REVIEWElac

Review: ELAC EA101EQ-G

SAMENVATTING

De Element is een versterker die zich niet laat vatten in één woord. Moet het toch echt? Dan wordt het ‘innovatief’. Klankmatig is de Element vrij neutraal, en ondanks zijn kleine formaat goed in staat om ook grotere of ongevoelige speakers aan te sturen.

PLUSPUNTEN

  • Zeer flexibel inzetbaar
  • Handige kleine functies
  • AutoEQ
  • Uitstekende app
  • Bluetooth met aptX
  • Ook prima tv-geluidoplossing

MINPUNTEN

  • Beetje een love it or hate-design
  • AutoBlend levert niet altijd een consequent resultaat op
  • Geen phono-ingang
  • Chromecast was een mooie geweest

Je zou de Elac EA101EQ-G heel snel kunnen omschrijven als ‘een betaalbare geïntegreerde versterker’. Maar daarmee zou je dit toestel met heel wat ongewone eigenschappen toch wel tekort doen.

Bij ELAC is er al een tijdje sprake van een heuse revival. De Duitsers uit Kiel draaien al lange tijd mee in de hifi-wereld – 90 jaar of zo – maar waren de voorbije decennia vooral bezig met luidsprekers. Daar zitten heel mooie dingen bij, onder andere gebouwd rond de JET-tweeter. Het is de recente opening van een Amerikaans filiaal en de aanwerving van Andrew Jones (de audiogoeroe van TAD en Pioneer eertijds) die nu voor een nieuwe impuls zorgt.

Geleidelijk aan worden weer productsegmenten opgezocht die het al lang had verlaten. En met een zeker succes, zoals de EISA Award voor beste draaitafel en de vele lovende reviews voor de Miracord 90-draaitafel aantonen. En nu is er ook de ELAC EA101EQ-G (voorheen: Element), de eerste versterker in lange tijd bij het Duitse merk. Net zoals bij de Debut- en Uni-Fi-speakers wordt er voor de eerste stappen in versterking eerder top-up dan top-down gewerkt.

De EA101EQ-G is daarom een betaalbare versterker die door zijn compacte bouw subtiel in een interieur kan geplaatst worden. Bovendien bezit het een aantal functies dat vrij uniek is aan dit prijspunt. Zo kun je de EA101EQ-G vlot inzetten voor tv-geluid. Dit alles maakt de ELAC een vrij aparte versterker, die misschien wel muziekliefhebbers kan overtuigen die anders weg zouden blijven van een losse versterker met speakers.

Compact en modern

Dat de EA101EQ-G anders is wordt al meteen duidelijk gemaakt door het design. Het toestel oogt heel compact, al komt dat vooral door de bescheiden hoogte en breedte. Het toestel blijft min of meer even diep als een typisch hifi-component. Maar toch, de afmetingen laten toe om het onopvallend in een tv-meubel te verwerken.

Visueel krijgt de EA101EQ-G zijn uitstraling van de blinkend metalen voorkant die afgerond naar de zijkanten vloeit. Het oogt zeker niet goedkoop, integendeel, maar we vermoeden wel dat veel mensen verdeeld zullen reageren op het design. Het is zeker niet klassiek hifi, maar ook niet echt verfijnd. Aan de voorkant vind je een grote metalen volumeknop, een hoofdtelefooningang en twee (overdreven) grote knoppen: aan/uit en de ingangselectie. Daartussen zit een kleine display waarop je de naam van de geselecteerde ingang ziet verschijnen. Handig, maar nog praktischer is dat je via een app die naam kunt aanpassen. ‘Digital 1’ aanpassen naar ‘Chromecast’ bijvoorbeeld, is een nuttig iets. Het is meteen een van de eerste unieke eigenschappen van de EA101EQ-G die we in deze test tegenkomen. Maar er zijn er nog meer.

De bovenkant is merkwaardig genoeg bekleed in een soort rubber. Een vreemde keuze qua koeling (maar er zijn ventilatieroosters aan de zijkant). Misschien dacht ELAC aan mensen die hun smartphone of afstandsbedieningen op de versterker zouden leggen.

MERK

EDITORS' CHOICE