Artikelen van Jan LuijsterburgReview: The Postman’s White Nights (dvd)

Gepubliceerd op 1 augustus 2016
Auteur: Jan Luijsterburg
HeaderMet een film kom je nog eens ergens. Deze winnaar van de Zilveren Leeuw voor beste regie bij het Festival van Venetië speelt zich af in een uithoek van Rusland, op en rond het Kenozeromeer, in het zeer dunbevolkte gebied naast Finland. De post wordt er per boot bezorgd. Een primitieve, verdwijnende samenleving, op schitterende wijze vereeuwigd door de inmiddels bejaarde filmmaker Andrei Konchalovski.
lees verder>>

Review: Belgica (blu-ray)

Gepubliceerd op 25 juli 2016
Auteur: Jan Luijsterburg
Belgica‘Alle gebeurtenissen en locaties in deze film, ook die gebaseerd zijn op bestaande, zijn pure fictie.’ Met deze cryptische, paradoxale mededeling begint de film Belgica van Felix van Groeningen. Centrale locatie is het muziekcafé Belgica, dat veel te maken heeft met de roemruchte, nog altijd bestaande Charlatan in Gent, waarvan de vader van de regisseur ooit de eigenaar was. ‘Pure fictie’ lijkt daarom bij voorbaat al een ironische kwalificatie.
lees verder>>

Review: Springvloed (blu-ray)

Gepubliceerd op 18 juli 2016
Auteur: Jan Luijsterburg
SpringvloedOlivia Rönning zit op de politie-academie. Als vakantieopdracht moet ze onderzoek te doen naar een niet opgeloste misdaad uit het verleden. Het blijkt te gaan om een zaak waar haar overleden vader ooit obsessief mee bezig was. Olivia is net zo’n bijter als haar vader en toont aan dat de zaak lang niet zo dood is als het leek.
lees verder>>

Review: Cemetery of Splendour (dvd)

Gepubliceerd op 21 juni 2016
Auteur: Jan Luijsterburg
Cemetery of SplendourDe nieuwe film van Apichatpong Weerasethakul gaat over een stel militairen die lijden aan een mysterieuze slaapziekte. Ze liggen in een tot ziekenhuis omgebouwd schooltje waarnaast graafmachines in de weer zijn. Een manke verpleegster gaat als vrijwilliger meewerken aan de verzorging van de mannen die behandeld worden met een speciale lichttherapie.
lees verder>>

Review: Trapped (Blu-Ray)

Gepubliceerd op 8 juni 2016
Auteur: Jan Luijsterburg
TrappedEen crime serie uit een afgelegen deel van IJsland, het dorpje met de fraaie naam Seyðisfjörður. De uit drie personen bestaande politiebrigade krijgt het zwaar voor de kiezen als de romp van een lijk gevonden wordt in een vissersnet. Hulp van buiten kan het dorp wegens barre weersomstandigheden niet bereiken. Gelukkig is de ingetogen commandant Andri niet voor een kleintje vervaard, want het raadsel van het lijk blijkt slechts de start van een reeks misdaden.
lees verder>>

Review: Heimat 1 (blu-ray)

Gepubliceerd op 28 mei 2016
Auteur: Jan Luijsterburg
Heimat reviewRestaureren associeer je onwillekeurig met kunstuitingen van vorige generaties. Hoe snel filmmateriaal kan vergaan ondervond Edgar Reitz toen hij in 2007 een verzoek kreeg van een Italiaans filmtheater dat de bioscoopversie van zijn levenswerk, Heimat, wilde vertonen. Hoewel de serie pas in 1984 voltooid werd bleek er geen fatsoenlijke versie meer te vinden. Het werd de start van alweer een ambitieus Heimat project, dat meteen deze belangrijke productie veiligstelt voor toekomstige generaties.
lees verder>>

Review: Modus (dvd)

Gepubliceerd op 9 mei 2016
Auteur: Jan Luijsterburg
Modus dvd reviewHet aantal Scandinavische films en series over misdaad is zodanig dat je je afvraagt of daar nog wel iemand leeft. Ook in het Zweedse Modus wordt er weer een reeks mensen hardhandig naar de andere wereld geholpen. Opvallend is dat ze allemaal homoseksuele contacten hebben.
lees verder>>

Review: Norskov (blu ray)

Gepubliceerd op 14 april 2016
Auteur: Jan Luijsterburg
NorskovInspecteur Tom Noack keert na lange tijd terug naar de fictieve Deense havenplaats Norskov waar hij opgroeide. Doel van zijn terugkeer is de daar bloeiende drugscriminaliteit te bestrijden. Die blijkt dichter bij huis dan verwacht, als hij zijn oude liefje Diana weer ontmoet.
lees verder>>

EDITORS' CHOICE