REVIEWQ Acoustics

Review: Q Acoustics Concept 500

Jamie Biesemans | 01 juli 2017 | Fotografie Redactie Hifi.nl | Q Acoustics
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 30 april 2017

Eind vorig jaar ontdekten we bij Q Acoustics in het Britse Woking iets wat we niet meteen hadden verwacht van het brede, budgetgevoelige merk: een high-end speaker. Deze Concept 500 bereikt nu stilaan de winkels.

De Concept 500 is een vloerstaander die prijstechnisch op ruime afstand van de rest van het Q Acoustics-aanbod staat. Waarmee we niet willen stellen dat alle andere producten van het Britse merk – onderdeel van Armour Home – in de budgetklasse vallen. Maar Q Acoustic is in zijn thuisland en ook bij ons toch eerder succesvol geworden met designspeakers die een goede klank bieden voor hun prijs. Het leverde het bedrijf al meerdere eervolle benoemingen op, onder meer van WhatHiFi.

De ambities van de Britten stoppen daar echter niet. Ze willen ook in het hogere segment indruk maken. Daarom trokken ze naar Fink Audio Consulting in Essen, een partij die een vaste partner is van Q Acoustics bij het ontwerpen van luidsprekers. De Concept 500 die we hier bekijken is het eindproduct van hun werk, voortvloeiend uit een nog hogere Concept 1000 die intern ontwikkeld werd maar vooralsnog niet op de markt komt. Of die C1000 er ooit komt, valt te betwijfelen, maar bij de presentatie van de Concept 500 liet Q Acoustics verstaan dat deze premium-vloerstaander op termijn alleszins het gezelschap krijgt van een boekenplankspeaker.  

Q Acoustics Concept 500: Fink

FAC, met aan het hoofd Karl-Heinz Fink, speelt een grote rol in het verhaal van de Concept 500. Dat zijn mooie credentials, want hoewel de naam Fink wellicht onbekend bij veel hifi-liefhebbers, is de Duitser wel instrumenteel geweest bij het tweaken en ontwikkelen van heel wat luidsprekers. Zo werkte hij met Ken Ishawata aan de M-reeks van Boston Acoustics, sleutelde hij aan de nieuwe LX-speakers van Mission en aan producten van Tannoy en Yamaha. “We doen het meeste voor D&M en Q Acoustics”, verklapte de speakerontwikkelaar toen we hem bij de introductie van de Concept 500 troffen. Het bedrijf van Fink is bovendien heel actief in het in-carsegment, misschien wel de belangrijkste activiteit. De VAG-groep is vaste klant bij FAC en ze tuneden onder meer het Naim-systeem dat rijden in Bentley’s nog aangenamer maakte.

Het is niet vaak dat we de schijnwerpers zetten op de mensen achter toestellen die we testen, maar in dit geval is het wel relevant. Om te beginnen kregen we de kans om de Concept 500 uitgebreid te testen in de luisterruimte van Fink in Essen, Duitsland. Op locatie testen doen we zelden, maar deze keer deden we het toch omdat de nieuwe luidspreker van Q Acoustics immers maar met mondjesmaat winkels bereikt. Dat is later dan verwacht, onder meer omdat het Britse bedrijf nog lang werkte aan het perfectioneren van de fraaie laklaag rond de speakers. Er is een zwarte en witte versie, en vooral die laatste bleek uitdagend om kleurvast te krijgen. Niet onbelangrijk, want niemand wil een witte luidspreker kopen en na enkele jaren ontdekken dat het door de invloed van zonlicht lichtgeel is geworden.

De link met Fink belichten we ook omdat het één van de sterke kanten van deze speaker duidt. Als ontwerper is de Duitser immers overtuigd van de grote rol die speakerbehuizingen spelen in de klankprestaties. Het gaat zover dat FAC doorgaans eerst behuizingen ontwerpt en daar drivers bij matcht. Vaak gaat het toch wel omgekeerd: er worden nieuwe drivers ontwikkeld en daar een kast rond gebouwd. Die filosofie – waarbij resonantie en vibraties de grote vijand zijn – verklaart ook de bijzondere interne opbouw van de Concept 500.

MERK

EDITORS' CHOICE