Dantax Radio, een naam die waarschijnlijk maar bij weinigen onder u een vleug van herkenning zal doen ontstaan. Toch zal dit gegeven waarschijnlijk direct veranderen als ik daar vervolgens de wereldberoemde fabrikant van kwaliteitsluidsprekerunits Scan-Speak aan toe voeg.
Dantax zelf is een Deense luidsprekerfabrikant die al sinds 1971 actief is in het vervaardigen van ‘economisch verantwoorde’ weergevers en het inlijven van zo’n top toeleverancier genereerde direct meer onafhankelijkheid. In 2009 begint met het aantrekken van de getalenteerde ontwerper Michael Børresen en het introduceren van het kostbare high-end luidsprekermerk Raidho, een nieuw zeer succesvol hoofdstuk in de Dantax historie. Sinds enkele jaren is onder de legendarische oude naam Scansonic een aansluitend prachtig en vooral sierlijk vormgegeven lijn luidsprekers op de markt gebracht. Weergevers die veel van de Raidho-genen weten te koppelen aan een opvallend vriendelijk prijskaartje en een gemakkelijke aanstuurbaarheid.
Scansonic MB-5: voordat we beginnen
Voordat ik van start wil gaan moeten mij toch eerst een paar dingen van het hart. Want ondanks de nationaal en internationaal bejubelde kwaliteiten van beide zustermerken, heb ik zelf al de nodige jaren een haat/liefde verhouding met de laag-midden afstemming van eigenlijk alle modellen. Ik weet dat Michael Børresen en zijn team graag van een compromisloze weergave én aansturing houden.
Daarbij kiezend voor het opmerkelijk ver uit elkaar plaatsen van de weergevers en ze vervolgens bovengemiddeld sterk indraaien. Helaas ging dit ook gepaard met een tonale afstemming die vooral het midlaag te veel benadrukte en een eisenplaatje voor de versterkeraansturing, dat met name bij de meer budgettaire Scansonic modellen te hoge eisen stelde. Noodoplossingen waren het gebruik van vaak bovengemiddeld kostbare versterkers voorzien van een extreem hoge dempingsfactor en forse stroomreserves, aanvullende akoestische ruimtemaatregelen of er maar gewoon mee leren leven omdat de rest van de eigenschappen wel bovengemiddeld goed waren.
Scansonic MB-5: Noodmaatregel
Door de toenemende kritiek op deze afstemming, werden voor beide merken maatregelen in de vorm van speciale schuimproppen voor in de baspoorten uitgebracht. Op zich zeker een effectieve werkbare oplossing, maar wel één waardoor helaas ook meteen een stukje lucht, losheid en magie verloren ging en dat was natuurlijk erg jammer.
Dus toen René Degens van Scansonic importeur Dimex mij onlangs vroeg of ik interesse zou hebben om de nieuwe één na grootste MB-5 vloerstander uit het programma, was mijn vraag over de aanwezigheid van voldoende bijgeleverde schuimproppen het eerste wat ik hem vroeg! Zijn antwoord bleek gelukkig ook meteen de enige echte oplossing met zich mee te dragen. Want Dimex heeft het afgelopen jaar veelvuldig met Scansonic over deze kwestie van gedachten gewisseld, waarna in goed overleg inmiddels alle modellen van deze fabrikant zijn aangepast! Daarmee eindelijk een laagweergave leverend die prima in de Nederlandse woonomgevingen past en tonaal perfect in balans is.
Scansonic MB-5: prachtig lijnenspel
Met dat gegeven in het achterhoofd komt uiteindelijk ook de ‘geestelijke’ weg vrij om eens ongeremd te gaan genieten van het prachtige lijnenspel wat ook deze nieuwste Scansonic telg wederom in indrukwekkende mate laat zien. Eigenlijk is er best wat opmerkelijks met deze MB-5 aan de hand. Want zuiver qua hoogte is het met zijn 118,5 cm best een hoge behuizing, terwijl ook de diepte met net geen 32 cm niet bepaald onderbemeten is. Maar eenmaal van voren gezien blijkt het model met zijn 17,8 cm juist opvallend smal te zijn. Zelfs het gewicht van 24 kg gooit geen roet in het eten en zorgt voor een bovengemiddeld goed hanteerbare luidspreker.
Door de geringe breedte, de naar achteren rond weglopende MDF behuizing, het vloeiende lijnenspel voorzien van subtiele geraffineerde mat aluminium accenten en de naar keuze zwarte en witte zijdeglans tinten, is de MB-5 net zoals eigenlijk iedere Scansonic een lust voor het oog. Noem het typisch Scandinavisch design met die onmiskenbare hang naar nuchterheid die voor ons Nederlanders nu eenmaal zo prettig op het netvlies ligt. Of gewoon een weergever waar alles aan klopt. Feit is dat bijna iedereen die deze weergever in het echt ziet, hem meteen in het hart zal sluiten.
Scansonic MB-5: strategisch aangebrachte sierdelen
Gelukkig sluit ook het technische plaatje hier naadloos op aan en blijkt dit 2,5-weg systeem van maar liefst vijf volledig in eigen huis ontwikkelde luidsprekerunits te zijn voorzien. Zo op het oog gaat het hier in eerste instantie om vier opvallend kleine conus units van slechts 11,43 cm elk. De bovenste twee functioneren daarbij als bas/midden luidsprekers met een gesloten bandtweeter daar tussenin, terwijl de onderste twee exemplaren voor aanvullende slagkracht in het laag dienen. De conussen zijn net als enkele strategisch aangebrachte sierdelen op de kast vervaardigd van koolstofvezel, waarbij een zeer krachtige overhangend magneetsysteem voor adequate aandrijving zorgt.
Denkbeeldige ster van de show is de in aangepaste vorm direct van de fameuze Raidho modellen afgeleide bandtweeter. Een unit die met zijn kapton/aluminium sandwich membraan is ondergebracht in een gesloten
behuizing en door kenners tot de beste representanten in zijn soort wordt gezien. Aan de achterzijde van de bijzonder fraai gestileerde, licht naar achteren gebogen behuizing, zijn drie kleine recht boven elkaar geplaatste baspoorten te vinden. Dit keer vormen ze echter geen basreflex opzet, maar dienen ze vooral om de drukverschillen binnen de kast zoveel mogelijk egaal te houden.
In de praktijk komt er dan ook zelfs bij luid spelen een nauwelijks voelbare luchtstroom uit de drie openingen. Laag op de achterzijde zijn de twee recht boven elkaar geplaatste luidsprekeraansluitingen te vinden. Doordat ze
gelukkig niet verzonken zijn aangebracht, kunnen zowel blanke draad, spades als banaanstekkers bijzonder gemakkelijk worden aangesloten. Afwerking en materiaalkeuze zijn tenslotte mooi in overeenstemming met de prijs en geven het evenwichtig ogende totaalconcept een air van Scandinavische nuchterheid, onverholen exclusiviteit en modernisme.