ARTIKEL

HD-DVD versus Blu-Ray Disc

Gastauteur | 28 september 2006 | Fotografie Gastauteur

 In een vorig nummer van HVT werd de situatie in de VS geschetst, en zoals in de lijn van de verwachting lag, bracht deze IFA wat meer duidelijkheid in de Europese stand van zaken.

De duidelijkheid kwam vooral uit het kamp van HD-DVD waar voortrekker Toshiba de touwtjes stevig in handen lijkt te hebben.
Toshiba deed niet moeilijk. Medio november 2006 zal op de belangrijkste Europese markten (Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) de ‘HD-E1’ HD-DVD-speler worden geïntroduceerd. De HD-E1 is het instapmodel. Een paar weken later volgt voor de Kerst de luxere HD-XE1. Prijzen hadden ze ook: € 599 en € 899, waarschijnlijk exclusief BTW. En daarbij een paar verrassingen. Wie dacht dat dit varianten zijn van de spelers die nu in de VS in de winkels liggen, komt bedrogen uit. In Europa krijgen we van Toshiba meteen een tweede nieuwe generatie spelers voorgeschoteld. En ook technisch zijn er verrassingen. Er ligt op dit moment bijvoorbeeld een voorstel bij het DVD-forum om regiocodering in te bouwen die verloopt zoals we dat van normale DVD-spelers gewend zijn: 6 regio’s. Maar dat forum denkt hier nog over na, en totdat er een besluit valt, zullen de spelers regiovrij zijn, en de te spelen schijfjes ook. Iets dergelijks geldt ook voor de kopieerbeveiliging AACS: ook dat staat nog in de steigers, en zolang het DVD-forum niet besluit dat het deel uitmaakt van de HD-DVD-standaard zit het niet in de spelers en lijken alle donkere wolken met DRM-ellende en standaardresolutiebeperking op de analoge video-uitgangen voorlopig van de baan.
Maar wat niet is kan nog komen…

Wat betreft dat DVD-forum deed men nog een saillante uitspraak: “De meeste van de bedrijven die nu Blu-ray nastreven, zijn nog altijd lid van ‘ons’ DVD-forum…”

Aan alleen een speler heb je niets, en ook met de HD-DVD-schijfjes zit het met Kerst wel snor. Bij de filmmaatschappijen heeft HD-DVD de ondersteuning van Paramount, Warner en Universal om de grootste maar te noemen, alsmede een reeks wat kleinere maatschappijen. Van de grote vissen zijn alleen Fox en Disney niet van de partij. Er zullen met Kerst zo’n veertig titels beschikbaar zijn en er wordt hard gewerkt, ook in Europa zelf, om dat vlot uit te breiden tot tenminste 55 een kwartaal later. De eerste populaire titel, “Elephants Dream“ ligt in Duitsland al in de schappen en bevat zelfs een demo die het verschil tussen standaard DVD en het nieuwe formaat toont. Net als in de VS lijkt alles voor een goed begin op de baan te staan, nu het startschot nog.
Wat minder snor zit het met de introductie in de Benelux. Men voorziet een Europa-wijde introductie in drie fasen, en wij zitten in de tweede fase. Dat betekent geduld tot het eerste kwartaal van 2007. Andere delen van Europa mogen zelfs geduld oefenen tot na de lente.

Een belangrijke factor voor het overleven van HD-DVD zou wel eens de computer/softwaregigant Microsoft kunnen zijn. Want voor de volgende versie van Windows, Vista, is er uitgebreide ondersteuning voor HD-DVD, maar (nog?) niet voor Blu-ray. En over plannen daarvoor heeft niemand het. Ook stond op de persconferentie een HD-DVD drive voor Microsofts Xbox 360 game console opgesteld. Hij werd zelfs eventjes erg goed bewaakt en uiteindelijk onder een grote doek heimelijk afgevoerd uit de zaal.

In het andere kamp, Blu-ray Disc (hierna BD) was het een stuk stiller. De stilte werd vooral veroorzaakt door het feit dat BD pas in het eerste kwartaal van 2007 in Europa zal worden geïntroduceerd, dus riant later dan HD-DVD. En daarbij zijn, ondanks de aankondigingen van de reeksen filmmaatschappijen die meedoen met BD, de vooruitzichten voor software om op de BD-spelers te draaien een stuk minder uitbundig. Plannen zijn er uiteraard genoeg, maar de aantallen die in het HD-kamp worden genoemd worden op geen stukken na gehaald. Ook het gehalte aan ‘oude’ titels is bij BD veel hoger. Opvallend is dat Warner en Paramount als enigen beide formaten ondersteunen op dit moment. BD kent verder de steun van de filmgiganten Fox, Disney (nog geen aankondigingen) en sinds kort ook MGM. Sony Pictures zal na introductie voorlopig consequent de normale DVD en de BD van dezelfde titel op dezelfde dag uitbrengen.

De persconferentie van de Blu-ray Disc Association werd geopend met de mededeling dat nu ook Sun Microsystems aan boord is bij BD. Men vond dat belangrijk en dat is het voor BD ook: deze schijfjes worden gemasterd met de door Sun onderhouden Java-taal. Dat werd bij HD-DVD overigens negatief uitgelegd: één van de redenen van de HD-DVD voorsprong is, dat HD-DVD’s veel sneller en gemakkelijker zonder dat Java te maken zijn…

En verder: over hardware, behalve Sony’s Playstation 3, geen woord, terwijl dat juist het sterke punt van BD zou moeten zijn. Helemaal niets. En dat is toch wel erg weinig, zeker ten opzichte van de concurrentie. De Sony Playstayion 3 zal waarschijnlijk in Europa de eerste hardware zijn om BD te draaien. Op de persconferentie werd nog zeer stellig een introductiedatum voor Europa van 27 november 2006 genoemd, compleet met een prijs van € 499 voor het 20 Gbyte model en € 599 voor de 60 Gbyte versie, maar zo ongeveer het eerste nieuws na thuiskomst van de IFA was dat die 27 november toch niet gehaald zou worden en er wederom wordt uitgesteld. Van dat laatste komt toch afstel? (NdV)


EDITORS' CHOICE