ARTIKEL

Nog meer op de vierde etage

Op de vierde etage zijn ook nog een aantal kleinere ruimtes te vinden, één daarvan is de Plate zaal waar Edwin en Gaby v.d. Kley producten van Siltech en Crystal Cable laten horen. Hier staan de schitterende in glas uitgevoerde Arabesque speakers van Crystal Cable te spelen aangestuurd door Bryston elektronica.

Crystal Cable @ De Doelen Lente Hifi 2009
(Foto: Jiri Büller)

Zoals te doen gebruikelijk weet Edwin een uitstekende demo te verzorgen. Een grote variatie aan muzieksoorten en ook ruimte voor eigen inbreng van de luisteraars. De kwaliteit van de weegave is ongekend en voor mij “best sound of the show”, uiteraard pas na alle andere systemen gehoord te hebben. Naast muziek vertelt Edwin met verve over de techniek en bouwwijze van de speakers. De “Arabesque” vorm werd door zware computerprogramma’s gefinetuned en daaruit kwam naar voren dat interne demping van de kast niet nodig zou zijn. Iets wat ze bij Crystal Cable in eerste instantie moeilijk konden geloven maar wat in de praktijk inderdaad het geval bleek.

Naast de uitgebreide research zijn ook de gebruikte materialen mede debet aan de hoge prijs van de speakers. Zoals de ringen waarmee de luidsprekerunits aan de kast bevestigd worden, deze zijn uitgevoerd in “staal 316”. Uitzonderlijk hard en extreem duurzaam. De voet is uit 1 stuk vervaardigd en gedeeltelijk uitgefreesd om het wisselfilter te kunnen herbergen. Het volledig met de hand verwerken van de glazen panelen voor de kast brengt natuurlijk de nodige kosten met zich mee. Het glazen audiorack waarin de apparatuur opgesteld staat is splinternieuw, een regelrechte beursprimeur.

Crystal Cable Arabesque @ De Doelen Lente Hifi 2009
(Foto: Jiri Büller)

In de naast gelegen Van der Vorm zaal resideert Audipulse in combinatie met Audio Quartet. Hier wordt een set Martin Logan speakers aangestuurd door een ASR versterker en Esoteric cd-speler. Ook hier een aantal nieuwtjes waaronder de T.A.C. V-60 buizenversterker en Pressand audioracks.

Musical Reality maakt de van Rijckevorsel zaal onveilig met onder andere speakers van Von Schweikert en versterkers van KR Audio Electronics. Zonder cowboyhoed maar nog altijd enthousiast demonstreert Nico de apparatuur.

KR @ De Doelen Lente Hifi 2009
(Foto: Jiri Büller)

Ook hier een paar echte primeurs, van KR de VA880 geïntegreerde versterker in een Limited Anniversary Edition en de splinternieuwe Von Schweikert Unifield 2 monitor speakers. Niet helemaal mijn geluid maar gezien de grote groep glimlachende toehoorders sta ik daar alleen in.


EDITORS' CHOICE