ARTIKEL

Infinity - Grundig - Marantz - Loewe - JVC

Gastauteur | 28 september 2006 | Fotografie Gastauteur

Infinity

De illustere Amerikaanse luidsprekerfabrikant Infinity heeft dit najaar ook het nodige nieuws. Hun Total Solutions Home Theater speakerlijn wordt aan de bovenkant gecompleteerd met de compacte TTS-1200, bestaande uit vier 2-weg satellieten met MMD (Metal Matrix Diafragma) -technologie, center speaker en actieve 250 watt subwoofer. Met het moderne slanke design in antraciet finish combineert deze set uitstekend met platte beeldschermen. Door meegeleverde stands en beugels kunnen de speakers vast of verstelbaar aan de muur worden bevestigd of op een boekenplank worden gezet. Ook zijn losse vloerstands leverbaar.

Een andere belangrijke introductie betreft de ‘Cascade’ luidsprekerlijn met 7 modellen waaronder boekenplank- center- en vloerstaande speakers en twee actieve subwoofers. In de Cascade-lijn hebben alle speakers dezelfde elegante en slanke gewelfde vormgeving die ook prima tot zijn recht komt in Home Theater configuraties met vlakke beeldschermen. De Cascade speakers staan bol van de innovatieve toepassingen die borg moeten staan voor een excellente geluidskwaliteit. Blikvanger is de langwerpige Flat Panel driver voor lage en middenfrequenties in het frontpaneel. Het vlakke, keramisch gecoate aluminium membraan wordt door twee ovale spreekspoelen aangedreven en heeft een ultra lage massa in combinatie met een hoge stijfheid. Hierdoor wordt cone break-up voorkomen en een uitstekende transiënt weergave bij een lage vervorming bereikt. De CMMD tweeter loopt door tot voorbij de 40kHz wat gunstig is voor hoge resolutie bronnen als DVD-Audio en SACD. In het wisselfilter worden uitsluitend topcomponenten als luchtspoelen, mylar condensatoren, metaalfilmweerstanden en OFC koper toegepast. (FH)


Grundig

Na enkele onzekere jaren en producten die kwalitatief niet je van het waren, komt Grundig nu met een compleet nieuwe lijn elektronica op de markt! Nieuwe lcd televisies in diverse prijsklassen van instap tot exclusief design en zo ook met audio voor binnen en buiten, dvd en zelfs een mediacenter pc voor bij de televisie in een strak design!

Als het aan Grundig ligt zul je het merk overal weer gaan tegenkomen en zal het binnen afzienbare tijd weer de merkstatus hebben die het vroeger had. Ik ben benieuwd of ze dit gaat lukken met de enorme concurrentie op de markt en of de prijs en kwaliteit het zal halen vergeleken met andere merken in het marktsegment? Aan het uiterlijk van veel lcd toestellen zal het niet liggen denk ik, ze zien er namelijk qua design gelikt uit.

Op de stand tijdens de IFA had Grundig dus veel nieuws te tonen, ongeveer zo’n beetje het complete assortiment was nieuw. De slogan was dit jaar bij Grundig ‘De Pixel Revolutie’. Door de ontwikkeling van een nieuw chassis ‘Digi 200’ met een nieuwe high-speed chip zullen de beelden een weergave vertonen die tot dusver nog niet geëvenaard zou zijn. Natuurgetrouw, snelle bewegingen zonder artefacten en een maximale beeldscherpte en contrastverhouding moeten de belangrijkste verbeteringen in het beeld zijn. (DvL)


Marantz

Tijdens ons bezoek aan de Marantz stand stonden we opeens oog in oog met Ken Ishiwata. Ken, een ietwat excentrieke man in zwarte Sandeman cape met lang haar in een staartje en een gelaatsuitdrukking van een asceet is al decennia lang audio goeroe en boegbeeld van dit merk. Menig audioproduct van Marantz wordt door hem nog eens extra opgewaardeerd en is dan verkrijgbaar in een (duurdere) KI uitvoering die doorgaans beter klinkt dan het standaardmodel. Op de stand diverse zware versterkers en CD/SACD-spelers met open kap waarvan de hoogwaardige inhoud – en Ken’s invloed – je doet watertanden, zo mooi is het uitgevoerd.

Wat is er voor nieuws? Allereerst een tweetal AV Receivers, de compromisloos ontworpen SR-7001 met 7x 110 watt vermogen uit een zeer zwaar voedingsgedeelte, 4 HDMI 1.2 inputs en upconversie van alle analoge bronnen naar 720P, 1080i en 1080p. DSP in 32 bit formaat voor decodering van de jongste generatie digitaal geluid inclusief THX Select 2, Dolby Digital EX, DTS-ES, DPL Iix, CSII, DTS96/24. Ook biedt hij automatische akoestische kamercalibratie en multi equalizatie door ‘Audyssey’.

De bescheidener versie SR-5001 (€ 700) met 7x 90 watt heeft eveneens de 32 bits DSP en verwerkt dezelfde formaten als zijn grote broer. Twee HDMI inputs waarvan één compatible met 720p, 1080i en 1080p. Dan de combinatie DV4001 DVD speler en SR4001 AV receiver. De DVD-speler heeft een Analog Devices 108MHz/12 bit D/A converter en een HDMI interface met HDCP en video-upscaling naar 720p en 1080i. Samen met de SR4001 home cinema receiver met 7x 80 watt een concurrerende set voor € 800. Ook Marantz heeft gekozen voor DLP en introduceert hier de vlaggenschipprojector VP-11S1 met een projectiebreedte van 7 meter. Hart is de nieuwste DLP 0,95” 1080p single DMD chip van Texas Instruments. In combinatie met de 10 bit professionele Gennum GF9351 VXP chipset moet deze projector tot superprestaties komen. (FH)


Loewe

In de Loewe hal was het weer helemaal af. De toverspreuk van Loewe en wat ze ook razend populair en succesvol maakt is ‘modulaire uitbreidingen’. Het was al  mogelijk bij uw Loewe televisie toestel keuzes te maken betreffende de uitrusting zoals het wel of niet inbouwen van een satelliet ontvanger of DR+ voor harddisk opnamemogelijkheden. Maar Loewe gaat nu nog een stapje verder!

Eigenlijk is alles in en om uw Loewe apparaat modulair uit te breiden! Niet alleen de LCD of Plasma televisie zelf, maar ook het bijpassend surroundsound systeem en zelfs de design meubels. Zo kunt u ervoor kiezen een 3.1 Home Cinema soundsysteem te nemen maar u kunt er ook voor kiezen om voor een 5.1 Dolby Surround te gaan. En qua meubels is het tegenwoordig zelfs mogelijk uw gehele uiterlijk van de woonkamer te restylen, want zelfs complete design wandmeubels – in samenwerking met Interlübke – zijn voor uw Loewe te bestellen.

Binnenkort zal ook de Loewe Individual Compose verkrijgbaar zijn bij de Loewe dealers. Deze toestellen zijn tevens voorzien van een ingebouwde HDTV-ontvanger en een DR+ harddiskrecorder met de mogelijkheid om in HDTV kwaliteit op te nemen en dat is absoluut wereldnieuws. De Individual Compose zal uitkomen in een 40” en een 46” LCD formaat en is dus ook net als de andere Loewe toestellen in allerlei opstelmogelijkheden verkrijgbaar en uit te breiden met een bijpassende audiosysteem. Als afsluiting van een tijdperk bouwde Loewe overigens de laatste beeldbuistelevisie in mei 2006. (DvL)


JVC

Op de JVC stand veel aandacht voor nieuwe LCD-schermen en de Everio Harddisk drive camcorders. Ook de al eerder geïntroduceerde HD-ILA platte projectie-tv’s stonden niet alleen een fraai en lichtsterk plaatje te geven maar gingen ook prima met snel bewegend beeld om.

Nieuwe introducties: JVC’s nieuwe vlaggenschip op LCD gebied is de LT-46Z70. Een 46” LCD-tv met volle HD resolutie van 1920x1080 pixels. DynaPix HD en zijn intelligente processor zorgen voor levendige natuurgetrouwe beelden. Het broertje LT-46DZ7 heeft als extra een digitale tuner. Een maatje kleiner is de LT-37M70 met een beelddiagonaal van 94 cm. Deze DynaPix HD LCD-tv biedt rijke, levendige kleuren door ondermeer toepassing van Clear Motion Drive.

In het segment HD-ready twee LCD-tv’s, de LT-32A70 en de LT-26A70 met respectievelijk 81cm en 66 cm beelddiagonaal. Ook deze tv’s hebben mogelijkheden voor aansluiting van Blu-ray of HD-DVD spelers en kunnen de hoge resolutie van deze bronnen aan. Op HD-ILA gebied introduceert JVC een Full HD front projector, de DLA-HD NEW, voor home cinema toepassingen. Een nieuwe hard disk drive camcorder de GZ-MG505 komt de Everio-lijn aan de top versterken. Met een 30 GB hard disk drive en 3 1.33 Megapixel CCD’s met 5 MegaPixel prestaties bij stills kan hij tot 7 uur opnemen in DVD-movie kwaliteit en meer dan 10 uur in DVD-camcorderkwaliteit. Op netwerk media gebied vallen twee nieuwe ‘Sophisti’ home entertainment systemen op, de DD8 en de DD3. Naast weergave van DVD’s en CD’s bieden beide sets de mogelijkheid van een LAN-verbinding met een PC waardoor gedownloade muziek, foto’s en videofiles kunnen worden afgespeeld. Met twee frontspeakers in zuilvorm, een centerspeaker en subwoofer in een design dat prima past bij de LCD tv-lijn. (FH)


EDITORS' CHOICE