REVIEW

Review: Modus (dvd)

Jan Luijsterburg | 09 mei 2016

Het aantal Scandinavische films en series over misdaad is zodanig dat je je afvraagt of daar nog wel iemand leeft. Ook in het Zweedse Modus wordt er weer een reeks mensen hardhandig naar de andere wereld geholpen. Opvallend is dat ze allemaal homoseksuele contacten hebben.

Al snel is duidelijk dat er een stuurs kijkende Amerikaan achter zit, die zijn opdrachten vanaf zijn thuisland krijgt, van een religieus, extreem homofoob leider. Psychologe en ‘profiler’ Inger Johanne Vik, hoofdpersoon van een boekenreeks van de populaire schrijfster Anne Holt, krijgt met het enge heerschap te maken als haar autistische dochter getuige is van een van de moorden. Het betekent dat ze breekt met haar voornemen om niet meer voor de politie te werken.

In acht afleveringen sluit zich op spannende, zeer onderhoudende wijze het net rond de moordenaar. Mooi uitgewerkt is hoe familie en partners van de slachtoffer de situatie beleven en een volwaardige rol in het verhaal opeisen.

Jammer genoeg ontkomt Modus net als veel misdaadseries niet aan een ongeloofwaardige toevalligheid nu en dan, en komt de ontknoping gehaast over. Dat geeft altijd een beetje een afknapper. De sfeervolle tussenshots over nachtelijke stad zijn inmiddels behoorlijk cliché. Desalniettemin slaat deze serie in het overstelpende aanbod in dit genre helemaal geen slecht figuur.  

Aanvullende informatie

Zweden, 2015
Speelduur: 8 x 43 minuten
Regie: Lisa Siwe en Mani Maserrat
Scenario: Mai Brostrøm & Peter Thorsboe, naar het boek Wees niet bang van Anne Holt
Met: Melinda Kinnaman, Henrik Norlén, Simon J. Berger, Marek Oravec, Magnus Roosmann, Esmeralda Struwe, Krister Henriksson
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: Lumière www.lumiere.be


EDITORS' CHOICE