Overname Harman op til

Redactie HiFi.nl | 27 april 2007 | Harman Kardon

Harman concern waarschijnlijk opgekocht door private fondsen

Ook in de audiowereld doet het fenomeen van private equity vaker zijn intrede. Recent nog werd Martin Logan overgenomen door een niet beursgenoteerd fonds. Nu lijkt het erop dat ook Harman International Industries, eigenaar van gerenommeerde merken als (onder meer) Lexicon, JBL, Harman Kardon, Mark Levinson, Infinity, AKG en Revel overgenomen wordt door de durfinvesteerders Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) en Goldman Sachs Capital Partners. Private equity fondsen zijn de laatste tijd nogal in het nieuws, onder meer door hun bemoeienissen met Stork, PCM en heel actueel de ABN AMRO.

Wereldwijd hebben overnames van bedrijven door private equity fondsen een grote vlucht genomen de laatste jaren. Vergeleken met 2001 werd in 2006 ongeveer 5 keer zoveel bedrijfseigendom gewisseld met behulp van niet beursgenoteerd kapitaal. In waarde van de totale transacties moet je dan denken aan een verschuiving van iets minder dan 100 miljard euro naar ruim 500 miljard euro. Een bedrag dat ongeveer overeenkomt met het Nederlands bruto binnenlands product.

Vaak staan de inspanningen van deze fondsen in een slechte reuk, omdat niet altijd het belang van het overgenomen bedrijf voorop lijkt te staan maar snelle winst het belangrijkste motief is. Het gekochte bedrijf wordt dan in veel gevallen opgesplitst in kleinere eenheden die apart verkocht worden. Het idee is dat de som van de delen meer opbrengt dan het geheel. Dit zal in dollartekens waarschijnlijk wel kloppen, maar of de liefhebber van topbeeld en topgeluid ook nog aan zijn trekken komt is zeer de vraag in dit verband. Het Harman concern heeft een goede reputatie wanneer het gaat om onderlinge kruisbestuiving. Het concern biedt hoogwaardige producten aan op zowel de consumentenmarkt, voor professionele toepassingen (bv. concertapparatuur, bioscoopinrichtingen) als voor de autoindustrie. Door onderlinge uitruiling van kennis profiteren de merken van het concern van elkaar. Het is niet moeilijk te voorspellen wat er zal gebeuren na opsplitsing en wat dit zou kunnen betekenen voor de concurrentiepositie en de kwaliteit van de merken apart.
Omdat Harman erg goede winstcijfers heeft laten zien de laatste jaren staat het overigens nog te bezien hoe de beoogde nieuwe eigenaren met het bedrijf zullen omgaan. Het is nu nog te vroeg om een oordeel te vellen over het te verwachten effect van een eigendomswisseling.

Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 8 miljard Euro. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de aandeelhouders en door de financiële toezichthouder. Ook kunnen andere geïnteresseerde partijen nog een bod doen. Naar verwachting zou de deal in het najaar van 2007 zijn beslag kunnen krijgen.

 

Update 2 mei 2007

In reactie op dit bericht laat de importeur van Mark Levinson (Audiac) weten dat de naam Harman niet zal wijzigen. Ook het beleid rond de merken van Harman International zou niet in het geding zijn. Er zijn geen plannen om na een eventuele overname (die ook nog goedgekeurd moet worden door de aandeelhouders en de financiële toezichthouder) bedrijfsonderdelen te splitsen en los te verkopen. Sidney Harman en zijn dochter Geena kopen aandelen in de nieuwe constructie, en Sidney zal actief blijven als voorzitter van de Raad van Bestuur. Het management zal eveneens ongewijzigd blijven.


EDITORS' CHOICE