NIEUWS

DAC van het Jaar

Redactie HiFi.nl | 26 november 2014

Een digitale gegevensstroom omzetten naar analoog geluid, zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Misschien niet, maar desondanks blijkt het niet evident te zijn om dat ook op een correcte en muzikaal prettige manier te doen. Het zestal hieronder slaagt daar met vlag en wimpel in.

 1) IFI MICRO IDSD (€ 499)
De nieuwe iFi micro iDSD is geen gadget, zoals het formaat zou doen vermoeden, maar een serieus ‘Meisterstück’ met een vooruitstrevende technologie van ’Tonmeister' Thorsten Loesch van iFi Audio. Je kunt hem gebruiken als hoofdtelefoonversterker, je kunt hem inzetten als een DAC die alle formaten in true native kan converteren. Het houdt niet op: hij kan dienen als voorversterker, ook direct aan te sluiten op actieve luidsprekers. Daarnaast kan hij dienen als portable oplader voor het onderweg tot twee keer opladen van USB-compatibele mobiles en apparatuur. Maar veruit de beste feature is dat de iFi micro iDSD ’s werelds eerste DAC is die al octa-speed DSD-files in true native kan verwerken. En dat in dit kastje:

2) NAGRA HD-DAC (vanaf € 18950)
Toch niet héél veel groter, maar zeker een compleet andere categorie van hifi-budgetten: de HD-DAC van Nagra. Sinds de uitvinding van de eerste Nagra recorder in 1951, is deze Zwitserse fabrikant nooit meer gestopt met het streven naar perfecte geluidsweergave. Nieuw is de Nagra HD DAC digitale/analoge omzetter, die recent in zijn definitieve versie op de high-end München 2014 is geïntroduceerd.  De DAC is ook verkrijgbaar met MPS meervoudige voeding. Deze ‘high-definition’ DAC maakt gebruik van technologie die is gebaseerd op dubbel DSD-formaat met een sampling-frequentie van 5,6 MHz. Oftewel 128 keer hoger dan een standaard audio-cd en zelfs nog tweemaal hoger dan een SACD. Voor het digitale deel is er intensief met de befaamde ontwerper Andreas Koch van AKDesign samengewerkt. Andreas stond aan de wieg van het DSD-formaat en heeft een grote reputatie in professionele studio omgevingen.
Diverse uitvoeringen, voor de volledigheid: 

  • Exclusief voeding (€ 18950)
  • Inclusief 2 x ACPS 2 voedingen (€ 20950)
  • Inclusief MPS (€ 23950)

3) AUDIOQUEST DRAGONFLY V1.2 (€ 149)
Direct weer terug naar een veel kleiner formaat, en dito prijsje: de verbeterde uitvoering van de befaamde DragonFly. Een zeer hoogwaardige, fraai afgewerkte en supergoed klinkende sleutel tot de muziek in je computer. Omdat hij zowel thuis als onderweg met evenveel gemak inzetbaar is en kinderlijk eenvoudig werkt, is de DragonFly USB Digital Audio Converter een hele dikke aanrader. 

4) CHORD HUGO (€ 1680)
'Hugo'. Niet de naam van een sympathieke postbode, maar wel van een nieuwe DAC voor mobiel gebruik van Chord Electronics. Naar eigen zeggen de meest geavanceerde mobiele DAC en hoofdtelefoonversterker ter wereld. Onder meer vanwege de FPGA DAC-technologie die Chord zelf ontwikkelde voor de QuteHD. Voor de Hugo dus geen standaard DAC-chip van een merk als Wolfson of ESS. De overvloed aan ingangen bewijst bovendien dat de Hugo geen doordeweekse mobiele DAC is. Het compacte apparaat heeft er niet minder dan vijf, waaronder twee USB-aansluitingen. Tel daar nog twee digitale ingangen (één optische, één coaxiale) bij, én Bluetooth. Als je over een compatibele smartphone of tablet beschikt (bijvoorbeeld van HTC of Samsung) dan kan je via Bluetooth muziek doorsturen gecodeerd in de lossless aptX-codec. En dat klinkt stukken beter dan een klassieke Bluetooth-verbinding. De ingebouwde accu maakt de Hugo ook nog eens geschikt voor audiofielen die onderweg het allerbeste geluid willen, of thuisgebruikers die liever zonder voeding werken. 

5) TEAC HA-P50 (€ 349)
De TEAC HA-P50 Headphone Amplifier/DAC is een draagbaar en zeer luxe add-on voor portable devices. Het apparaat vervangt de digitaal/analoog converter en analoge hoofdtelefoonversterker in Android en iOS-toestellen, alsmede het standaard-geluidssysteem in PC’s en iMacs. Die apparaten krijgen feitelijk alleen de functie van streamer of storage-medium voor audiobestanden. Op iOS-platforms, PC’s en de iMac kunnen dat bestanden zijn tot en met 24bit/96kHz. De HA-P50 accepteert ook digitale content via een optische verbinding en in analoge vorm. Daarmee kan digitaal geluid gehaald worden van cd-spelers, dvd- en Blu-ray machines, alsmede geluid in analoge vorm van systemen zoals traditionele Walkmans, cassetterecorders, open reels en tuners. Een geweldig hebbeding, met toegevoegde geluidstechnische waarde om het resterende vakantiebudget in te steken.

6) ARCAM IRDAC (€ 549)
Om te bewijzen dat formaat er niet toe doet, opnieuw een kleine hekkensluiter: de irDAC van het Britse Arcam. De irDAC is ontworpen om als kloppend hart te dienen van een digitale audio-installatie en kan worden verbonden met een keur aan verschillende types digitale bronnen en verbindingen. Inclusief asynchrone USB en Direct iPod aansluiting waarbij het digitale signaal direct van het Apple apparaat wordt afgetakt voor optimale geluidskwaliteit. Alle ingangen kunnen worden omgeschakeld met de irDAC infrarood afstandsbediening welke tevens PC’s, MAC’s en iDevices kan bedienen.


EDITORS' CHOICE