REVIEW

Review: Norskov (blu ray)

Jan Luijsterburg | 14 april 2016

Inspecteur Tom Noack keert na lange tijd terug naar de fictieve Deense havenplaats Norskov waar hij opgroeide. Doel van zijn terugkeer is de daar bloeiende drugscriminaliteit te bestrijden. Die blijkt dichter bij huis dan verwacht, als hij zijn oude liefje Diana weer ontmoet.
Een meisje uit de vriendenkring van Diana’s zoon Oliver, opkomende ster van het plaatselijke ijshockeyteam, overlijdt aan de onversneden cocaïne die blijkbaar in Norskov circuleert. Oliver ziet dat ook zijn moeder, na lang afgekickt te zijn geweest te zijn, weer een zakje poeder in huis heeft. Hij neemt het weg, wordt betrapt met het zakje, maar moeder legt, na een poging de oude band met Tom (Thomas Levin, bekend van Borgen) weer op te pakken ook het lootje door het spul.Dat is nog maar de eerste aflevering. Vervolgens komt Toms zwager, burgemeester Martin, uit de kast als biologische vader van Oliver en blijkt dat letterlijk alle oude bekenden van Tom wel op een of andere manier betrokken is bij de drugshandel. Probeer werk en privé zo maar eens gescheiden te houden. Tom ziet af.Bijzonder was dat enkele afleveringen van Norskov te zien waren bij het laatste filmfestival Rotterdam. Een bevestiging van de bijzondere filmische kwaliteiten van de serie, die naast door de fraaie vormgeving en camerawerk ook opvalt door de bepalende rol van de sfeervolle soundtrack.Hoewel het verhaal best goed in elkaar zit, zijn er ook kanttekeningen te plaatsen. De personages zijn erg vlak, en, zoals vaker bij Scandinavische misdaadseries, zijn de interpersoonlijke omgangsvormen op het lachwekkende af onbeholpen en schetsmatig. Vooral amoureuze verwikkelingen zijn ongeloofwaardig. De manier waarop ras-opportunist Martin met zijn net ontdekte zoon omspringt mag er ook wezen. Echte mensen waar je iets mee hebt worden de karakters daardoor niet, en wie misdaadfilm associeert met spanning en actie komt ook van een koude kermis thuis.

Samenvattend is Norskov een onderhoudende, mooi gemaakte serie, maar niet van het niveau van klassiekers als The KillingThe Bridge of BorgenKan ook niet anders als je ziet hoe veel series er in het qua inwonersaantal kleine Scandinavië gemaakt worden.

Aanvullende informatie:
Denemarken, 2015
2 x blu-ray, 10 afleveringen van 42 minuten
Scenario: Dunja Gry Jensen
Met: Thomas Levin, Claus Riis Østergaard, Jakob Ulrik Lohmann en Anne Sofie Espersen
Beeld: 1:2,35, 1080/50i
Geluid: Master audio 5.1
Uitgave: Lumiere www.lumiere.be
EDITORS' CHOICE