ARTIKEL

High End 2009 - München dag één

De High End Show in München gaat geschiedenis schrijven. Voor de 27ste keer een beurs houden is een knap staaltje werk. Zeker omdat de beurs in het recente verleden verhuisde van Frankfurt naar München. Ingegeven door gebrek aan kamers en de wens van de exposanten te kunnen beschikken over grotere luisterruimtes en meer faciliteiten. Het was een gok, de verhuizing, maar de beurs loopt beter dan ooit. Elk jaar zijn er meer exposanten, komen er meer bezoekers. Crisis of geen crisis.

Op vrijdag telde de organisatie ruim 5200 bezoekers, los van de pers en de vakbezoekers die niet meetellen in de officiële cijfers. Duidelijk is te merken dat het karakter van de beurs is verschoven in de laatste paar jaar. Was de High End Show ooit een Duitse en min of meer regionale show, nu is het een internationaal gebeuren waar handel en industrie elkaar ontmoeten. Waar nieuwe producten voor Europa het licht zien en waar het aantal buitenlandse bezoekers een steeds groter aandeel heeft. Dat leidt er toe dat sommige Duitse importeurs afzien van deelname, zij moeten het meer hebben van de regionale beurzen, terwijl de merken die zij vertegenwoordigen zelf op de beurs gaan staan. Voorbeelden zijn Crystal Cable, Atoll, PMC en Primare. Volgend jaar scharen zich daarbij Focal en mogelijk B&W Loudspeakers, beide nu helaas afwezig, al kon ik hun speakers wel elders vinden.

Die “internationalisering” heeft zijn weerslag in het aanbod. Grote en kostbare systemen voeren de boventoon. Betaalbare producten delven wel eens het onderspit in het gigantische aanbod. Wat bovendien blijft zijn de eendagsvliegen, die veel geld investeren om op de beurs te staan, een volgende keer al van de markt verdwenen zijn. Soms wel de smaakmakers en de vernieuwers waar grote bedrijven de ideeën vandaan halen. Drie dagen zwierf ik over de beurs, verzamelde materiaal en ruim 600 foto’s. Alleen al een klus om alles uit te zoeken. Zelfs al splits ik dit verhaal in drie delen, dan nog zal ik merken moeten overslaan, producten niet noemen en ongetwijfeld zaken vergeten. Vergeeft u mij, alle geheugenruimte onder mijn schedel raakte aan het eind van elke dag te vol. Voor 2010 zal ik proberen een USB aansluiting in de navel te laten zetten voor externe opslag.


EDITORS' CHOICE