REVIEW

Review: Belgica (blu-ray)

‘Alle gebeurtenissen en locaties in deze film, ook die gebaseerd zijn op bestaande, zijn pure fictie.’ Met deze cryptische, paradoxale mededeling begint de film Belgica van Felix van Groeningen. Centrale locatie is het muziekcafé Belgica, dat veel te maken heeft met de roemruchte, nog altijd bestaande Charlatan in Gent, waarvan de vader van de regisseur ooit de eigenaar was. ‘Pure fictie’ lijkt daarom bij voorbaat al een ironische kwalificatie.

 

Het verhaal van dé hotspot van het Gentse nachtleven, verzamelplaats van seks, drugs en rock ‘n’ roll, is ook het verhaal van twee broers, sterk neergezet door Stef Aerts en Tom Vermeir. De even morsige als rusteloze Jo is eigenaar van een bruin café als zijn uit het oog verloren broer Frank besluit zijn broer te gaan helpen. Frank heeft veel meer feeling met de wereld van muziek en feesten. Er wordt flink uitgebreid en verbouwd en Belgica wordt een enorm succes. De levensstijl van de broers gaat onherroepelijk zijn tol gaat eisen en de broederliefde brandt weer even snel op als zij eerder opbloeide. Ook het gezinsleven van Jo lijdt sterk onder zijn levensstijl.Met zijn vorige films, The Broken Circle Breakdown en De helaasheid der dingen, bewees Felix van Groeningen zich al als meester in het bespelen van emoties. Zijn stijl is sterk aangezet, op het randje van melodrama, maar zeer effectief. Belgica voegt daaraan een enorme drive toe. Het is een geweldig swingende film die het clubgevoel overtuigend weet op te roepen. De zeer uiteenlopende optredende acts, allen vermommingen van de band Soulwax, dragen hier in hoge mate aan bij, en het smakelijke West-Vlaamse dialect fungeert als authentieke saus. Wel handig dat de film Nederlands ondertiteld is.


Alle feestelijkheid ten spijt is Belgica toch vooral een trieste film. De haast naïeve manier waarop de broers het avontuur in stappen - van beveiliging willen ze niet weten - en de leegte van een totaal egocentrisch leven waarin alles draait om escapisme, brengt als de roes optrekt vooral veel ellende. De kinderen zijn letterlijk kind van de rekening, de autobiografische achtergrond dwingt zich genadeloos op de voorgrond.

Het weerhield de Charlatan er niet van de muziekzaal van de club om te dopen tot Belgica. We moeten er toch eens gaan kijken. 

Aanvullende informatie:

 

België 2016, Nederlands gesproken
Regie: Felix Van Groeningen
Scenario: Arne Sierens, Felix Van Groeningen
Camera: Ruben Impens
Montage: Nico Leunen
Soundtrack: Soulwax
Met: Stef Aerts, Tom Vermeir, Hélène De Vos, Charlotte Vandermeersch
Extra: making of (12 minuten)
Speelduur: 127 minuten
Beeld: 1080/50i
Geluid: DTS-HD Master 5.1
Uitgave: Lumiere www.lumiere.be

EDITORS' CHOICE