NIEUWS

Surround producten en soundbars van het Jaar

Redactie HiFi.nl | 15 november 2016 | Fotografie Fabrikant
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 05 november 2016

Sinds de opmars van de soundbar hebben we deze surroundcategorie net als de multiroomproducten bij de voorlaatste verkiezing moeten splitsen. Ook in de 2016 vind je AV-receivers en surroundluidsprekers onder Surround Product van het Jaar, en is er een extra categorie voor soundbars. Rest enkel nog de vraag wie in beide groepen met de hoofdprijs naar huis mag...

1) Onkyo PR-RZ5100 (€ 3.499)

Voor liefhebbers van ultiem thuisbioscoopgeweld heeft Onkyo drie nieuwe modellen: de TX-RZ1100 (9.2), TX-RZ3100 (11.2) en grootste krachtpatser PR-RZ5100. Ook 11.2-kanalen, maar dan als ‘Network AV-Controller’, terwijl de kleinere broers ‘slechts’ Network A/V Receiver mogen heten. De 5100 werkt als een pre-amp en stuurt de surroundkanalen via gebalanceerde uitgangen naar eindversterkers. THX ULTRA2 plus gecertificeerd, levert Native DTS:X. 

2) Arcam AVR850 (€ 5.499)

Volwaardig high-end zoals we van Arcam mogen verwachten, en uitgerust met onder meer Dolby Atmos, HDMI 2.0 en Spotify Connect. Deze av- receiver maakt bovendien gebruik van de gewaardeerde Dirac room correction waarmee het audioysteem op de kamerakoestiek kan worden aangepast.

3) Dali Opticon 5.1 speakersysteem (€ 5.555)

Voortreffelijke uitvoering, prachtig design: het perfecte paradepaardje  in high-end 5.1 speakersystemen. De opvolger van de befaamde Ikon-lijn is met zijn SUB K-14 F-subwoofer toegankelijk voor een breed publiek zonder op de prestaties te beknibbelen: een perfecte combinatie van raffinement en power.

4) Denon AVR-X6300H (€ 2.499)

De eerste 11-kanaals Denon AVR biedt een stevige bioscoopervaring op basis van Dolby Atmos-, DTS:X- en Auro-3D-surroundverwerking. Wi-Fi en Bluetooth zorgen voor volledige draadloze connectiviteit en Apple Airplay voor eenvoudige draadloze muziekstreaming.

5) Trinnov Altitude32 (€ 24.950 ex btw)

Een 32(!)-kanaals processor met Amplitude 8 kanaals eindversterker. Trinnov Audio is het eerste (en vooralsnog enige) merk dat een voorversterker op de markt brengt die Dolby Atmos, Auro3D én DTS:X, ondersteunt. Gezien het prijskaartje wel een systeem dat alleen is weggelegd voor mensen met een serieuze thuisbioscoop (al zijn er ook eenvoudigere uitvoeringen die beginnen bij 'slechts' 15.000, voor wie 32-kanaals toch wat veel vindt).

Soundbar van het jaar

1) Samsung HW-K950 (€ 1.299)

De HW-K950 bewijst in de eerste plaats dat je Samsung niet moet onderschatten als het over tv-geluid gaat. De K950 is op meerdere vlakken grensverleggend, die dankzij het achterste speakerpaar een uitstekende surroundbeleving levert. Een premium-geprijsde soundbar die zijn prijskaartje rechtvaardigt door een 5.1.4 Dolby Atmos-ervaring te bieden.

2) Yahama YSP-5600 (€ 1.799)

De ‘Atmos-koning’. Dolby Atmos en DTS:X verheffen surround naar een nieuw niveau, maar de extra hoogtespeakers zijn voor veel AV-liefhebbers teveel. Yamaha's antwoord is een gesofistikeerde soundbar met revolutionaire projectietechnologie.

3) Canton DM55 Soundbase (€ 449)

De DM55 met Bluetooth is de kleinste van de drie soundbases van Canton, in een bijzonder luxe uitvoering. Beschikbaar in gelakt zwart, zilver of wit en voorzien van een dikke glasplaat, als robuuste ondergrond voor de tv. Dankzij zes drivers – twee tweeters, twee mid-range en een stel woofers – en een versterker van 200 watt is het geluid veel dynamischer dan je mag verwachten.

4) Sony HT-RT5 (€ 699)

Sony's nieuwste soundbar probeert het beste van twee werelden te bieden: een strakke soundbar voor zij die beter geluid willen zonder veel gedoe met kabels, uitgebreid met twee draadloze rear-speakers voor surround. En dat is nog gelukt ook!

DEZE VERKIEZING IS GESLOTEN OP 1 DECEMBER 2016


EDITORS' CHOICE