Cambridge Audio Stream Magic 6

Cambridge Audio is een van die merken die het de laatste jaren erg goed doen met betaalbare en goed klinkende apparatuur, maar die bij mij altijd een beetje onder de radar zijn gebleven. Niet dat daar andere voorkeuren of - erger nog - vooroordelen aan ten grondslag liggen, het is er gewoon nooit van gekomen.

Nu ben ik sinds een jaar of drie een fanatiek gebruiker van streaming audio, en de mogelijkheid om de nieuwe Stream Magic 6 uitgebreid aan de tand te voelen nam ik dan ook met beide handen aan. Cambridge Audio heeft in het recente verleden met hun DacMagic en NP30 netwerkspeler zeker bijgedragen aan de emancipatie van streaming audio, en nu kon ik eindelijk zelf eens horen waar al die enthousiaste verhalen van collega's én gebruikers vandaan komen.

Ik kreeg een exemplaar in zilver thuisbezorgd, en hoewel ik vanwege de visuele integratie met de rest van mijn installatie liever een zwarte had gehad maakt het voor de klank natuurlijk niets uit. In de doos zit trouwens alleen een degelijk geaard netsnoer, Cambridge Audio doet kennelijk niet aan het 'gratis' weggeven van inferieure kabeltjes. Misschien niet handig als je na aankoop meteen wil beginnen met spelen, maar voor de detailhandel wel een loepzuivere voorzet op een bijverkoop die daadwerkelijk beter klinkt en dus uitermate zinvol is.

Het eerste dat bij het uitpakken opvalt is het gewicht van de speler. Schoon aan de haak legt de Stream Magic 6 een vertrouwenwekkende vier kilo in de schaal, wat wijst op een degelijk geconstrueerde behuizing van fatsoenlijk materiaal en een fraaie oversized voeding voor een stabiele stroomtoevoer. Aan de achterkant vallen met name de gebalanceerde uitgangen en de rijkdom aan digitale in- en uitgangen op. De Stream Magic 6 kan dus ook als DAC dienen of zelf met een betere DAC verbonden worden voor een nog betere geluidskwaliteit. Er zijn zowel een optische als coaxiale digitale in- en uitgang aanwezig, verder een ethernetpoort, een USB-B aansluiting voor de computer en een USB-A aansluiting voor een geheugenstick of een portable muziekspeler. Draadloos met het netwerk verbinden kan uiteraard ook. Flexibel is goed zeg ik altijd. Hoe meer opties, hoe meer gebruikers die een reden hebben om zo’n apparaat in hun set te integreren.

De voorzijde biedt een stand-by knop (voor een verwaarloosbare 0,5 watt verbruik), een fors, vijfregelig display met witte uitlezing, kleine maar degelijk aanvoelende drukknopjes voor de bediening, een tweede USB-A aansluiting achter een uitneembaar kunststof kapje, en een multifunctionele draaiknop waarmee door het op het display getoonde menu genavigeerd kan worden of een keuze kan worden bevestigd door er op te drukken. Ook deze knop voelt lekker soepel maar vooral ook stevig aan, waardoor de bediening trefzeker is.


MERK

EDITORS' CHOICE