NIEUWS

Netwerkspeler van het Jaar

Redactie HiFi.nl | 26 november 2014

Netwerkspelers zijn de nieuwe cd-spelers – dus steeds meer merken doen mee. Sommige spelers zijn bedoeld voor één ruimte, andere hebben eerder een multiroom karakter (waar we in het Jaarboek nog veel meer over zullen schrijven). En er zijn modellen met en zonder ingebouwde opslagcapaciteit. Na een langdurig proces én met hulp van jullie input selecteerden we onderstaande shortlist. 

1) LINN AKURATE DSM (€ 7054)
In deze categorie is Linn zo'n merk waar je eigenlijk niet omheen kunt. We cirkelden in eerste instantie collectief om de Linn Akurate Exakt-streamer, maar omdat die onderdeel zijn van één systeem (waar ook de Akubarik-speakers toe behoren), hebben we voor een stand-alone optie gekozen: de nieuwe Akurate DSM. Netwerkspeler, DAC, voorversterker, fantastische bediening, fantastische weergave. Tevens voor de toekomst voorzien van de juiste uitgangen om te upgraden naar Linn Exakt speakers of een Exaktbox met willekeurig welke speaker dan ook waar Linn de filters voor ontwikkelt. 

2) AURENDER X100L (€ 3890)
Aurender is een bekende: vorig jaar waren we in deze categorie niet weinig enthousiast over de W20 van het merk. Lichtelijk popelen daarom toen we in Las Vegas een jonger broertje in een véél interessantere prijsklasse spotten. De Aurender X100L kost 3890 euro en is net zoals de kostbare S10 een muziekstreamer met ingebouwde opslag. Véél opslag, zelfs. Er zitten twee 3TB harde schijven in het apparaat, plus een 120 Gb SSD. De SSD wordt gebruikt om de muziek te bufferen. Dat moet volgens Aurender helpen om jitter te voorkomen en om eventuele storende bijgeluiden van de harde schijven te elimineren. De X100L speelt onder meer wav, flac, alac, ape, aiff en dsd-bestanden. 

3) CAMBRIDGE AUDIO STREAM MAGIC 6 V2 (€ 999)
De populaire en al veelbesproken Cambridge Audio Stream Magic 6, ook door ons uitstekend ontvangen, heeft een praktische update gekregen: Spotify, verkrijgbaar als simpele firmware upgrade. Tevens worden alle belangrijke formaten ondersteund, inclusief 24-bit studiomaster quality (192kHz) WAV en FLAC bestanden. Dankzij de tweevoudige Wolfson WM8740 DAC's en ATF--upsampling levert de Stream Magic 6 V2 (die óók als voorversterker inzetbaar is) optimaal geluid, via welke bron dan ook. Ruim voorzien van digitale ingangen waardoor TV's, computers, Blu-ray spelers, gamesets, iPods en iPads voorzien van een digitale uitgang aangesloten kunnen worden. Opnieuw een serieuze contender, zeker gezien de prijs.

4) AURALIC ARIES (€ 1499)
De Chinese Aries functioneert als bridge tussen de muziekbestanden op bijvoorbeeld je NAS, en je bestaande DAC. Voor het vermogen is voorzien in Auralic's Tesla-technologie, met onder meer een Quad-Core ARM Coretex-A9 processor, 1GB DDR3 geheugen en 4GB interne opslag. Het Tesla-platform heeft een calculatiecapaciteit van 25,000 MIPS, meer dan genoeg voor verreweg de meeste audioformaten, waaronder AAC, AIFF, ALAC, APE, DIFF, DSF, FLAC, MP3, OGG, WAV, WV and WMA.

5) 432 EVO (€ 1699 - 3999:)
De eerste versie mag dan van 2013 zijn, in het afgelopen jaar volgden enkele nieuwe modellen en uitvoeringen – tot aan de serieuze high end-variant van bijna vierduizend euro. Klinkt Beter, de specialist in België die ook fabrikant werd om deze hoogwaardige streamers met realtime A=432 Hz-omzetting op de markt te brengen, heeft meer dan genoeg stappen gezet en luisteraars geïmponeerd om met de recentste uitvoeringen van de streamer in deze categorie een plekje op te eisen. Maar genoeg gezegd, eigenlijk vind je hier alles wat je over de 432-modellen moet weten.

6) MARANTZ NA8005 (€ 1199)
Alle drie de componenten uit de nieuwe 8005-serie zijn apparaten die in hun klasse een goede tot toppositie innemen. Voeg ze bij elkaar en je krijgt een prachtig gebouwde stereoset met heel wat kwaliteiten en die voor veel mensen de hifi-aankoop wordt waar ze nog jaren, zo niet decennia, verder kunnen. Toch moeten we hier één model uitlichten: de NA8005. Ondersteunt FLAC’s en WAV’s tot 192 KHz/24-bit en Apple Lossless tot 96 KHz /24-bit, met als kers op de taart de mogelijkheid om 2.8 en 5.6 MHz DSD-bestanden af te spelen via DoP-modus. Tevens een DAC. En bedoeld voor iedereen die op zoek is naar het leeuwendeel van de kwaliteit én functionaliteit van de vermaarde NA-11S1, tegen een héle interessante prijs.


EDITORS' CHOICE