ARTIKEL

Denon - Harman - JBL

Gastauteur | 28 september 2006 | Fotografie Gastauteur

Denon

Ook Denon gaf natuurlijk acte de presence op de IFA. Als traditioneel audiomerk natuurlijk nog steeds actief op stereo- en multichannelgebied en – gelukkig – hier nog vele, letterlijk gewichtige, componenten. Maar ook Denon realiseert zich dat ze niet onder Hard disc recording en audiostreaming uitkomen. De MP3 klantjes zouden eens weglopen… Daarover later meer.

Wat is er voor nieuws? In de al flinke serie dikke AV-receivers alweer een nieuwkomer, de AVR-2307. Met een discreet opgebouwde 7-kanaals versterker (135 watt per kanaal) die door de gebruiker zelf kan worden geconfigureerd en twee HDMI inputs voor HD-beeld en multichannel audio. De HDMI output kan signalen tot en met 1080p leveren aan HD-ready LCD- of plasmaschermen. Door middel van het audio setup programma kan met de meegeleverde meetmicrofoon automatisch de beste prestatie met de opgestelde luidsprekers worden ingesteld op gebied van looptijdvertraging en onderlinge volume-instelling ten opzichte van de luisterpositie. De parametrische 8-bands equalizer strijkt de akoestische onregelmatigheden in de luisterkamer glad. Analoog liefhebbers zullen de 8 analoge ingangen en de phono input voor MM elementen weten te waarderen terwijl ook de iPod gebruiker zijn speler vanuit de receiver kan laden via het optionele docking station ASD-1R. Als ideale partner van deze receiver ziet Denon de universele speler DVD-1930. Deze nieuwkomer heeft 24-bit/196kHz D/A converters van Burr Brown en Faroudja DCDi technologie aan boord voor de best mogelijke audio- en videoprestaties. Op audiogebied kan hij zowel CD/DVD-audio als SACD weergeven. De enhanced video scaler zorgt voor upgrading van DVD-materiaal naar 1080p niveau.

Boven deze speler zijn nog twee andere nieuwelingen gepositioneerd: de DVD-2930 en de zwaarder gebouwde DVD-3930. Wij behandelen de laatste omdat veel eigenschappen en techniek overeenkomen met die in de 2930. De DVD-3930 is ook een universele speler voor DVD-video, DVD-audio, SACD en een waslijst aan opneembare DVD en CD formaten waaronder DivX 3.11, 4.x, 5.x, 6.x en VOD. De beeldkwaliteit is top door toepassing van de REALTA T2 processor van Silicon Optix en het Terranex video engine. Uiteraard zorgt de 10-bit videoscaler voor upgrading tot aan 1080p niveau via HDMI. DPIC (Denon Pixel Image Correction) corrigeert onscherpe hoeken en contouren terwijl ook MPEG artifacten worden aangepakt. Gebruikers van een videoprojector zullen blij zijn met de mogelijkheid via de speler trapeziumvormige projectiefouten in stappen van 1 graad nauwkeurig te compenseren binnen een bereik van +/- 40 graden horizontaal en +/-30 graden verticaal. Exclusief voor de DVD-3930 is separate toepassing van 2 PCM 1796 Burr Brown converters in double differential mode voor stereogebruik en 3 PCM 1796-en in single differential mode voor multichannel.

Omdat topprestaties vallen of staan met een goede verbinding tussen speler en receiver introduceert Denon de high-end AK-DL1 kabel, vervaardigd uit topklasse materialen zoals high pure copper en fluoropolymeren in combinatie met hoogwaardige connectoren.

Met het minisysteem D-F103HR HiFi vanaf de hard disk drive. De voorganger met de bekende receiver DRA-F102 vindt in de D-F103 een belangrijke opvolger omdat nu een hard disk is toegevoegd met de mogelijheid voor opslag van zo’n 10.000 WMA audiofiles of 900 songs in top CD-kwaliteit. Via de ingebouwde CD-speler die ook vanaf CD-R/RW’s WMA/MP3 bestanden afspeelt, kunnen CD’s op 12x de snelheid worden geripped en op de hard disk worden opgeslagen. Uit een interne CD database van Gracenote kunnen de gegevens van 350.000 CD-titels worden toegevoegd en mochten er gegevens ontbreken dan kunnen die via de Ethernet interface op internet worden opgevraagd.

De CD/HDD combinatie kan via USB ook aan een PC worden vastgeknoopt waardoor hierop opgeslagen muziek in de populaire audioformaten AAC, MP3, WMA en LCPM kan worden overgeladen naar de hard disk. Via de al genoemde Ethernet interface kan ook audio streaming plaatsvinden en op een front USB aansluiting kunnen MP3 spelers worden aangesloten. Het optionele docking station ASD-1R voorziet in aansluiting van de Apple iPod. Ja, wat valt er nog verder te melden over deze duizendpoot: de RDS FM/AM tuner en titelinformatie van de iPod op het display, de MM phono input, het continuvermogen van 2x 35 watt en de fraaie tweeweg luidsprekers. (FH)


Harman

De Harman Groep nam de totale hal 18 in beslag en dat past er maar net in want in Duitsland vertegenwoordigt deze een flinke cluster aan illustere merken zoals Harman Kardon, JBL, AKG, Lexicon, Mark Levinson, Infinity, Becker, Revel en Audioaccess.

Het merk Harman Kardon presenteerde hun Digital Lounge concept dat bestaat uit complete Home Entertainment systemen met op elkaar afgestemde componenten. Zeg maar een turn key installatie die, na installatie thuis, optimaal presteert. De Digital Lounge 532 is het eerste model dat in deze serie op de markt komt. Met een 32” HD-ready LCD-scherm, een AV DVD-player/receiver met 5x 65 watt, een compleet 5.1 home cinema speakersysteem met 200 watt subwoofer en een systeem afstandsbediening. Natuurlijk bevatten alle componenten de laatste stand der techniek op gebied van beeldverwerking, surroundtechnieken en weergave van alle DVD-video/audio en CD-formaten. Voor de nabije toekomst zijn Digital Lounge systemen met 40” en 46” schermen gepland. In exclusieve samenwerking met Rolf Benz is een fraai meubel ontworpen waarin het Digital Lounge systeem zonder zichtbare kabels op esthetische wijze wordt ondergebracht. Bovendien is er nog veel ruimte voor gameconsoles, PC’s, andere randapparatuur en CD/DVD’s.

Per deze maand komen drie Harman Kardon AV receivers op de markt, het topmodel AVR745 (7.2 kanaals) en de direct daaronder gepositioneerde 7.1 kanaals AVR645 en AVR445. Het topmodel werd kortgeleden onderscheiden met de Innovations 2006 Design & Enginering Award en levert 7 x 85 Watt bij volledige uitsturing van alle kanalen en een piekstroom van 75 ampère! Digitale signalen worden met een 24bit/196kHz D/A converter verwerkt, er zijn 2 omschakelbare HDMI 1.1 ingangen en 1 HDMI uitgang. De receiver kan twee verschillende muziekprogramma’s in twee aparte ruimten verzorgen. Uiteraard kan hij de actueelste Dolby en DTS surround formaten aan. De AVR645 is met 7x 75 watt en een piekstroomleverantie van 50 ampère ook een flinke jongen en beschikt verder over ongeveer dezelfde features als zijn grote broer. De AVR445 tenslotte heeft evenals de twee andere multi-room functionaliteit, HDMI in/uitgangen, EzSet/EQ luidsprekercalibratie en akoestische aanpassing aan de luisterruimte. Ook hier discreet opgebouwde eindversterkers met 7x 65 watt bij gelijktijdige uitsturing.

Een heel nieuw product voor Harman Kardon is het Go+Play mobiele Soundstation met docking en aansturing voor een iPod. Voor € 349 niet echt goedkoop maar je krijgt wel een fantastisch klinkend en degelijk topproduct met Bi-Amp digitale versterkers, DSP, hoogwaardige Ridge en Atlas speakers, edelstalen draagbeugel en een hf afstandsbediening voor alle geluidsfuncties en controle van de iPod. (FH)


JBL

JBL mikt op spectaculair design met drie nieuwe Cinema Sound Hometheater systemen, de CSP-1550, CSP630 en CSP430. De systemen bestaan uit een 5.1 A/V receiver met geïntegreerde DVD-speler, een krachtig 5.1 luidsprekersysteem en een ergonomische systeemafstandsbediening. Alle drie bevatten innovatieve technologieën voor een optimale beeld- en geluidskwaliteit. Uitgerust met HDMI uitgang, upsampling naar 720p en 1080i, probleemloze verwerking van alle DVD- en CD-formaten en 2 USB aansluitingen voor digitale foto- en videocamera’s, USB-sticks, mobiele harddiscs of stationaire PC’s. Tenslotte vermelden wij nog de FM-RDS tuner, een ingebouwde testbeeldgenerator en hoofdtelefoonaansluiting.

Ook brengt JBL vier nieuwe Cinema Sound luidsprekersystemen met een fraai design met zilveren en zwarte accenten alsmede EOS-techniek. Twee 5.1 systemen, de CS680 en CS460 en twee 2.1 systemen, de CD68 en CS46. De eerste twee bestaan uit 4 satellieten met een 19 mm titanium dome tweeter en twee respectievelijk één 89 mm middentoner, een krachtige centerspeaker en een actieve subwoofer met 200 mm of 165 mm ‘PolyPlas’ woofer en in beide gevallen een 125 watt versterker. De CS68 en CS46 bestaan uit twee satellieten en dezelfde subwoofers als in de CS680/460.

Ter gelegenheid van het 60 jarig bestaan brengt JBL in gelimiteerde oplage twee speciale actieve GTO subwoofers, de GTO1260BR en GTO1060 met respectievelijk 12” en 10” woofer en 250/1000 watt RMS/max. vermogen. De Black Beauty GTI-serie 2-weg speakers komt met twee typen, de C508GTI en C608GTI, nu in MKII uitvoering met wat cosmetische aanpassingen en een verfijnder wisselfilter. De woofer heeft een licht aluminium membraan, 50 mm spreekspoel, zware magneet en een lage vervorming door het Symmetrical Field Geometry systeem. De titanium dome tweeter heeft een verder verfijnd hoog.

Op hoofdtelefoongebied komt JBL met maar liefst vier nieuwe series in het Reference segment. Het programma omvat modellen speciaal voor iPod en andere MP3 spelers, hoofdtelefoons die omgevingslawaai onderdrukken, dus ideaal in vliegtuig of trein, draadloze hoofdtelefoons met Bluetooth techniek en speciale modellen voor sportief gebruik. (FH)


EDITORS' CHOICE