NIEUWSKlinkt Beter

Klinkt Beter vernieuwt 432 EVO

Redactie HiFi.nl | 28 maart 2014

Je kon reeds lezen dat Klinkt Beter fabrikant geworden is van hoogwaardige streamers met realtime A=432 Hz omzetting, die de muziek rijker en aangenamer maakt. Sinds 2013 heeft Klinkt Beter twee eigen toestellen op de markt gebracht: de 432 EVO en de 432 MINI.

Sindsdien zijn er heel wat updates, zowel hardware- als softwarematig. Zo kon elk toestel reeds sinds het begin gevoed worden met een optionele 12 Volt lineaire voeding, wat een directe klankmatige verbetering bracht.

Op gebied van hardware heeft Klinkt Beter nu het onderste uit de kan gehaald van wat met USB mogelijk is. Zo kan de 432 EVO geleverd worden met een dubbele lineaire voeding, waarbij het servergedeelte van de streamer volledig gescheiden is van het USB gedeelte. 

Deze optie maakt gebruik van een high-end SOtM USB 3.0 kaart, die een duidelijke verbetering laat horen t.o.v. de standaard USB zoals aanwezig op veel streamers. In plaats van al deze componenten in één kast te monteren, beschikt de vernieuwde EVO over twee externe 12 Volt DC ingangen. Klinkt Beter heeft uiteraard een eigen compatible dubbele voeding.

De EVO kan optioneel ontkoppeld worden met SOLID TECH voetjes met ingebouwde vering, die kwa design en footprint exact matchen met de behuizing van de EVO.

Ook de software werd verder verbeterd. De 432 EVO kan alle bestanden afspelen van CD kwaliteit tot de allerzwaarste 384 Khz studiobestanden, die een heel eind verder gaan dan wat vaak commercieel wordt aangeboden onder de noemer 'high-res' of 'studio-master' en vaak beperkt is tot 24/96 en 24/192. Ook alle DSD varianten alsook DXD zijn ondersteund. Al deze formaten kunnen in hun originele versie worden afgespeeld, of live omgezet worden naar 432 Hz.

Dan is er nog het update systeem: Klinkt Beter heeft een eigen updateserver voor mekaar, zodat het toestel over internet geupdate kan worden. Zo is de streamer meteen future proof, en worden alle updates eerst grondig getest in het lab van Klinkt Beter.

De meest recente update bevat onder andere betere ondersteuning voor de nieuwste DSD formats, en extra 432 Hz modes voor 

DXD bestanden (het formaat waarin onder andere SACD wordt gemastered) en 24 bit/384 Khz. Zo kan de 432 Hz plugin geconfigureerd worden alles op te waarderen tot DXD studiokwaliteit, om dan in deze zeer hoge resolutie die ver boven het hoorbaar bereik ligt, de 432 Hz bewerking te doen.

Compatible DAC's zijn onder meer de iFi iDSD alsook de Antelope Audio Zodiac Gold en de nieuwe Platinum. Wie dan weer een meer traditionele 24/96 of 24/192 dac heeft, kan alle bestanden in de maximale kwaliteit van de DAC weergeven, zelfs als het bronbestand hoger zou zijn.

Deze nieuwe combinatie werd op Cafe Engels gepresenteerd en lokte heel wat positieve reacties uit, tot mails toe dat dit best of show was, bijvoorbeeld: "Ben zelf al jaren (als vioolspeler) overtuigd dat 432Hz natuurlijker klinkt, en vandaag was uw speler een aangename verassing, wat mij betreft het toppunt van de show".

De vernieuwde EVO is per direct na afspraak te beluisteren bij Klinkt Beter en kost met alle hardware updates 2799,- . Er is al een EVO inclusief android tablet vanaf 1699,-


EDITORS' CHOICE