ARTIKEL

CES Audionieuws - deel 7

De Canadese ontwerper Jacques Riendeau presenteerde op de CES vol trots zijn nieuwste versie van de legendarische Oracle Delphi platenspeler.

De Oracle Delphi MkVI is leverbaar vanaf 9500 euro (zonder arm en element). Er zijn twee eigen (door SME gemaakte, en door Oracle verder geoptimaliseerde) armen verkrijgbaar, de Serie 345 en de Serie 5.

De bijpassende Oracle Thalia (High output MC) en Carinth (low output MC) elementen zijn klankmatig afgestemd op gebruik met de Oracle/SME arm en de Oracle Temple PH1000 phonotrap.


Naim Audio

Naim heeft op de CES de UnitiQute gelanceerd. Deze netwerkspeler is het kleine zusje van de NaimUniti, die onlangs op HiFi.nl werd getest.

De toevoeging Qute heeft natuurlijk betrekking op het aantrekkelijke uiterlijk van deze netwerkspeler, die slechts half zo breed is als de NaimUniti, maar verder weinig aan functionaliteit inlevert.

Net als de grote broer is de UnitiQute een speelklare alles-in-1 oplossing. Er hoeven slechts luidsprekers te worden toegevoegd, en er moet een (draadloze) verbinding worden gelegd met het internet en/of een UPnP gestandaardiseerd extern opslagmedium als een NAS of harde schijf.

De Naim UnitiQute beschikt over een versterker die 2x30 Watt aan 8 Ohm kan leveren (2x45 watt aan 4 Ohm). Tevens beschikbaar: een officiële digitale iPod verbinding en een USB ingang. De UnitiQute heeft ook een analoge tuner aan boord, en indien voorhanden kan ook DAB wordern afgespeeld.

De verwachte adviesprijs bedraagt 2000 euro.


Klipsch Lightspeaker

De Amerikaanse luidsprekerfabrikant Klipsch heeft op de CES een luidspreker geïntroduceerd die tevens dienst doet als lamp.

De LightSpeaker, zoals de luidspreker verrassend genoeg is gedoopt, is voorzien van een gewone grote fitting, en kan dus in een gewoon lichtpunt worden gedraaid. De afmeting van de LightSpeaker is echter vrij fors, dus het aantal toepassingsmogelijkheden wordt daardoor wel wat beperkt.

Volgens Klipsch is de luidspreker ontwikkeld voor gebruik in verzonken plafond-armaturen van 5 en 6 inch diep, maar in combinatie met een speciale conische voorzetspiegel kan de LightSpeaker ook in een ruime lampenkap worden toegepast.Behalve de forse maat is een ander nadeel dat de LightSpeaker alleen muziek kan weergeven als het licht aan is, maar Klipsch zegt te werken aan een oplossing voor dat probleem.

De LightSpeaker geeft als lamp evenveel licht als een gloeilamp van 65 Watt, maar verbruikt vanwege de toegepaste LED-technologie slechts 10 Watt. De LED-lamp is volledig dimbaar. De ingebouwde klasse `D` versterker levert 20 Watt aan muziekvermogen, en de maximale geluidsdruk is een weinig indrukwekkende maar voor het toepassingsgebied van deze luidspreker toereikende 93 dB.

De overdracht van muziek vindt draadloos plaats, vanuit een basisstation dat twee verschillende zones van geluid kan voorzien. In totaal kunnen 8 LightSpeakers op 1 basisstation worden aangesloten. Een basis-set kost in de Verenigde Staten ongeveer 600 dollar en bestaat uit een bassisstation met afstandsbediening, aansluitkabels voor het basisstation en twee LightSpeakers. Losse lampluidsprekers voor uitbreiding van het systeem kosten zo`n 250 dollar per stuk.Leverbaarheid en prijzen voor Nederland zijn ook voor dit product nog niet bekend.


EDITORS' CHOICE