NIEUWS

Draaitafel van het Jaar

Redactie HiFi.nl | 26 november 2014

Je zou denken dat de analoge draaitafel – die toch al meerdere decennia onder ons is – intussen wel volledig doorontwikkeld is. Maar dat is niet helemaal waar. Zodoende werden ook dit jaar weer een aantal opmerkelijke nieuwe vinyldraaiers op de welwillende luisteraar losgelaten…

1) AUDIO-TECHNICA AT-LP120-USB (€ 300)
We beginnen 'rustig' in deze categorie, waarin we het net als voorgaande (de versterkers) qua budget zo gek kunnen maken als we willen. Een Audio-Technica AT-LP120-USB koop je echter al voor driehonderd euro, en daar haal je zeker geen prul mee in huis. Deze professionele draaitafel heeft een directe aandrijving met krachtige motor en krachtig aanloopmoment, een uitgebalanceerde toonarm met gevoelige dempingscontrole, een USB-output voor verbinding met je computer, en doet alles wat je van een speler in deze prijsklasse mag verwachten. 

2) PRO-JECT ESSENTIAL II (€ 279)
Eveneens in een zeer betaalbare prijsklasse vinden we de Essential II van platenspelerspecialist Pro-Ject. Uitgevoerd met de aluminium toonarm bekend van de Debut-3 draaitafel en een standaard gemonteerd en afgesteld Ortofon OM-5 element. De aandrijfmotor wordt aangestuurd door een zeer nauwkeurige 50Hz sinusgenerator en garandeert een uiterst stabiele gelijkloop. Tevens verkrijgbaar met ingebouwde MM phono voorversterker met usb-uitgang (meerprijs: € 359).

3) REGA RP10 (€ 4195)
Met de RP10 heeft Rega, het Britse merk dat we ook in de versterker-categorie spotten, in 2014 een langverwacht nieuw vlaggenschip aan de collectie toegevoegd. “De geheel nieuwe RB2000 toonarm, een plateau van keramiek en de custom RP10 voeding zorgen voor de beste prestaties van een Rega platenspeler tot nu toe”, meldt de fabrikant met gepaste trots. Met de RP10 wordt een handgemaakte toonarm, de RB2000, meegeleverd. De adviesprijs van deze configuratie bedraagt 4195 euro. Daarnaast kan de RP10 worden gecombineerd met de Rega Apheta MC-cartridge. De setprijs bedraagt dan 4995 euro. 

4) OPERA CONSONANCE ISOLDE (€ 1699)
Opnieuw een Duits model op onze draaitafeltafel. De Isolde van Opera Consonance, genoemd naar een personage uit de opera van Wagner, is voor de liefhebbers van een klassieke speler die tegelijkertijd graag direct met hun muziek aan de slag gaan. De weergave is warm, zacht en soepel, en het uiterlijk ademt huiskamerconcert.

5) PRO-JECT XTENSION 9 EVOLUTION (€ 2100)
Twee keer Pro-Ject, dat vergroot de kansen voor dit merk aanzienlijk. Maar het is niet voor niets: de EISA Award-winnende XTension 9 Evolution kwam via meerdere wegen onze shortlist binnen, en wel omdat het gloednieuwe model (de jongste telg in het X-tension programma) gebaseerd is op zijn grotere broers, de X-Tension 10 en 12, maar veel 'zachtere' afmetingen en een dito prijs heeft.

Verkrijgbaar in fraai hoogglans mahony, olijf, pianozwart, wit en ferrari-rood (en tevens verkrijgbaar in "Superpack" uitvoering, inclusief Ortofon Quinted black element en Connect-it 1,23cm interlink, voor een meerprijs: € 2600).

6) ACOUSTIC SIGNATURE WOW XL (€ 1649)
De zesde en laatste kanshebber in de draaitafel-categorie komt uit de hoek van Acoustic Signature, en is WOW indeed. Deze XL-draaitafel is één brok Duitse precisie, en zegt met de naamgeving niets teveel over de weergave. Af-fabriek voor de liefhebber die meteen aan de slag wil, mix-and-matchable voor de fans die liever zelf met toonarmen en upgrades aan een eindresultaat tweaken. De Acoustic Signature WOW XL biedt namelijk zowel een solide eindproduct als een prima basis voor volgende stappen, dus voor ieder wat wils!


EDITORS' CHOICE