REVIEWNaim Audio

Review: Naim Uniti Atom en Naim Uniti Core Server

SAMENVATTING

Lees hieronder alvast de plus- en minputen van de Naim Uniti-producten in deze recensie.

PLUSPUNTEN

  • Quasi alle streamingopties present
  • Knap design met blikvangende display en volumeknop
  • Multiroom
  • Krachtige, zachte versterking
  • Uitstekende app

MINPUNTEN

  • Hogere prijsklasse
  • Iets meer streamingdiensten waren welkom (in het bijzonder Qobuz)
  • Verrassend veel vermogen, maar er zijn grenzen

De vernieuwde Uniti-familie van Naim bestaat uit een reeks fraaie versterkers met veel streamingopties en fysieke ingangen. Of hoe je een mooi design kunt koppelen aan high-end prestaties en baanbrekende features.

De Uniti-lijn bestaat al enkele jaren, maar eind 2016 kondigde Naim een totaal nieuwe generatie aan. Een opgefrist design, deels geïnspireerd op die van de elegante Mu-So en Mu-So Qb, werd gekoppeld aan nog meer streamingopties en betere hardware. Helaas heeft het even geduurd vooraleer de nieuwe Uniti’s effectief beschikbaar worden. De hardwarekant van het verhaal was al langer in orde, maar Naim moest toch wel wat meer werk verrichten qua softwareontwikkeling dan voorzien. Het gevolg is dat je deze bijzondere toestellen pas in de komende weken in de winkels zal zien verschijnen.

We hadden de kans om als eerste in de Benelux met twee Uniti-modellen aan de slag te gaan en ze te testen: de Uniti Atom en de Uniti Core. Het ging weliswaar om preproductiemodellen die qua klank helemaal in orde waren en qua functionaliteit goed om weg zijn. Maar tijdens het testen bespeurden we toch nog wat bugs, onder meer in de bijhorende Android- en iOS-apps. Ook goed om weten: de geciteerde prijzen (2.450 voor de Core en 2.250 euro voor de Atom) zijn nog niet definitief.

Naim Uniti: Klein is niet low-fi

De Atom is misschien wel de meest bedrieglijke telg van de Uniti-familie. Het is namelijk een vrij klein toestel dat bovendien bovenaan uitgerust is met de massieve volumeknop die zo kenmerkend is voor de Mu-So-speakers. Je zou kunnen denken dat dit een ‘light’ product is. Want in de hifi-wereld geldt al langer dat serieuze audio groot moet zijn – en dan nog liefst bestaat uit meerdere componenten. Maar dat is niet de Uniti-filosofie. Zoals de naam al een beetje laat uitschijnen, staat Uniti voor een alles-in-één-concept. Uniti’s zijn dus versterkers die meteen uitgerust zijn met ingebouwde bronnen. Bij de Atom spreken we over een waanzinnig breed aanbod aan streamingopties, bij de Uniti Star komt daar een ingebouwde cd-speler bij. Je hoeft enkel luidsprekers te koppelen aan een Uniti en je kunt muziek beluisteren. Het verschil met veel andere gelijkaardige toestellen is dat de Uniti-apparaten wel nog over ingangen beschikken, zodat je desgewenst toch nog eigen bronapparaten kunt aansluiten. Het is zelfs mogelijk een kleine HDMI-module te kopen die je in een sleuf op een Uniti steekt, waardoor je de Atom kunt gebruiken voor tv-geluid.

De uitzondering op de regel is de Core. Het is een buitenbeentje in de Uniti-familie omdat het geen versterking bevat. Zie het als een samensmelting van netwerkopslag, cd-ripper en digitale netwerkspeler. Je zou het bijvoorbeeld plaatsen in je hobbykamer, waar je reeds een audiosysteem hebt staan en waar je streaming aan wil toevoegen. Uniti’s zijn ook multiroom-compatibel, zodat je pakweg een Core als netwerkopslag en cd-ripper kunt gebruiken naar een Uniti in de woonkamer.

Het rippen gebeurt overigens volledig zonder dat er een computer aan te pas komt. Dit maakt een Uniti Core Server een relatief uniek product. Bij kleinere premiummerken kom je wel eens mediaservers tegen met ingebouwde cd-speler, maar die kunnen meestal niet fungeren als speler. Het enige mainstream-alternatief dat we meteen kunnen bedenken is de Bluesound Vault, die in zijn tweede gedaante veel sneller en attractiever werd. 

MERK

EDITORS' CHOICE