HI-VISITJBL

JBL On Tour: HiVisit Sowell Hifi

Rob Nijman | 13 mei 2024 | JBL

Sowell is al bijna 50 jaar een begrip. JBL al meer dan 75 jaar. Op papier dus alvast een hele mooie combi. In de praktijk? Dat mag je zelf gaan ontdekken. Bij de audiospeciaalzaak in Gorinchem vind je namelijk een willekeur aan moois van het Amerikaanse luidsprekermerk.

JBL On Tour

Aan alles komt een einde. We zijn al zo'n twee jaar bezig met een langlopende 'JBL On Tour'-serie, ooit gestart in het kader van de 75ste verjaardag van het Amerikaanse merk. Dat begon allemaal in het voorjaar van 2022 bij het Reference Sounds Experience Center, gevolgd door diverse reviews van fraaie JBL-producten, maar bleek een prima excuus om bij wat meer audiospeciaalzaken over de vloer te komen. In die laatste categorie waren we eerder deze maand in overleg met Reference Sounds bij de laatste dealer om de reeks sterk af te sluiten: Sowell Hifi in Gorinchem dus, waar we in gesprek gingen met Arnold. 

Sowell Hifi

Sowell hifi is een Audio speciaalzaak die sinds de jaren 70 te vinden is in het centrum van Gorinchem. Je kunt er terecht voor een ruime collectie aan luidsprekers, versterkers, cd-spelers, platenspelers, streamingcomponenten en diverse accessoires voor al je beeld- en geluidsbehoeften – inclusief twee luisterruimtes, inclusief opstellingen van JBL, uiteraard.

“Wat JBL voor mij betekent?”, zegt Arnold. “Ik zit nu bijna 40 jaar in het vak, ben op mijn 17de begonnen als stagiair hier bij Sowell – en toen hadden we al JBL staan, om je een idee te geven. Je mag dus wel stellen dat ik er mee opgegroeid ben.” Gaandeweg kwam er wat minder aandacht voor het merk, marktbreed, totdat Reference Sounds zich over de producten van James Bullough Lansing ging ontfermen. “Dat was zo’n vier jaar geleden voor mij ook meer dan genoeg reden om weer met het Amerikaanse merk te gaan werken.

Samenwerking

“Toen Reference Sounds het merk in huis nam, vond ik dat heel interessant. Ik heb diverse samples aangevraagd en was direct weer overtuigd. Het klankbeeld van JBL is echt een fantastische toevoeging aan de lineup van merken bij Sowell – er is voor ieder wat wils.”

“Het mooie van de tandem met Reference Sounds, is dat wanneer een klant gaat luisteren en ook helemaal overtuigd raakt, maar misschien toch een stapje hoger wil, dat we dan uit kunnen wijken naar de luisterruimte in Almere. De mogelijkheid om mijn klanten bij de importeur de gelegenheid te bieden om méér van het JBL-aanbod te laten proeven is toch wel een bijzondere propositie – zeker gezien de luisterruimtes die ze daar ingericht hebben.”

“In de afgelopen jaren heb ik het aanbod zelf ook weer wat uitgebreid. Dat begon met een HDI-model en een JBL Classic, maar nu heb ik meerdere HDI’s, de Classic L52 en L82 luidsprekers, en de hele Classic Audio serie ­– platenspeler, streamer, versterker en cd-speler.”

Lekker dynamisch

“Waar JBL bij mij voor staat? Dan kom ik toch ook weer op het woord ‘klankbeeld’ uit. Een ongecompliceerd, lekker dynamisch geluid is wat je van JBL mag verwachten. Je wordt heerlijk betrokken in de weergave, het is niet afgesloten, maar heel levendig.”

“Als ik één model uit zou moeten lichten, dan is dat misschien de HDI 3600." HDI staat voor High Definition Imaging Waveguide en stamt van JBL’s professionele studiomonitoren. Met de HDI luidsprekerserie is die techniek voor een veel breder publiek bereikbaar gemaakt. Een luidsprekerlijn bestaand uit een monitor, een tweetal vloerstaanders, 12" subwoofer en een centerspeaker waarvan het kloppende hart opgebouwd is rond een D2 compressiedriver met HDI Waveguide. Deze technologie wordt gekenmerkt door een enorme dynamiek, snelheid en headroom en is daarmee ook uitermate geschikt voor surround toepassingen.

De eerste modellen zijn van 2020, zo rond de tijd dat Arnold JBL terug in huis haalde, en die weergevers zijn in de jaren sindsdien bepaald niet minder relevant geworden.

JBL's in the spotlight

“De HDI 3600 is een relatief betaalbare vloerstaander, qua volume meer dan groot genoeg voor een gemiddelde woonkamer. Zeer goed te doen zou ik zeggen. Er zijn grotere modellen, maar voor de leefruimtes die wij doorgaans bedienen is het top. Gemak van spelen, een hele fijne speaker in de omgang, en je hebt meteen een mooie vloerstaander te pakken."

"Als ik in de winkel een open vergelijk maken tussen zuilen en boekenplankspeakers, even los van merken maar volledig naar smaak van de luisteraar, dan kiezen de meesten toch een vloerstaander. Meer inhoud, meer body ­– en een merk als JBL vult dat laatste heel goed in natuurlijk. Wat overigens niet wil zeggen dat de kleinere HDI’s niet genoeg te bieden hebben in het laag, trouwens!”

“Daarnaast zijn de Classic L-speakers natuurlijk ook altijd het vermelden waard. Heerlijke vintage modellen met die fraaie oranje en blauwe frontjes, super herkenbaar en een hele mooie toevoeging aan de ruimte, niet alleen qua prestaties maar ook esthetisch. Heerlijke speakers, en net zo goed gemakkelijk te plaatsen.  Sowieso heeft JBL een mooie brede lijn, met veel keuze, en dat is een belangrijke overweging voor de merken die ik wil voeren.”

“Een leuk alternatief naast de HDI en Classics is wat mij betreft de SA550 van JBL, een heerlijke versterker met digitaal en analoge ingangen, en MM én MC voor de platenspeler die ze natuurlijk ook zelf hebben.”

Van de JBL Classic familie is deze SA550 misschien wel de meest herkenbare: geïnspireerd op de JBL SA600 versterker uit de jaren zestig compleet met retro frontplaat en walnoot zijpanelen, maar onder de ietwat nostalgische looks schuilt een modern stukje Harman versterkertechnologie, zoals de efficiënte Class G versterker topologie levert de SA550 een vermogen van 90 Watt per kanaal aan acht Ohm.

Vintage serie

“JBL is een van de weinige merken met een vintage série, in tegenstelling tot losse modellen. Dus niet alleen de versterker, maar ook de hele keten. Een vintage versterker is al heel leuk, maar daar staat dan vaak een hele moderne, of in ieder geval uiterlijk afwijkende bron bij, zelfs als het van hetzelfde merk is. Er zijn genoeg klanten die – volkomen terecht – gevoelig zijn voor een mooi totaalplaatje, dus het is heel gaaf dat JBL de volledige keten biedt."

"Er zijn vast meer merken hoor, maar JBL is wel de eerste die bij me opkomt wat dat betreft. En over perceptie gesproken, je gaat ook bij een merk als JBL toch al gauw naar de speakers, terwijl de fabrikant op alle fronten goed voorzien is. Wat te denken van de SA750, bijvoorbeeld? Je kunt met JBL echt een heel mooi en volledig systeem samenstellen, waarbij je hooguit voor de kabels nog naar een ander merk hoeft te kijken.”

Hoe dat dan klinkt? Dat moet je maar eens in Gorinchem gaan ontdekken!

Sowell Hifi | Burgstraat 45, Gorinchem | sowell.nl


EDITORS' CHOICE