HiVisit: The Magical Cost is No Object Show bij Alpha High End

"Een exceptioneel muzieksysteem, met een prijskaartje van meer dan 1,3 miljoen euro" – zo omschreven ze het zelf in de uitnodiging. Daar wordt een mens nieuwsgierig van, toch? Dus trokken we in het weekend van 13 &14 april naar Alpha High End in Brasschaat voor de ‘Magical Cost is No Object Show’.

We waren niet de enige nieuwsgierigen, zo bleek. Al van bij het openen van de deuren stroomde het volk binnen. Zowel op zaterdag als op zondag, een nooit eerder geziene drukte. Muziekliefhebbers die van heinde en ver naar Brasschaat afzakten voor een portie magie. 

Magico M7

Trouwens, dat woordje ‘magical’ triggerde ons. Niet omdat we in sprookjes geloven, maar omdat ze het bij Alpha High End tot nu toe altijd over ‘De Cost is No Object Show’ hebben. Het jaarlijkse evenement waarbij geld absoluut geen rol speelt. De nieuwe toevoeging had vooral te maken met Magico, het Amerikaanse luidsprekermerk dat één van de hoofdrollen speelde in het exceptionele systeem.

Meer bepaald, de Magico M7 speaker, het kleinere zusje van de M9, het absolute vlaggenschip van Magico, zoals Guy Boselli van distributeur Sound & Colors het omschreef. Een man die ons met een vurige passie alles vertelde wat we wilden weten over deze schitterende speaker. Zoals het feit dat Alon Wolf, de ontwerper van Magico, een gloeiende hekel heeft aan MDF. Prima materiaal om meubels te maken maar ongeschikt voor luidsprekerbehuizingen, aldus Wolf.

“Luidsprekerbehuizingen moeten volgens Alon Wolf zo stijf en inert mogelijk zijn”, legt Guy uit. “De klank van een speaker moet geleverd worden door de drivers, niet door de behuizing. Dit in tegenstelling tot muziekinstrumenten zoals een viool waar resonanties bepalend zijn voor de klankkleur van het instrument. Precies daarom is de Magico M7 opgebouwd uit een monocoque chassis in carbon, intern verstevigd door een aluminium structuur. Dat chassis wordt afgesloten met aluminium panelen zodat er een volledig gesloten behuizing ontstaat, zonder basreflexpoorten”.

Nano-Tec conus

Voor de drivers gebruikt Magico een mengeling van extreem kleine deeltjes carbon en grafeen. Omdat grafeen nog lichter en meer rigide is dan carbon, levert dat lichte maar tegelijk ook rigidere membranen op, de zogenaamde ‘nano-tec conussen’.

“Magico is geëvolueerd tot een wereldspeler in het segment van super high-end”, geeft Guy ons nog graag mee. “Niettemin weet Magico zich ook te positioneren met de A-series en de S-Series die iets toegankelijker geprijsd zijn.” De verdienstelijke Magico M3 en S3 speakers werden gedemonstreerd in de koepelkamer en de Britse kamer van Alpha High End. Gecombineerd met de Dan D’Agostino integrated amp met zijn tweede chassis waarin de voeding ondergebracht is en de Dan D’Agostino Progression integrated amp.  

The perfect voltage

“Een versterker moet te allen tijde in staat zijn om de nodige stroom te leveren die een speaker vereist”, zegt Bill McKiegan, president van Dan D’Agostino bij de start van zijn demonstratie van de indrukwekkende super high-end set waarin de Relentless voorversterker en monoversterkers van Dan D’Agostino als mede-hoofdrolspelers optreden.

“Wat de muziek ook vraagt, de versterker moet krachtig genoeg zijn om het te doen. ‘The perfect voltage’, zoals ingenieurs het noemen. En dat is precies wat alle versterkers van Dan D’Agostino doen”, legt de bevlogen grote Amerikaan uit. “Wat veel mensen niet weten is dat de impedantie van een versterker varieert naargelang de hoeveelheid stroom die hij moet leveren. Daarom zijn onze versterkers zo krachtig.”

Super Rails en koper

“Wat meteen ook de grootste troef is van Dan D’Agostino”, gaat Bill verder. “Om die nodige kracht te leveren ontwikkelde Dan D’Agostino de ‘Super Rails’, een technologie die onze versterkers in staat stelt om tijdens piekbelastingen als een soort turbocharger extra stroom te leveren. Versterkers die zoveel kracht leveren, ontwikkelen natuurlijk ook veel warmte. Een typische eigenschap van pure klasse-A versterkers. Die warmte moet ook afgevoerd worden. Vandaar de massief koperen elementen in deze versterkers. Of dacht je dat dat koper alleen maar deel uitmaakt van het design?”, zegt hij lachend. “Een kostelijke en gecompliceerde aangelegenheid. Koper is niet alleen duur, de bewerking ervan ook – en gecompliceerd.”  

Dan D’Agostino Relentless 

De Relentless voorversterker is de ultieme voorversterker van Dan D’Agostino. Hij bestaat uit drie aparte chassis: één chassis voor het linker kanaal en één voor het rechter kanaal. Beide chassis worden onderling met elkaar verbonden door een derde chassis waarin een aparte voeding ondergebracht is. Een unieke oplossing om alle mogelijke storingen uit de voorversterking weg te houden. Tegelijk ook een lust voor het oog en een schoolvoorbeeld van verfijnde architectuur.

De nieuwe Relentless 800 mono power amp is met zijn transformator van bijna vier kilowatt en een voeding met een capaciteit van 400.000 F een meedogenloos power house met een haast onbeperkt vermogen dat kan oplopen tot 3.200 Watt bij 2 Ohm. Geen wonder dat Bill er bij Alpha High End bijna de pannen van het dak mee afblies. Meteen het beste bewijs dat kracht leveren bij Dan D’Agostino geen loze belofte is.

Al draait het natuurlijk niet alleen om kracht maar ook om muzikaliteit. De muzikaliteit van een set is een som der factoren. Niet alleen versterkers en speakers maar ook muziekbronnen, stroomvoorziening, bekabeling en alle andere accessoires doen er toe. Maar we geloven Bill op zijn woord als hij zegt: “We deliver real sound, not good sound”. Dat konden we zelf vaststellen.

Wadax Atlantis Reference DAC

De derde hoofdrol in de Magical Cost is No Object set was weggelegd voor de Wadax Atlantis Reference DAC. Deze DAC, het geesteskind van Javier Guadalajara, wordt beschouwd als de meest gesofisticeerde ooit. Michael Huigen van Reference Sounds, distributeur voor de Benelux, is er in ieder geval vol van. “Wadax is uniek op twee vlakken”, legt hij uit. “Zowel inzake het digitale aspect als op het vlak van voeding en integriteit van de DAC. Alles is tot in het extreme doordacht en uitgevoerd.”

De Atlantis Reference DAC beschikt dan ook over 2 gigantische aparte voedingen, één voor elk kanaal. “De grootste verdienste van Guadelajara is de extreme focus die hij legt op correctie van fouten in het tijdsdomein”, gaat Michael verder. “Die fouten worden dan ook effectief gecorrigeerd. En dat is precies waarom de Wadax in mijn beleving echter, vloeiender en organischer klinkt dan andere toestellen.” 

Lees ook ons verslag van de introductie van de Wadax Atlantis Reference

Magische muzikale beleving

“Die absolute macht, controle en beheersing is ook wat Dan D’Agostino intrigeert. Vandaar dat de combinatie van Dan D’Agostino en Wadax, samen met de fenomenale Magico M7 speakers hier voor een magische, muzikale beleving zorgt”, voegt Michael er aan toe. “Met dezelfde rigoureuze aanpak heeft Javier Guadelajara zich ook op de server-technologie gestort. Met als resultaat de Wadax Atlantis Reference Server die hier mee deel uitmaakt van de magische set.”        

“Aan de Wadax Atlantis Reference DAC en Atlantis Reference Server hangen extreme prijskaartjes”, aldus Michael. “Daarom is het uitkijken naar de High End in München waar Wadax zal uitpakken met een nieuwe lijn voor een breder publiek”.

Torus Power

“Torus Power, een merk dat niet in de schijnwerpers stond tijdens de ‘Magical Cost is No Object Show’ maar dat op de achtergrond wel degelijk een belangrijke rol speelde, verdient ook enige toelichting”, zegt Chris van Alpha High End. “Deze Canadese fabrikant van transformatoren die je in de beste apparatuur van bekende merken aantreft, verkoopt sinds kort ook bijzonder krachtige scheidingstransformatoren onder eigen naam. De hier aanwezige versterkers hebben zoveel vermogen nodig dat we blij zijn dat we de bijzonder krachtige scheidingstransformatoren van Torus kunnen inzetten. Zij verwijderen alle troep op de stroom die hier binnenkomt via het stroomnet zodat deze niet kan doordringen tot de apparatuur. Met als resultaat dat de magische set optimaal kan functioneren. Als er vermogen nodig is, moet het er zijn”, zegt hij lachend. De fraaie bekabeling met de Kinzan-serie van het Nederlandse Ikigai tot slot maakt het geheel af.

Formule 1, uurwerken, whisky’s, wijnen en sigaren

De vraag die ons rest is: voor wie is al deze heerlijke maar kostelijke apparatuur bestemd? “Het aantal klanten in onze contreien is natuurlijk lager dan bij voorbeeld in Azië en Amerika waar best veel  vermogende mensen leven die zich deze producten kunnen veroorloven”, aldus Michael. “Maar wat eigenlijk veel belangrijker is, is het feit dat de fabrikanten zo ver gaan omdat ze ontzettend veel leren en dat heel veel van die kennis terugvloeit naar onderliggende modellenreeksen. Net zoals in de Formule 1 waar de high-end technologie die gebruikt wordt voor de racewagens op termijn altijd doorsijpelt naar onze personenwagens. Wat zou bij voorbeeld Honda niet geleerd hebben uit de engineering van de auto van Max Verstappen? Het is natuurlijk ook een marketingaspect. Autofabrikanten zien maar al te graag hun merklogo prijken op een F1-bolide.”

“Daarnaast zijn er ook muziekliefhebbers die enkel tevreden zijn met het nec ultra plus”, voegt Guy er aan toe. “Er zijn zelfs verzamelaars die alle modellenreeksen van bepaalde merken collectioneren. Net zoals verzamelaars van exclusieve uurwerken, whisky’s, wijnen en sigaren.” Voor ieder wat wils.

De Cost is No Object Show

Natuurlijk is dat niet de reden waarom ze bij Alpha High End traditiegetrouw de ‘Cost is No Object Show’ organiseren. “Ik ben destijds gestart al dealer met kleine, eenvoudige muzieksystemen. Door altijd correct en goed advies te geven en oog te hebben voor goede zaken, is Alpha High End door de jaren heen gegroeid tot wat het vandaag is”, zegt Sammy van Alpha High End.

“Sommige klanten komen me vertellen dat ze destijds bij mij een hifiset gekocht hebben die het nog altijd zo goed doet dat ze nog niet toe zijn aan een nieuwe set. Dat zijn tevreden klanten die naar de Cost is no Object komen. Niet om iets te kopen maar om ons nog eens te ontmoeten en in een ongedwongen sfeer te genieten van de allerbeste apparatuur en heerlijke muziek. En je weet maar nooit of ze toch hun oog of oor op iets nieuw laten vallen”, zegt hij lachend. “We proberen elke keer opnieuw uit te pakken met een exotische hoofdset”, zegt Chris Steurs van Alpha High End. “Met merken zoals Magico, Dan D’Agostino en Wadax hebben we absolute toppers in huis gehaald die je niet alle dagen en overal kunt beluisteren. Het is toch fantastisch als je daar vrijblijvend kunt van genieten. Vergelijk het met een autosalon waar je de kans krijgt om met exclusieve wagens te rijden."

"Ach, eigenlijk is de ‘Cost is No Object Show’ ons visitekaartje, een uitnodiging om te komen ontdekken wat we voor onze klanten kunnen doen”.

Succes

Wij hebben onze oren goed te luisteren gelegd en hebben gezien dat de ‘Magic Cost is no Object Show’ een enorm succes was. Het team van Alpha High End heeft zichzelf overtroffen. De aanwezigheid van mensen zoals Bill McKiegan en Guy Boselli die vanuit de USA en Frankrijk naar Brasschaat afgezakt waren en die graag op alle mogelijke vragen antwoordden, vormde een extra troef. De talrijke opkomst van het publiek, bovendien op een heerlijke lentedag, is het mooiste compliment en een opsteker voor het Alpha-team en alle mensen die hun steentje hebben bijgedragen aan de realisatie van dit event.

Het heeft bijna een week geduurd om alle apparatuur optimaal op te stellen en af te regelen. “Het zal niet eenvoudig zijn om deze show te overtreffen”, lacht Chris van Alpha High End, “maar wees gerust, we schudden wel iets uit onze mouw”. Iets zegt ons dat we dat met een gerust hart mogen geloven. We kijken er nu al naar uit. U ook? | www.alphahighend.be

Alpha High End & Magico
“Alon Wolf heeft de voorbije jaren zoveel nieuwe technologieën ontwikkeld voor Magico dat het merk zich op een dermate hoog niveau gepositioneerd heeft dat het ‘incontournable’ geworden is in de wereld van super high-end”, zegt Sammy van Alpha High End over de aanvulling op het assortiment. “Het is ook opmerkelijk dat je naast de kostelijke M7 speakers die hier vandaag opgesteld staan bij Magico ook terecht kunt voor speakers met een lager prijskaartje. Maar dan wel zonder aan kwaliteit in te boeten. Daarom hebben er voor gekozen om Magico in ons assortiment op te nemen. Bovendien ondervinden we dat het prettig samenwerken is met Guy Bosselli van Sound & Colors (distributeur voor de Benelux) en Frank Vermeylen van Very Fine Solutions (agent voor België).”

Magical Cost is No Object Show
Wadax Atlantis Reference DAC | 89.900 euro
Wadax Atlantis Reference Server | 77.900
Wadax Optical System | 23.490 euro
Wadax Atlantis Reference Power Supply | 59.900
Wadax Akasa DC Reference Cable | 23.490 euro
Magico M7 | 500.000 euro
Dan D’Agostino Relentless preamp + 2x Dan D’Agostino Relentless 800 mono amp | 450.000 euro

MERK

EDITORS' CHOICE