NIEUWS

Luidspreker van het Jaar

Redactie HiFi.nl | 26 november 2014

Voor elk wat wils in deze categorie: van kostbare überspeakers tot, vooruit, nog meer kostbare überspeakers... Én een alleraardigst monitormodel. Toch kan er maar één de Luidspreker van het Jaar worden… Onze selectie, bij dezen!

1) AVANTGARDE ZERO 1 (€ 9990/paar)
'Uniek'. Dat begint de eerste kandidaten in deze categorie een beetje te beschrijven. Digitale processoren, digitaal/analoog omzetters, eindversterkers en luidsprekers – allen in een volledig geïntegreerd systeem. Zo worden de hoge- en middentonen aangestuurd door ieder een klasse A versterker en wordt de laag-sectie aangestuurd met een 400 W klasse D versterker. De filtering geschiedt volledig in het digitale domein, waarbij ook gelijk het exact tijdscorrect maken van de drivers onderling wordt gegarandeerd.

Door de hoorntechnologie van Avantgarde te koppelen aan een volledig actieve digitale aansturing, is er een enorme stap gemaakt in compactheid, integratie en eenvoud. Dankzij zijn duidelijke, simpele en compacte vorm harmonieert de ZERO 1 bovendien goed met een modern interieur, waarbij de integrale sferische hoorn een lichtend voorbeeld is voor functionele schoonheid. 

2) MAGICO S3 (€ 29.000/paar)
Waarom zou je, gezien de perfectie van de S1, nog gaan voor de S3? Dat was de eerste vraag die we onszelf stelden toen we de S3 ter review aangeboden kregen. Neem mee dat de S1 vorig jaar al de winnaar in deze categorie was. De uiteindelijke conclusie? "De S3 is net zo’n perfecte luidspreker als de S1..."

"Hoewel duurder dan de S1, behoort de S3 bij de beste luidsprekers in de markt en kan nog steeds een te verdedigen en bereikbare optie zijn voor een muzikaal topsysteem. Veel meer kwaliteit en een veel betere prijs-kwaliteitsverhouding dan het merendeel van de onbetaalbare nonsense-producten die de markt teisteren. Met een S3 en goede (betaalbare en passende) elektronica ben je gewoon helemaal klaar. In alle redelijkheid valt er dan weinig meer te wensen." De hele test lees je hier.

3) GRIMM AUDIO LS1 (€ 18.000/paar 2-weg, € 25.000/paar 3-weg)
Speakers van eigen bodem, is dat direct een streepje voor op de rest? De LS1 is een actieve luidspreker met de nadruk op digitale bronnen, waar compromisloos is gewerkt om de meest vervormingsvrije en neutrale luidspreker op de markt te zetten, zonder uit het oog te verliezen dat het bij weergeven niet gaat om techniek maar om muziek. Door toepassing van slimme digitale en moderne analoge technieken is de LS1 is een typisch voorbeeld van "vorm volgt functie" geworden, zonder in extremen te vervallen. In de slotwoorden van René van Es, hier op HiFi.nl: "Grimm is voor mij koning als het gaat om de weergave waarbij de fabrikant vrijwel elk aspect zelf in de hand heeft door de toepassing van actieve luidsprekers. Dus kan ik niet anders dan afsluiten met een chapeau aan de vier bedenkers van deze bijzondere weergevers." Amen.

4) SONUS FABER EX3MA (€ 80.000/paar)
Het zal niemand verbazen dat het merk Sonus Faber weer van zich laat horen in de luidspreker-categorie. Logische (lees: toegankelijkere) keuze was wellicht de geroemde Olympica II geweest, maar High End München 2013 (waar we ze voor het eerst zagen) voelt erg lang geleden, en het jubileummodel dat wél onderdeel is in deze categorie schreeuwt 2014. Om de dertigste verjaardag luister bij te zetten, heeft Sonus Faber namelijk de komst van de Ex3ma aangekondigd. Een zeer gelimiteerd model (er worden er maar dertig gemaakt!) dat de Italiaanse fabrikant stoelde op de in de jaren ’90 populaire Extrema weergever.

Voor de Ex3ma leek niets onmogelijk. Voor de behuizing werkte Sonus Faber bijvoorbeeld samen met een carbonfabrikant die normaal gesproken de body’s voor Formule 1 auto’s en drones levert. Daarnaast werden materialen als hout, messing, aluminium en koper gebruikt. En niet zomaar hout, maar dezelfde houtsoort als waarmee Stradivarius zijn violen bouwde. Het merk is tevens de eerste fabrikant die met een tweeter komt met een koepel van beryllium met een laagje diamant. Zelf kregen we een indruk tijdens een fabrieksbezoek in Italië, dat lees je hier.

5) BOWERS & WILKINS 685 S2 (€ 650/paar)
Eigenlijk heel vreemd, deze monitoren van € 325 per stuk tussen modellen van 30-40K per paar. De nieuwe 600-serie is echter via zoveel kanalen (en niet te vergeten awards) in onze shortlists geslopen, dat we er niet omheen kunnen. Zoveel zal ook wel blijken uit de 10-pagina lange review van alle vier de nieuwe modellen dat in ons Jaarboek opgenomen is. De conclusie van die bespreking? "Als ik kijk naar het gebodene en wat voor prijskaartje eraan hangt, dan is deze 685 S2 voor mij een schot in de roos en zelfs de allerbeste monitorluidspreker die ik tot op heden voor deze prijs heb gehoord..!

6) TAD COMPACT REFERENCE (€ 40.000/paar, €3.700 voor de bijbehorende stands)
TAD ontwerpt en bouwt momenteel state-of-the-art systemen. De focus ligt op eigenschappen als muzikaliteit, transparantie, betrokkenheid en realisme. De TAD Compact Reference CR1 monitor behoort momenteel bij de absolute top in de markt. Om de recensie die we er zelf over schreven te quoten: "Het is de beste monitorluidspreker die hier ooit gespeeld heeft. Onwerkelijk goed en killing voor de concurrentie. Deze weergever is een ‘major design success’." Onze hele review vind je hier!


EDITORS' CHOICE