ARTIKEL

Een heel klein stukje Texas in Berlijn

Gastauteur | 28 september 2006 | Fotografie Gastauteur

Een heel klein stukje Texas was aanwezig in de enorme beurshallen van Messe Berlin. De DLP®-chip van Texas Instruments: een wetenschappelijke proef die nu hard op weg is de absolute marktleider te worden in beeldprojectie!

Dat had Dr. Larry Hornbeck in 1977 vast niet gedacht toen hij een proef begon met de manipulatie van licht door middel van reflectie. In 1987 ontwikkelde Dr. Hornbeck een Digital Micromirror Device ofwel DMD. Een chip die het sturen van licht mogelijk maakt in een nooit eerder geëvenaarde precisie. In 1992 vormt Texas Instrument het Digital Imaging Venture Project om te kijken wat de commerciële mogelijkheden zijn met deze techniek, dat leidde in 1993 al snel tot de nieuwe Digital Imaging Devision wat later de uiteindelijke DLP Products Division werd die de techniek ging toepassen voor commerciële projectiedoeleinden. In 1996 lanceerde InFocus, nView en Proxima de eerste commerciële DLP projectoren in de markt.

Daar hield de ontwikkeling natuurlijk niet op, zo waren de eerste projectoren bijna onbetaalbaar en is het nu net 10 jaar later mogelijk om voor een kleine € 800 en soms zelfs minder een prima kwaliteit projector in huis te halen. Ook het doel van de projector is in de jaren veranderd. Zo werd de projector vroeger vrijwel alleen gebruikt voor zakelijke doeleinden en projectie in bioscopen en dergelijke, maar de laatste jaren is er een sterke groei in Home Cinema gebruik. Steeds meer mensen schaffen een projector aan om thuis ook van een groot beeld te genieten wat toch een extra dimensie geeft aan het film kijken in de woonkamer. De DLP-projector is hierbij sterk in opmars, steeds meer mensen besluiten dankzij de voordelen van DLP ten opzichte van LCD een dergelijke projector aan te schaffen. Natuurlijk word DLP niet alleen in projectoren gebruikt maar ook in rugprojectie tv’s en ook deze markt vertoont een enorme groei. Reden te meer om in een interview eens te vragen wat al deze ontwikkelingen doen met een bedrijf als Texas Instruments en wat de toekomstplannen zijn. Daarom had ik in Berlijn op de IFA een interview met de Amerikaan Peter F. van Kessel, General Manager DLP® Products Japen.

De DLP-techniek wordt nu vooral gebruikt in projectoren, waarin kunnen we de chip in de nabije toekomst nog meer in terug zien komen?

De DLP-techniek hebben wij op de markt gebracht met projectie wat ook leidde tot ons succes en waarin we de komende tijd marktleider hopen te worden in projectiewereld. Verder gaan er de komende tijd meer rugprojectie tv’s op de markt komen die gebruik maken van de DLP-chip. Dat is niet opmerkelijk want die waren er natuurlijk al, maar met de nieuwe Brilliant Color DLP-technologie in combinatie met LED-backlight verlichting verwachten wij dat deze nieuwe generatie rugprojectie tv’s meer verkocht zullen worden. Door beide technieken te combineren zijn de rugprojectie tv’s ten opzichte van de oudere modellen vele malen beter! Ze gaan veel langer mee dan de modellen die gebruik van een lamp in plaats van LED backlight verlichting. Bovendien zijn de kleuren veel mooier en de beelden vele malen scherper, de inkijkhoek die vaak een probleem was bij rugprojectie tv’s in gewoon geweldig goed en ten opzichte van sommige LCD televisies zelfs beter! Ook het zwart in de beelden is veel beter en zorgt voor een geweldige dieptewerking en duidelijk beeld ook bij donkere beelden. De beelden spatten gewoon van het scherm. Ook de diepte van de kast wat vaak voor mensen een obstakel was om voor een rugprojectie tv te kiezen is enorm veranderd. We kunnen nu zelfs al tv’s maken met een diepte van nog geen 18 centimeter. Als je een LCD aan de muur wilt hangen dan zit je samen met de wandbeugel ook al vaak op een dergelijke diepte.

Wat verwacht Texas Instruments van de 1080p-chip die jullie nu nieuw op de markt brengen?

HDTV-programma’s via de kabel en satelliet worden al uitgezonden in 1920x1080, dit is nu nog 1080i en we verwachten niet dat dit snel verandert in 1080p gezien de investeringen die in de huidige technische mogelijkheden zijn gedaan die natuurlijk eerst terugverdiend moeten worden. Maar steeds meer filmmateriaal zoals binnenkort aangeleverd door bijvoorbeeld Blu-ray spelers, HD-DVD spelers en gameconsoles zal wel de mogelijkheid hebben om in 1080p weer te geven. Dit zal niet direct grote gevolgen hebben voor de verkoop van DLP 1080p, maar we verwachten in de komende 5 jaar daar toch wel een groei in.


Waar verwacht Texas Instruments vooral een groei in de komende periode?

Naar verwachting zal de consument ondanks de toenemende verkoop van LCD en Plasma televisies toch ook vaker een projector willen hebben. Prijstechnisch is een projector in verhouding tot het beeldformaat een stuk goedkoper te verkrijgen. Hierdoor verwachten wij dat mensen ondanks het feit dat ze al in het bezit zijn van een LCD of Plasma televisie, toch een projector aanschaffen voor gebruik tijdens voetbalwedstrijden, autoraces, maar ook voor het gebruik voor het kijken van films. Het gewone tv kijken doet men vervolgens nog op de televisie.

Hoe spelen jullie in op deze ontwikkelingen in de markt?

Diverse grote producten zoals Samsung en Toshiba zijn hier enorm mee bezig. Naast natuurlijk de huidige producten die gebruik maken van de DLP-techniek zal er al zeer snel het een en ander bijkomen qua producten die hier uitermate geschikt voor zijn. Zo komt Toshiba met een projector waar een ingebouwde DVD-speler in zit. Het bijzondere aan deze projector is tevens dat hij een hele kleine projectieafstand nodig heeft om toch een groot diagonaal beeld te kunnen projecteren. Zo kan de projector als je hem 40 centimeter van de muur plaatst een beeld op de muur projecteren van maarliefst 1 meter en bij een projectieafstand van 1,6 meter maar liefst een beeld van 3 meter diagonaal! Ook heeft de projector Dolby Pro Logic II ingebouwd voor een mooi geluid en met de ingebouwde DVD-speler is het voor de consument gemakkelijk om de speler even voor een film uit de kast te halen, neer te zetten en projecteren maar.
Door gebruik van de 480p DLP-chip geeft hij een goede kwaliteit beeld maar is hij voordelig op de markt te plaatsen. Hierdoor verwachten wij met de 480p DLP-chip ook in de onderkant van de markt te kunnen groeien. Samsung heeft een projector gemaakt die in je binnenzak past, ook dit met het oog op het even gebruiken van de projector voor bijvoorbeeld projectie van een videogame of om even een film te kijken.


Wanneer kunnen we een projector verwachten die in 3D kan projecteren?

Technisch gezien kan het met onze DLP-techniek al, er zijn zelfs al 3D-cinema’s die gebruik maken van onze 3-chip DLP-cinema techniek. Maar wanneer de eerste projector voor consumentengebruik met 3D projectie op markt komt weet ik echt niet. Er zijn vast merken bezig met de ontwikkeling van een dergelijke projector en hoogstwaarschijnlijk zal het slechts een kwestie van tijd zijn dat deze op de markt komt gezien de snelle ontwikkelingen van deze tijd.

Wat voor groei zien jullie in de verkoop van DLP ten opzichte van LCD projectie?

Steeds meer fabrikanten maken gebruik van DLP, het mag duidelijk zijn dat er ook een enorme groei zit in de verkoop van DLP-projectoren, rusgprojectie tv’s en ook in DLP-cinema projectoren. Door de vele voordelen van DLP ten opzichte van LCD verkoopt het zichzelf bijna en door de ontwikkeling van de Brilliant Color techniek hebben we DLP projectie nog verder verbeterd, de zwartwaarden zijn veel beter als bij LCD, de kleuren veel mooier en de beelden scherper! Voor de komende tijd voorzien wij nog een enorme toename in de aanschaf van elektronica zoals projectoren en rugprojectie tv’s die gebruik maken van de DLP-techniek en ik denk dan ook dat DLP absoluut marktleider wordt in projectiewereld!

Na afloop van het interview heb ik nog even wat producten bekeken die ook in het interview de revue passeerden zoals de Toshiba projector, de Samsung miniprojector en de nieuwste Samsung rugprojectie tv. Ik kan inderdaad niet anders concluderen dan dat deze producten er stuk voor stuk prachtig uitzagen, de beelden waren scherp, kleurrijk en contrastrijk. Vooral ook de LED-backlight techniek is een enorme vooruitgang samen met het gebruik van DLP, hierdoor is het nog duurzamer en spatten de beelden gewoon van het scherm. (DvL)


EDITORS' CHOICE