NIEUWSAudeze

Audeze LCD-MX4: hoofdtelefoon voor gebruik in de studio (of thuis)

Het Amerikaanse Audeze heeft een nieuwe hoofdtelefoon uitgebracht met de naam LCD-MX4. De open over-ear hoofdtelefoon is met name bedoeld voor gebruik in een opnamestudio, maar niets houdt de gebruiker tegen om de LCD-MX4 thuis te gebruiken. Audeze heeft duurzame maar lichte materialen gebruikt, zodat een urenlange luistersessie geen probleem zou moeten zijn. De levering zal volgende maand gaan starten.

Audeze LCD-MX4: open hoofdtelefoon gebouwd van lichte en duurzame materialen

Het in 2008 opgerichte Amerikaanse bedrijf Audeze bouwt voornamelijk hoofdtelefoons. Het eerste model was de LCD-1, die later logischerwijs is opgevolgd door de LCD-2, LCD-3 en LCD-4. De LCD-1 is niet meer te koop, de andere drie wel.

De LCD-4 is het huidige topmodel van Audeze. Nadat Bob Katz, een bekende producer en opnametechnicus, een positieve recensie over de LCD-4 had geschreven, liepen de verkoopcijfers in rap tempo omhoog. Er was echter ook kritiek van kopers: de hoofdtelefoon was relatief zwaar en dat stond het draagcomfort bij lange luistersessies in de weg. Audeze heeft zich deze kritiek aangetrokken en heeft om die reden de LCD-MX4 uitgebracht. De letters “MX” verwijzen naar de kreet “mixing”. Wie de hele dag met een hoofdtelefoon op zijn hoofd achter een mengtafel zit, wil niet alleen goed geluid maar ook een lichte en prettig te dragen headset.

De LCD-MX4 weegt 200 gram minder dan de LCD-4. Het gebruik van koolstof en magnesium zorgen voor deze forse gewichtsbesparing van in totaal zo’n dertig procent. De gebruikte neodymium magneten zijn sterker en lichter. Audeze heeft ook de gevoeligheid van de hoofdtelefoon verhoogd, zodat ook een minder krachtige bron zoals bijvoorbeeld een laptop of draagbare DA-converter als bron gebruikt kan worden. Immers is niet overal een krachtige hoofdtelefoonversterker voorhanden.

Audeze LCD-MX4: specificaties

De LCD-MX4 is een open over-ear hoofdtelefoon voorzien van neodymium magneten. De membranen hebben een diameter van 106 millimeter. De impedantie bedraagt 20 Ohm. De gevoeligheid is 105 dB bij 1 milliwatt. Audeze adviseert een vermogen van één tot vier Watt, maar de LCD-MX4 kan een kort piek van 15 Watt gedurende 200 milliseconden doorstaan. De geluidsdruk loopt dan op tot 130 dB. Het is natuurlijk beter voor de oren en voor de hoofdtelefoon om iets minder vermogen door de kabels te jagen. Het frequentiebereik loopt van 5 Hz tot 50 kHz. De harmonische vervorming blijft onder de één procent.

Audeze LCD-MX4: prijs en leveringsinformatie

De LCD-MX4 wordt geleverd met een 4-pins XLR-kabel en een stevig draagetui. Sinds kort is Terrason Audio de Nederlandse importeur van Audeze. Vermoedelijk zal de LCD-MX4 in Nederland 3.600 euro gaan kosten, maar Terrason kon dit nog niet met zekerheid bevestigen. De levering zal volgende maand gaan starten.


EDITORS' CHOICE