ARTIKEL

Philips - Toshiba

Gastauteur | 28 september 2006 | Fotografie Gastauteur

Philips

Hal 22 werd geheel bezet door Philips. In een lichte en luchtige atmosfeer werd de bezoeker getracteerd op aantrekkelijk entertainment waarbij op een toneel, omgeven door een halfronde wand vol beeldschermen, dansspektakel met bijbehorende grafische lichteffecten op de schermen plaatsvond. Maar even aantrekkelijk was de Future Zone, waar in een aantal aparte stands een blik werd gegund op innovatieve ontwikkelingen die de zintuigelijke beleving van beeld, geluid en games moeten versterken. Zo was er een 20 inch 3D scherm met touch screen functie, bedoeld voor commerciële interactieve toepassingen. En amBX, een verzameling technieken die in een kamer doormiddel van licht, trillingen, wind en andere effecten de beleving van films en games moet versterken. De effecten zijn in speciale software in de games of films vastgelegd. De Entertaible (Entertainment Table) biedt een nieuwe spelervaring waarbij op een liggend interactief LCD-scherm een veelheid aan nieuwe maar ook conventionele spellen kan worden gespeeld. En wat te denken van een jack, vervaardigd uit Photonisch’ textiel met oplichtende afbeeldingen?

Maar hoe leuk ook, belangrijker zijn de noviteiten die we dit en volgend jaar in de winkel en dus eventueel thuis kunnen verwachten. Een greep uit het vele nieuws.

Terecht krijgen de LCD-schermen met Ambilight backlight de meest aandacht op de stand en de grote trots is de 100” LCD-tv met Ambilight Full Surround en Pixel Plus 3HD technologie.

Met een aantal split-screen demoschermen laat Philips zien wat hun Clear LCD technologie doet om de beeldkwaliteit te maximaliseren. LCD heeft nu eenmaal moeite met bewegingsartefacten in beelden met snelle bewegingen en gereduceerd contrast in kamers met weinig omgevingslicht. Clear LCD maakt ook snel bewegend beeld het bekijken waard en zorgt voor een beter zwartniveau en contrast bij een grotere kijkhoek. Het al even genoemde PixelPlus 3HD optimaliseert het signaal vanaf verschillende bronnen inclusief HD- en DVD- materiaal, opnieuw om beeldscherpte, detail en dieptewerking, kleurweergave, huidtinten en wit op een hoger niveau te tillen.

De nieuwe Ambilight productlijn beslaat schermmaten van 37 tot en met 50 inch (94 – 127 cm) in resoluties vanaf 1366x768 tot Full HD (1920x1080). Omdat Ambilight een exclusief Philips-feestje is (dit jaar hoopt men het miljoenste Ambilightscherm te verkopen) kan de consument kiezen uit maar liefst drie varianten: Ambilight Full Surround, met aan vier zijden afstralend licht dat overeenkomt met wat op dat moment aan kleur op het scherm verschijnt. Dan Ambilight Surround met afstralend licht aan drie zijden en 2-kanaals Ambilight waarbij het licht in verschillende kleuren via de twee zijkanten op de muur valt. In situaties waar projectie van het licht onmogelijk is, biedt de 42PF9831D, voorzien van een brede reflectierand rond het display, uitkomst.

Alleen een Full HD TV is natuurlijk niet voldoende en daarom introduceert ook Philips op de IFA zijn eerste Blu-ray Disc producten. Allereerst de BDP9000 Blu-ray Disc speler die videocontent in volle 1080p resolutie met bijbehorend digital multichannel audio kan weergeven. Naast BD speelt hij ook DVD en CD af (helaas geen SACD) en ondersteunt de belangrijkste geheugenkaartformaten.

Hij zal in het eerste kwartaal van 2007 leverbaar zijn en je moet denken aan een prijs tussen € 1.000 en 1.500. In combinatie met een PC is er de SPD7000 TripleWriter multi-format PC drive die alle optische opslagformaten van BD, DVD en CD ondersteunt voor opname en weergave. Als interne drive voor pc’s heeft hij 2x lees- en schrijfsnelheid wat overeenkomt met een continu data rate van 9Mbps (72Mbps). Deze drive is thans leverbaar voor € 800.

Als derde mogelijkheid is er het MCP9480i Showline Media Center met volledige netwerkfunctionaliteit. De basis is een krachtige computer met Intel Pentium D(dual core) CPU en Intel G965 chipset. Intern geheugen van 1024Mb en draaiend op Windows XP Media Center Home Edition 2005. Zodra beschikbaar, kan dit worden vervangen door het Windows Vista Home Basic of Home Premium graphic besturingssysteem. Het Media Center is uitgerust met een interne hard disc drive van 320Gb en een writer/player voor BD, DVD en CD. Met ‘My Philips Zone’, een bonte selectie van plug-ins, kunnen met een paar klikken op de afstandsbediening vele toepassingen worden gekozen. Een greep: Blu-ray disc opnemen en weergeven, HDV en DV montage, het maken van zelf uit tv-programma’s of eigen files samengestelde DVD’s, CD’s, foto slide shows, DVD-menu’s uit een ingebouwde bibliotheek, TV-scanner, Media en TV server, SoftDMA en Audio Control Center. Er zijn tuners voor zowel DVB-T als analoge TV. Leverbaar eind dit jaar voor een verwachte prijs van € 2.300.

Per direct zijn single layer 25Gb Blu-ray disc’s voor eenmalige opname (BD-R) en wisbaar (BD-RE) voor resp. € 25 en € 35 leverbaar. Een 25Gb Blu-ray disc is goed voor ruin 6 uur HD video, 12 uur DVD of 36 CD’s. Binnenkort komt ook een 50Gb dual-layer BD-R disc beschikbaar.

Ook op audiogebied brengt Philips nieuws met de introductie van het Streamium Wireless Music System WACS7000 en het Wireless Music Station WAK3300. De WACS7000 borduurt voort op de WACS700 maar heeft nu een grotere harddisk met 80Gb waarop in verschillende compressie-rates tot zo’n 1500 CD’s kunnen worden vastgelegd. Bovendien kunnen naast de Philips GoGear HDD jukeboxen nu ook andere MP3 spelers met USB worden aangesloten en met content vanaf de harddisc worden geladen. Op basis van WiFi en UpnP technologie kan de consument overal in huis met één druk op de knop (alphanumeriek) kiezen uit zijn hele CD-verzameling. De WACS7000 (€ 1.000) bestaat uit één basisstation met harddisc en één nevenstation dat elders in huis wordt opgesteld.

Er kunnen maximaal 5 nevenstations worden gebruikt die elk hun eigen muziek-stream kunnen selecteren en ontvangen. Ook is er een ‘Music Follows Me’ mogelijkheid waarmee de muziek de luisteraar volgt in een andere kamer. De al even genoemde WAK3300 (€ 149) is een soort veredelde klokradio die in combinatie met de WACS7000 draadloos toegang heeft tot de muziek op de harddisk.

Daarnaast kunnen tot 7 songs in een eigen geheugen worden gedownload waarmee je je op reis kan laten wekken. Dan is er de GoGear SA9200, een superplat MP3 +WMA audiospelertje met 4 cm touch screen en 2Gb Flashgeheugen waarop 500 MP3/1000WMA muziekfiles of 560 foto’s kunnen worden vastgelegd.Prijs € 200.

Een noviteit van een heel andere orde is de eerste Skype – Dect telefoon waarmee men naast de analoge telefoonlijn via internet kan telefoneren zonder tussenkomst van een PC. Deze VOIP841 hoort in een geheel nieuwe generatie producten voor digitale communicatie thuis. In samenwerking met KPN wordt eind dit jaar een speciale WiFi VOIP telefoon op de Nederlandse markt gebracht. Niet onverstandig, want in 2009 zal zo’n 20% van alle telefoongesprekken via VOIP plaatsvinden. (FH)


Toshiba

Het belangrijkste nieuws bij Toshiba was natuurlijk de aanstaande introductie van HD-DVD in Europa. Alle informatie daarover staat in het stukje HD-DVD versus Blu-ray Disc.

Dat nieuws vond Toshiba overigens zo belangrijk dat ze hun andere troef, namelijk het gloednieuwe SED display voor Europa maar even een heel jaar hebben uitgesteld. Dat Surface Emitter Display was nergens te bekennen, terwijl het op de afgelopen CES een redelijk ‘hot’ item was.

Wel nieuws was er op het wat meer traditionele vlakke schermenveld. Toshiba let goed op en volgt de markt nauwkeurig. Hun nieuwste REGZA-schermen onderscheiden zich dan ook positief als het om mogelijkheden en features gaat. Als eerste is er een trend naar meer HDMI-aansluitingen. Doen de meeste het inmiddels met twee, de meeste Toshiba schermen in de duurdere categorieën hebben er al drie. De tweede trend is actieve besturing van de achtergrondverlichting van LCD-schermen en ook op dit punt doet Toshiba met Active Backlight Control haar duit in het zakje. En als laatste: 100Hz is terug. Want de meeste LCD- en ook plasmaschermen werken met een verversingsfrequentie van 50Hz. Toshiba verdubbelt het inmiddels naar 100Hz, met technieken die we effectief al kennen van 100Hz beeldbuis TV’s. Deze mogelijkheden zitten in de REGZA-schermen 32WLT68, 37WLT68 en 42WLT68. En ja, de eerste twee cijfertje vormen de diagonaal in inches.

Ook de vorig jaar als noviteit getoonde LED DLP-dataprojector is een blijvertje gebleken en gewoon te koop. Hij heet inmiddels FF1. Instant aan en uit, geen nakoelen, ultra compact en het apparaat kan vanaf een USB-stick projecteren. Nog nooit was mobiel een presentatie geven zo gemakkelijk. Hij is niet groter dan de laatste Harry Potter roman, aldus Toshiba.

Toch nog een beetje HD-DVD nieuws: namelijk in Toshiba’s nieuwste generatie laptop PC’s die onder de naam Qosmio worden verkocht. De combinatie van een krachtige laptop met een HD-DVD drive levert een nieuw 4-in-1 ervaring op, want Toshiba heeft er ware wondertjes van gemaakt. Compleet met TV-tuner, een digitale videorecorder (via de harde schijf), krachtig en goed klinkend Harman Kardon audio en tenslotte natuurlijk alle mogelijkheden van een krachtige moderne laptopcomputer. Dubbel grote harde schijven en dual core processors ronden het toch al complete beeld verder af. (NdV)


EDITORS' CHOICE