NIEUWSElac

Elac Adante: basreflex-luidsprekers met gesloten behuizing

Sinan Kökbugur | 10 oktober 2017 | Fotografie Fabrikant | Elac

Het Duitse Elac heeft aangekondigd dat de luidsprekers uit de productlijn met de naam Adante rijp zijn voor productie en binnenkort hun weg naar de winkel en de consument zullen vinden.

Na de succesvolle introducties van de productlijnen Debut en Uni-fi in de meer budgetprijsklasse, werd de roep om een upper-level model ontworpen door Elac’s ontwerper Andrew Jones steeds sterker. Nadat prototypes van de Adante’s al werden getoond op audiobeurzen CES in de VS en High End in München, zijn nu de puntjes op de i gezet en zijn de Adante’s echt klaar en is de productie gestart.

UPDATE: Elac Adante demonstraties

Wie de nieuwe modellen alvast wil bekijken en beluisteren kan daarvoor onderstaande dealers of evenementen bezoeken.

-  Rhapsody in Hilversum, 28 oktober
-  Alpha High End in Brasschaat, 4 en 5 november
-  iEar audio show, Willem II stadion in Tilburg, 11 en 12 november
- Alpha High End in Turnhout, 16 en 17 december

Elac Adante: familie met vier leden

Het in Duitsland gevestigde Elac heeft een nieuwe productlijn van luidsprekers uitgebracht met de naam Adante. Wij hebben in januari 2017 op de CES in de VS al kennis mogen maken met de Adante’s, maar dat waren prototypes. Prototypes of niet, wij waren onder de indruk van de klank en het uiterlijk van de getoonde Adante’s.

De Adante-familie bestaat uit een viertal leden. De kleinste is de monitorluidspreker met de naam AS-61. Het vloerstaande lid heet AF-61. Dan is er ook nog een center-luidspreker met de naam AC-61 en een subwoofer met de naam ASW-121. Als eerste zullen de AS-61 en AF-61 beschikbaar komen. De andere twee zullen naar verwachting snel volgen.

Elac Adante: het beste van twee werelden voor de laagweergave

Elac heeft bijzondere kasten voor de Adante’s ontworpen. De voordelen van een gesloten behuizing en die van een basreflex-behuizing worden in de Adante’s op ingenieuze wijze gecombineerd. Een gesloten behuizing geeft doorgaans een strakke laagweergave terwijl een basreflex doorgaans een dynamisch karakter heeft en minder veeleisend is qua versterker. Een belangrijk nadeel van een basreflex is de poort. Die wordt veelal geplaatst aan de voor- of achterzijde van een luidspreker of, als beste alternatief, aan de onderzijde. Een poort aan de achterzijde heeft als nadeel dat de luidspreker meer ruimte nodig heeft en relatief ver van de achterwand geplaatst moet worden. Dat geldt voor grotere systemen nog meer dan voor compacte systemen, omdat er veel lucht wordt verplaatst. De poort aan de voorzijde kan ervoor zorgen dat de luchtstroom uit de poort hoorbaar wordt. Daarnaast is het een minder fraai gezicht als de poort zichtbaar is. Als de poort achter het frontdoek is geplaatst, dan gaat het doek bewegen.

Het ontwerp van de Adante-luidsprekers brengt het basreflex-systeem onder in een gesloten kast. Dergelijk ontwerp wordt zelden toegepast omdat het een complex gebouwde behuizing en krachtige woofers vergt. In het geval bij de vloerstaande AF-61 bevinden zich binnenin de behuizing drie krachtige woofers van 16 centimeter met een aluminium conus in een gegoten chassis. Elke woofer heeft zijn eigen compartiment met twee basreflex-openingen. De resulterende luchtstromen bewegen drie passieve radiators die aan de voorzijde zijn aangebracht. Elke passieve radiator heeft een aluminium membraan van 20 centimeter.

Deze architectuur zorgt er ook voor dat de impedantie gelijkmatiger blijft vergeleken met een normaal basreflex-systeem. Daarnaast werken de passieve radiators meteen als een akoestisch low-pass filter. Hierdoor hoeft er minder steil gefilterd te worden waardoor het scheidingsfilter nog efficiënter kan worden ontworpen. Ten slotte, vanwege het ontbreken van een baspoort is plaatsing van een Adante makkelijk. De afstand naar de achterwand speelt immers niet of nauwelijks een rol.

Elac Adante: Dual-Concentric voor de hoog- en middenweergave

Als middelpunt van het akoestische centrum is een compleet nieuw ontworpen Dual-Concentric chassis toegepast. Dit chassis is voorzien van een zwart geanodiseerde aluminium conus van 13 centimeter. In het centrum van de grote spreekspoel van vijf centimeter is de softdome geplaatst van 25 millimeter. Door de diepe plaatsing van de softdome werkt de conus van de middentoner als een soort waveguide die het brekingseffect van een luidsprekerfront voorkomt. Deze werking van de waveguide wordt verder versterkt door de vorm te laten doorlopen in de aluminium frontplaat. Deze geperfectioneerde afstraalkarakteristiek zorgt voor een grote “sweetspot”, een grote luisterzone waarin meerdere personen optimaal kunnen genieten van het prachtige klankbeeld.

Elac Adante: prijzen en leveringsinformatie

De luidsprekers zijn verkrijgbaar in hoogglans zwart of wit en in satin rosewood fineer. Vanaf eind november zal de levering starten.

De gangbare winkelprijzen zijn als volgt:

AS-61 monitor:   1.500 euro per stuk

AF-61 vloerstaand:   3.000 euro per stuk

AC-61 center:   2.000 euro per stuk

ASW-121 sub:   prijs nog niet bekend

ABST-101, stand voor AS-61: 329 euro

ACST-101, stand voor AC-61: 449 euro

MERK

EDITORS' CHOICE