NIEUWS

Surroundproduct van het Jaar

Redactie HiFi.nl | 26 november 2014

Misschien is het ietwat oneerbiedig om zomaar twee soundbars in dezelfde categorie te mikken als een chique AV-receiver en twee peperdure AV-processors, maar we hebben het toch maar geriskeerd. Blijft de vraag welke nu de beste nieuweling is…

1) ANTHEM MRX710 (€ 2399)
BAM! Meteen uitpakken in de surroundcategorie, met dit monster van formaat. De Anthem MRX 710 een prachtige dolby surround versterker met 4k upscaling, 3d ondersteuning en pass through. Geschikt voor hifi en dolby surround. Deze tweede generatie MRX surround receivers bieden een eenvoudige, complete en betaalbare oplossing voor al je muziek en home theater wensen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Anthem's eigen ARC-principe: Anthem Room Correction. De MRX710 is namelijk voorzien van de allernieuwste versie. Zelfs met de beste speakers en de juiste plaatsing kan de ruimte waar je set staat het geluid (negatief) beïnvloeden. Dat is precies waar ARC zijn rol speelt; je leest er hier meer over.

2) PIONEER VSX-924 (€ 599)
Een hele fraaie all-rounder die voor een zeer acceptabele prijs heel wat biedt, niet het minst een goede geluidskwaliteit. AirPlay, Bluetooth, Spotify Connect en DLNA maken hem heel geschikt voor mensen die willen streamen, ook als het gaat om hi-resbestanden. Het klinkt daarbij gewoon goed. Bijgevolg een goede keuze voor mensen die een toekomstgerichte receiver zoeken om aan de slag te gaan met surround in de woonkamer.

3) DENON AVR-X4100W (€ 1499)
De AVR-X4100W is voorzien van een versterker met 200 watt per kanaal. In het audiogedeelte zijn audiodecoders met de hoogst mogelijke resolutie verwerkt, zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio, evenals DTS Neo:X, Audyssey DSX en Dolby Pro Logic IIz. Voor verfijnd geluid is de AVR-X4100W voorzien van een D.D.S.C.-HD-circuit van Denon met het vermaarde AL24 Processing Plus, en een Denon Link HD-aansluiting voor jittervrije overdracht vanaf ondersteunde Blu-ray-spelers van Denon. Met zijn acht HDMI-ingangen en drie HDMI-uitgangen neemt de AVR-X4100W bovendien met gemak gelijktijdig de controle over alle digitale apparaten, zoals Blu-ray-spelers, mediaspelers, videocamera's en nog veel meer. Plus: kan Dolby Atmos én Auro 3D aan. Toch redelijk uniek.

4) FOCAL DIMENSION SOUNDBAR + SUB (€ 1299)
Op een exclusief persevent in Parijs stelde Focal in 2014 zijn allereerste soundbar voor, en wij waren erbij. Zoals we van het merk gewoon zijn, ligt de nadruk op een muzikale weergave op hoog niveau. Het is dan ook een premium-product dat het wil opnemen tegen de Bowers & Wilkins Panaroma 2 en de Bose Cinemate SR1. Eigenlijk stelt Focal niet gewoon een soundbar voor, maar bijna een soundbar-systeem. De Dimension zelf is een zeer slanke (6,5 cm dik), wat apart vormgegeven soundbar met vijf gelijke wide-banddrivers op basis van een nieuw en zeer dun design, en een basreflex. De Focal Dimension sluit je op de tv aan via HDMI, uiteraard met ARC-ondersteuning. Er is nog een tweede HDMI-poort voor het aansluiten van een bron, zoals een Blu-rayspeler. Wie betere prestaties in het laag wenst, heeft twee opties. Focal voorziet een draadloze Sub Air die je ergens in de kamer kan plaatsen of een subwoofer die bekabeld wordt aangesloten. In totaal komt het vermogen op 450 watt uit, wat verdomd veel is voor soundbar plus sub-combinatie. Een serieuze contender in de surround-categorie!

5) YAMAHA MX-A5000 & CX-A5000 (€ 5098/set)
Nog zo'n beest als de eerdergenoemde Anthem, maar dan in tweevoud. Omdat ook een powerkoppel in een verkiezing niet mag ontbreken. Yamaha’s paradepaardje, de AV pre-/power geïntegreerde versterker uit de AVENTAGE-serie, komt met een 11.2-kanaals 4k-compatibele processor die een superieure verbinding garandeert, en alle opties die een serieuze thuisbioscoopliefhebber maar kan wensen, plus een zwaargewicht 11 x 150W eindversterker. De twee afzonderlijke delen, die beide beschikken over een stijf, trillingdempend chassis, worden aangesloten via een gebalanceerde XLR connector of tulpaansluiting. Samen vormen ze een zinderende combinatie, die zelfs de meest eentonig klinkende luidsprekers weet te verlevendigen.

De CX-A5000 heeft een continue equalizer die superieure correctie voor elke kamer verschaft, inclusief een veelzijdige bascontrole; alle elf kanalen zijn individueel in te stellen en aan te passen aan een verscheidenheid aan profielen. Daarnaast is de MX-A5000 fenomenaal krachtig. Alles bij elkaar is Yamaha’s combinatie van CX-A5000/MX-A5000 een superkeuze voor een luxe thuisbioscoop.

6) DALI ZENSOR 1 5.1 (€ 1490/set)
Huh? Luidsprekers? Jup, in deze categorie wilden we ook een surround-oplossing in de vorm van een speakerset opnemen. Met de Zensor serie heeft het Deense DALI zichzelf namelijk opnieuw overtroffen in haar streven om je geweldig geluid te geven voor weinig geld. Een groot deel van de technologie is direct overgenomen van de dure serie Dali luidsprekers, en het aantrekkelijk design met een hoogglans gelakt front en aluminium ring rond de tweeter zorgt voor een modern uiterlijk en getuigen van echte Hi-Fi details.


EDITORS' CHOICE