REVIEW

Review: Trapped (Blu-Ray)

 

Een crime serie uit een afgelegen deel van IJsland, het dorpje met de fraaie naam Seyðisfjörður. De uit drie personen bestaande politiebrigade krijgt het zwaar voor de kiezen als de romp van een lijk gevonden wordt in een vissersnet. Hulp van buiten kan het dorp wegens barre weersomstandigheden niet bereiken. Gelukkig is de ingetogen commandant Andri niet voor een kleintje vervaard, want het raadsel van het lijk blijkt slechts de start van een reeks misdaden.

De dader wordt gezocht op een cruiseschip dat net aangelegd heeft in de haven van het dorp. Het schip krijgt daarom geen toestemming de haven te verlaten. Er blijkt inderdaad van alles niet pluis aan boord. Zo is er een Litouwer die betrokken is bij mensensmokkel. Hij probeert te ontsnappen maar wordt opgepakt. De twee Nigeriaanse meisjes die hij bij zich heeft worden ondergebracht bij politieagente Hinirika en haar man.

De bestuurlijke top van het dorp is helemaal in de ban van een plan de haven uit te breiden tot een Chinees tussenstation richting Amerika. Er wordt veel grond opgekocht; gekonkel alom, Icesafe revisited. Als dan ook nog de onsympathieke burgemeester bij een brand om het leven komt en er duidelijk sprake is van moord zijn de rapen gaar. De situatie doet erg denken aan de brand waarmee de serie begint, in de leegstaande visfabriek enkele jaren eerder, waarbij een meisje om het leven kwam. Iedereen in het dorp is ineens een verdachte.

Als de afgesloten pas eindelijk weer open gaat neemt een arrogante collega uit Reykjavik de zaken over en maakt er een enorme puinhoop van. Dat geeft Andri meteen weer ruimte om zijn eigen aanpak te volgen, waarbij ook duidelijk wordt waarom iemand met zijn talenten in die uithoek van het land wil werken. Privé heeft hij ook het nodige te verstouwen, wat dat betreft past Trapped helemaal in het genre van de politiethriller.      

Regisseur Baltasar Kormákur maakte er wel een van buitengewoon kaliber. Plot, cinematografie en spel zijn van uitzonderlijk niveau, en iedere aflevering eindigt met een cliffhanger die meteen doorkijken onvermijdelijk maakt. Ólafur Darri Ólafsson brengt op schitterende wijze het complexe karakter van de corpulente inspecteur Andri neer. Sterk sfeerverrijkend zijn de soundtrack van componist Jóhann Jóhannsson en de prachtige titelsequenties, waarin de structuur van het rotsige aardoppervlak en het menselijke huid erg op elkaar lijken.

Trapped is niet alleen een spannende serie, maar raakt ook nog eens aan allerlei actuele en existentiële thema’s, oftewel, het gaat ook nog ergens over. Extreem aanbevolen dus, bij deze.

Aanvullende informatie

IJsland, 2016
10 x 50 minuten, 3 x blu-ray
Regie: Baltasar Kormákur
Muziek: Jóhann Jóhannsson
Met: Ólafur Darri Ólafsson, Ilmur Kristjánsdóttir, Ingvar Eggert Sigurðsson, Nína Dögg Filippusdóttir, Þorsteinn Gunnarsson, Baltasar Breki Samper  
Beeld: 1080/50i 16:9
Geluid: DTS HD Master 5.1
Uitgave: Lumière, www.lumiere.be

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »