ARTIKEL

CES 2010 Audionieuws

De CES 2010 is weer achter de rug. HiFi.nl was er dit jaar niet bij, deels omdat we tijd nodig hadden voor andere projecten, deels omdat we in 2009 zoveel nieuwe zaken hebben opgestart dat het nu verstandig was om even rustigaan te doen. Dus doen we verslag van achter de computer, gewoon vanuit onze eigen redactie. Anyway, volgend jaar zijn we wel weer in Vegas...

Tussen alle 3D-gerelateerde presentaties tijdens de CES stond in het Venetian Hotel traditioneel weer het neusje van de audiofiele zalm. HiFi.nl zou HiFi.nl niet zijn als we daar geen uitgebreid item over zouden presenteren. Het gaat tenslotte over meer dan beeld, nietwaar? In de meeste gevallen is overigens nog niet bekend wanneer e.e.a. in Nederland leverbaar zal zijn, en tegen welke prijs.

SimAudio 

Simaudio (in Nederland vertegenwoordigd door Clofis) liet de nieuwe 32-bits MOON 750D loopwerk/DAC combinatie zien, alsmede de 700i en 600i geïntegreerde versterkers en de 300D DAC. De 750D combinatie heeft de ESS SABRE32 Reference Audio DAC aan boord, met 8 converters per kanaal in 32-bit hyperstream modus.

De 700i versterker is het vlaggenschip in de versterker-range, en levert 175 Watt per kanaal in 8 Ohm (dit verdubbelt naar 350 Watt in 4 Ohm). De volumeregeling in beide versterkers is in handen van de M-eVOL2 volume control, die in maar liefst 530 stappen werkt (zo goed als traploos dus).

De 300D DAC heeft naast een USB ingang voor gebruik met een computer een hele rits aan aansluitmogelijkheden, waardoor deze converter (met interne 24-bit/352.8kHz upsampling) uitgebreid inzetbaar is.

Furutech
Furutech (AudioLife) toonde haar nieuwe Flux-50 Inline AC power filter. Ziet er uit als een superdeluxe verlengsnoer met eurostekkers, maar beschermt volgens Furutech tegen aardings-gerelateerde ruis, piek- en laagspanningen, hoogfrequente voedingsruis van andere componenten in de installatie en hoogfrequente digitale ruis van processoren en digitale bekabeling.

Ook nieuw van Furutech is de GT40 USB 24-bit/96kHz DAC met ingebouwde Phonotrap. Hiermee vormt hij niet alleen een hoogwaardige verbinding tussen computer en geluidsinstallatie, maar zorgt er ook voor dat langspeelplaten met zeer hoge kwaliteit kunnen worden gedigitaliseerd.

Thorens
Thorens zal tijdens de CES eindelijk haar langverwachte TD309 presenteren. De TD309 (Heijmans Sound & Vision) heeft niet alleen een bijzonder vorm, maar ook een geheel vernieuwd en uiterst nauwkeurig berekend subchassis, wat fans van het merk als muziek in de oren zal klinken na een aantal modellen die geen geveerd plateau meer hadden.

De TP92 arm is ook nieuw, gemaakt van geëxtrudeerd aluminium en koud bewerkt en gewalst voor meer stijfheid. De TD309 zal naar verwachting rond de 1700 euro gaan kosten.


EDITORS' CHOICE