoende voor de meeste luidsprekers en de meeste woonkamers. Het analoge deel en het digitale deel van de versterker hebben ieder hun eigen voeding. De analoge sectie is voorzien van een stevige ringkerntransformator die mechanische brom, magnetische strooivelden en elektronische standby-ruis verregaand elimineert. De digitale sectie beschikt over een 500 Watt schakelende voeding en ook zijn er audiofiele TCXO-oscillators ingezet. Het analoge en digitale circuit zijn volledig van elkaar gescheiden.

CocktailAudio X35: DA-conversie

Om de X35 een audiofiele geluidskwaliteit te geven, is gekozen voor een echte High-End oplossing: een 32Bit/384kHz ESS ES9018K2M Sabre 32 Reference DAC met de gepatenteerde Hyperstream DAC. Met deze zwaargewichten aan boord is de X35 toekomstbestendig, want hij is in staat om alle soorten High Resolution muziekbestanden weer te geven, waarbij niet alleen PCM tot 32Bit/384 kHz kan worden gedecodeerd, maar ook DSD, DSD 256 (Direct Stream Digital) en DXD (Digital eXtreme Definition).

CocktailAudio X35: netwerkserver

Met de X35 is geen externe harde schijf, zoals een NAS, PC of portable harde schijf nodig voor muziekopslag. De X35 biedt zelf namelijk ruimte aan een optionele interne harde schijf (3.5”, 2.5” SATA harddisk of SSD), met een op dit moment grote opslagcapaciteit tot 8 TB. Dat biedt ruimte voor ongeveer 10.400 cd’s in WAV-formaat (ongecomprimeerd) of 48.000 cd’s in de beste 320 kbps mp3-kwaliteit.

De X35 kan in het thuisnetwerk dienst doen als muziekserver (met ingebouwde harddisk) die via het thuisnetwerk andere netwerkspelers van CocktailAudio, maar ook die van bijvoorbeeld Elac Discovery, Sonos, Heos of Bluesound, van muziek kan voorzien. Ook een externe NAS of portable harde schijf kan aangesloten worden.

De X35 heeft geen hinderlijk zoemende ventilator en is bij het kiezen van een hoogwaardige harde schijf muisstil.

De X35 is overigens standaard niet voorzien van wifi. Een wifi-dongle is optioneel en kan via usb connectie maken met de rest van de hardware.

CocktailAudio X35: cd-ripper, cd-speler en cd-brander

Het rippen van een cd-collectie is volgens CocktailAudio met de X35 eenvoudiger dan ooit. De gebruiker kan kiezen om snel te rippen. Snel rippen kost ongeveer een derde van de speeltijd van de cd, maar geeft een lagere kwaliteit. Rippen met de hoogste afleeskwaliteit duurt anderhalf maal de speeltijd van de cd.

Gegevens zoals albumcover, artiest, genre, jaar, etc. kunnen automatisch uit de FreeDB of via de professionele service Gracenote worden toegevoegd. Ook kan de gebruiker via de internetbrowser data op het internet zoeken en toevoegen. Verder kan worden gekozen uit zes opslagformaten: WAV, FLAC, ALAC, AIFF, MP3 of OGG Vorbis.

Ook kunnen meerdere cd’s tot één album worden samengevoegd. Voor het eenvoudiger kunnen “taggen” van metadata is het mogelijk om via de usb-ingang een toetsenbord aan te sluiten. En tenslotte is het ook mogelijk om “gewoon” cd’s af te spelen of titels te selecteren en deze op een cd-r te branden.

CocktailAudio X35: muziekdiensten

De X35 ondersteunt de muziekdiensten Tidal, Qobuz, Deezer en Spotify Connect. Daarnaast wordt internetradio ondersteund via Airable (TuneIn). Er kan ook naar de X35 worden gestreamd vanaf een iOS of Android apparaat. Hiertoe beschikt de X35 over Airplay en Google Cast (de laatste via een toekomstige firmware update).

CocktailAudio X35: RoonReady

De X35 ondersteunt Roon en kan worden gebruikt als afspeelapparaat (Roon-eindpunt).

CocktailAudio X35: muziek converteren naar andere formaten

Voor draagbare doeleinden of bijvoorbeeld gebruik in de auto, kan de X35 “grote” muziekformaten als WAV, FLAC en ALAC converteren naar kleinere formaten.

CocktailAudio X35: opnameapparaat

Muziek kan worden opgenomen op de optionele interne harde schijf of vanaf FM-, DAB+, en internetradio, maar ook van externe bronnen zoals een platenspeler (via de phono-ingang die mm-elementen ondersteunt) of analoge bron aangesloten op de AUX (3,5mm jack) of analoge ingang (RCA L/R). Vanzelfsprekend behoort opnemen van een digitale bron aangesloten via AES/EBU, coaxiaal of toslink ook tot de mogelijkheden. Opnemen gaat zelfs tot resoluties van 24bit/192kHz. Met de slimme automatische of handmatige snijfunctie kan de gebruiker zelf opgenomen muziek, bijv. opnames met meerdere titels, bewerken om zo de eigen muziekcollectie te perfectioneren naar eigen wens.

CocktailAudio X35: bediening

De X35 kan worden bediend met slechts een paar knoppen op het apparaat zelf of met de meegeleverde infrarood afstandsbediening. Moderner is bediening via een PC/Mac, tablet of smartphone.

Met een internetbrowser (Internet Explorer, FireFox, Chrome en Safari) kan de X35 bediend worden via de CocktailAudio webinterface (GUI). De X35 heeft ook een HDMI-uitgang voor verbinding met een groot scherm. CocktailAudio biedt ook een dedicated CocktailAudio app aan genaamd MusicX (Novatron).

CocktailAudioX35: aansluitingen voor externe bronnen

Los van alle functionaliteit die standaard in de X35 is “ingebakken” kunnen ook nog andere externe bronnen worden aangesloten. Denk hierbij aan een platenspeler, tv tot zelfs een cassettedeck. Via USB kan ook een externe harddisk of computer worden aangesloten. Het volumeniveau van de bronnen kan geregeld worden (20 dB) zodat ze aan de X35 kunnen worden aangepast. Mocht de X35 als bron voor een ander audiosysteem (DAC en/of versterker) moeten functioneren, dan kan dit via de digitale uitgangen (regelbare output) en via de analoge uitgang (vaste output).

CocktailAudio X35: prijs

Het Zwitserse zakmes genaamd X35 wisselt voor 1.749 euro van eigenaar. De koper kan kiezen tussen een zwarte of zilverkleurige uitvoering.


EDITORS' CHOICE